A apărut nr. 11/2023 al revistei „Muzeul Presei Românești”

0
86

Revista „Muzeul Presei Românești”, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a ajuns la nr. 11/2023, oferind spre lectură date inedite din istorie, informații din lumea presei,  reportaje, materiale de cultură generală și nu numai.

Avem bucuria să facem cunoștință, într-un interviu-eveniment, cu General de Brigadă (rtr.) dr. Gheorghe Văduva, membru al Consiliului Director al UZPR, care ne mărturisește că: „Jurnalistul este un luptător singuratic, în armata singulară a adevărului, care nu-i va aduce niciodată glorie, ci doar măsura unui travaliu fără măsură, adică a unui modus vivendi în slujba informației și a adevărului”. Domnia Sa ne îndeamnă „Să ne strângem rândurile, să echipăm teoria, practica și arta jurnalistică cu valorile create de înaintași, cu forța inteligenței, a caracterului și, mai ales, a înțelepciunii, să ne chibzuim pașii, gândurile și orizonturile noastre de așteptare, de cunoaștere, de înțelegere, de creație și de cercetare, onorând o profesie care nu aduce glorie, ci doar lumină și înțelepciune pentru adevăr și cunoaștere. Ceea ce dă forță și strălucire acestei profesii”. În același ton optimist, acesta conchide: „Să creezi lumină pentru adevăr, nu pentru strălucirea ta!”.

Închinăm editorialul acestui număr sărbătoririi limbii române. Din cuprinsul revistei enumerăm: Dan Toma Dulciu: O ipoteză: „ROTACISMUL” – regulă ortografică  sau fenomen fonetic?; Laurențiu-Ștefan Szemkovics: Stema Mitropoliei Ungro-Vlahiei și sigiliul Arhiepiscopiei Bucureștilor imprimate pe o carte de preoție dată în 1926Ion Andreiță: Ovidiana. „Sulmo mihi patria est”; Dumitru-Tudor Tănăsescu: „Podul cu lanțuri”. O călătorie de neuitat; Dr. Marian Nencescu: Românismul cultural,  în poezie și interviuri; Dr. Ion Constantin:  Din seria Personalități ale Marii Uniri: Ioan Pelivan (1876 – 1954); Mircea G. Florescu: Păstrători ai culturii românești dincolo de granițele țării. Publicația “ROMÂNI ÎN ANDALUCÍA”Ionel Novac: O scrisoare inedită a Aglaei Eminovici; Geo Ciolcan: Ziua universală a iei. Splendoarea din cusătură; Nicolae Tănăsescu: Rolul Constituției din 1923 în  consolidarea statului național-unitar român  înfăptuit în 1918; Elena Mitru: Oglinda și reversul ei; Constantin Lupeanu: Biserica din Murgași; Tanța Tănăsescu: O călătorie în universul de poveste al Moldovei. La braț cu prinții Ghica, de la Comănești la Dofteana. Imagini din presa românească de altădată completează unele din subiectele prezentate.

Mulțumim colaboratorilor revistei pentru contribuțiile lor valoroase.

Revista poate fi citită online la următoarea adresă:

https://tantatanasescu.blogspot.com

Tanța Tănăsescu, Redactor-Șef

Dan Toma Dulciu, Director editorial