Joi, 8 februarie, 2024, la biblioteca municipală din Râmnicu Sărat, a avut loc lansarea acestei cărți, în Ziua Internațională a Zâmbetului și a Fericirii. Doamna Irimia a oferit cărți participanților, care i-au făcut fericiți și au adus zâmbete pe chipuri. A ales special ziua de 8 februrie, opt fiind un simbol al infinitului.
În contextul literar râmnicean, d-na Ecaterina Irimia esste o personalitate aparte, opera sa se distinge de altele prin originalitate și redare spontană a impresiilor, când a primit harul ceresc al inspirației, spre deosebire de cei ce scriu lucrări foarte eleborate, unde se simte efortul mental.
S-a distins mai întâi cu pagini de memorialiarică (Boabele de Cârjoaia, Descoperit, trecutul se lasă privit, Destin între două războaie, Mermoria anilor de atunci, Memorii, Noaptea timpurilor, Banalitățile vieții) cu cărți de forma jurnalului personal (Galbenul florilor de păpădie, Colacul de salvare, Jurnalul unui inginer chimist, Bucuria de a trăi, Suntem diferiți), și de scrieri cu caracter reflexiv (Puterea gândurilor noastre, Dezbateri oratorice intime, Punct însuflețit, Ideea susținută de gând, Armonia sentimentelor, Podoaba narurii și mângâirea vieții, Viața, marele adevăr). Mermoria afectivă, spiritul de observație, creionarea unor caractere puternice fac din proza dumneaei o scriere realistă, autoarea fiind mereu preocupată de descoperirea adevărului vieții.
Cartea care mi-a bucurat cel mai mult sufletul este „Viața, marele adevăr” care conține poeme în versuri albe, măestrit concepute, încărcate de metafore, de imagini vizuale splendide ce sporesc dorul de tărâmurile de vis descrise, dorul de absolut, de o fericire posibilă. Ceea ce impresionează în cărțile dumneaei sunt cugetările care apar în fiecare carte, fie în versuri, fie în proză, cugerări ce reflectă profunzimea gândirii ființei cu multe lecturi, preocupată de probleme existențiale. Ele sunt judecăți de valoare, concepte de viață demne de urmat, adevărate perle ale înțelepciunii.
Participarea la „Cercul cugetătorilor liberi îndrăgostiți de adevăr” nume ales de d-na Irimia a fost benefică, căci toți membrii ne-am împărtășit gândurile, ideile, am conceput o carte aflată în manuscis la biblioteca municipală, realizând cugetări – creații proprii, după ordinea literelor din alfabetul român.
Mă bucur mult că tocmai o cugetare de-a mea i-a inspirat titlul cărții laansate „În lumina frumosului și a binelui”, eu fiind autoarea unui eseu publicat în antologia „Voi sunteți lumina lumii” abordând această temă.
Apreciez munca titanică făcută de autoare de a extrage din cărți cugetările autorilor și a le grupa într-o carte (1004 cugetări), ca să nu se piardă aceste comori de înțelepciune. Este cea mai bună dovadă de dăruire, de muncă pusă pentru a sluji binele și frumosul. Trebuie să căutâm în noi lumina frumosului și a binelui, să o amplificăm, să o dăruim altora prin creații și fapte bune, să facem viața mai bună și să sporim aura de frumusețe a acestei lumi.
———————-
Ecaterina CHIFU
membră UZPR
Râmnicu Sărat
10 februarie 2024