Echipa de candidați
Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și mai ales întebările lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, căsuța poștală a paginii mele de pe internet.
Echipa de candidați pentru nominalizarea reprezentantului republican la alegerile prezidențiale americane de anul viitor mai are puțin și se poate înscrie în MLS (liga profesionistă de fotbal fotbal), lista actuală fiind de 9 (nouă) înscriși sau care se vor înscrie în săptămâna în curs. Că așa fac republicanii, se îngrămădesc. Dau buluc. Fiecare cu o agendă.
Doamna Sabina F. din Miami mă întreabă ce părere am despre duelul republican. Mai ales de ce a intrat guvernatorul statului dumneaei, Ron DeSantis în cursa prezidențială, cu un handicap susbtanțial față de înainte-mergătorul Donald Trump, după cum arată sondajele de opinie. Trebuie să luăm în considerare două aspecte. În primul rând cel financiar. Unii dintre grașii donatori ai Donald-ului care au pompat de două ori și au rămas cu buza uscată o dată s-au hotărât să scape de teroarea portocalie și să îngrașe tineretul conservator, viitorul partidului, prin reprezentantul său (chifteluța) Don. Că așa l-a descris fostul președinte pe contra-candidatul său. Cum banul vorbește, DeSantis a fost nevoit să-și declare candidatura. În al doilea rând, consilierii și strategii partidului și-au dorit o alternativă viabilă. Chiar dacă Trump pare favorit, din cauză că este fugărit de organele de partid democrat și de stat federal pentru diverse fărădelegi, există posibilitatea ca să fie condamnat pentru fapte criminale. Și scos din viața politică. Că se întâmplă pe drept sau pe nedrept, posibila demolare trumpistă nu trebuie să creeze un vid. Ci o tranziție către guvernator, candidatul ideal în lipsa fostului chiriaș al Casei Albe.
Ceilalți candidați, așa numiții ”sub unu la sutiști”, majoritatea fac valuri pentru a câștiga popularitate, mai ales în partid, cu speranța că sunt material de vice-președinte sau competențe pentru viitorul cabinet al potențialului președinte republican. Amplificându-și cariera politică, majoritatea pregătesc și o posibilă reluare în cinci ani, indiferent cine câștigă prezidențialele de anul viitor. Șanse la nominaliare? Nule.
Dovedind că urmărește politica americană și pe alte canale decât la CNN, doamna Sabina opinează că ar fi fost mai indicat ca DeSantis să continue prietenia cu Trump și să accepte să-i fie vice-președinte. Unificând fracțiunile din partid. Terorizând, prin forța mesajului conservator, oponenții inclinați către socialism cu față uman-americană. Anulând echipa de candidați fără nici o șansă la titularizare. Argumente valabile pănă la un punct. Pentru că, dragă doamnă Sabina, așa cum am menționat, până la urmă money talks. Donatorii sunt antrenorii echipei de candidați. Ca-n fotbal!
PS – Ca mare microbist cred că mă pricep la fotbal ca să-mi dau cu părerea. În anumite condiții politice favorabile și sub o anume presiune populară nu e exclus rezultatul-surpriză. Ca până la urmă cuplul Trump-DeSantis să candideze la preșidenție. Așa cum își doresc consilierii și strategii republicani.