Nouă la zero și ușa din dos
Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și mai ales întebările lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, căsuța poștală a paginii mele de pe internet.
Unii dintre noi, mai ales dacă avem pretenția de a informa cititorii sau de a opina documentat, urmărim (pe timpul nostru) mai multe canale de știri. Ascultăm programe radio mai ales cât conducem. Ba chiar, unii încă mai avem abonamente la ziarele centrale și locale. Și le și răsfoim. Cei curioși, care vor să iasă din matca ”oficială”, pierd timpul și pe rețelele de socializare, mai ales pe X (Twitter), sursa de informație alternativă la modă. Plus că locuind totuși în sudul Californiei de atăta vreme, însuși contactul cu realitatea diurnă este o sumă de știri și reacții.
Așa că mă mir când domnul Viorel A din București mă întreabă de unde iau informații, ca doar sunt deformate, și de unde trag concluzii, că sunt anapoda. Și nu sunt în ton cu ceea ce se prezintă și se comentează în media românești. Explicația mi se pare dezolant de simplă, dragă Viorel. O parte din media europene, mai ales cele care nu au mijloace financiare suficiente pentru a acoperi piața de știri americană (de exemplu, cu corespondenți) se bazează în general pe CNN International și afiliații săi locali, sau preiau (ca multe din ziarele locale americane) știri și comentarii ale marilor agenții de presă AP/Associated Press sau Reuters. Deși o să ți se pară ciudat sau controversat, aceste conglomerate nu sunt chiar echilibrate, ci considerate părtinitoare in favoarea stângii politice. De unde anumite nuanțe în a prezenta și comenta știrile americane.
Cu speranța că nu l-am speriat pe Viorel, care pare interesat totuși de politică, am să-i răspund și la următoarea întrebare, ”de ce îl scot judecătorii curat pe lacrima pe Trump, cu ce-i are la mână? Când toată lumea zice că trebuia scos de pe listele electorale”.
Deși poate nu mai arată chiar așa de la distanță (și mulțumită intermediarilor despre care am amintit mai sus) Statele Unite ale Amercii au rămas o națiune bazata pe legi, atașament față de litera și spiritul constituției și o urmă de moralitate socio-culturală (din păcate de cale de dispariție). Curtea supremă de justiție formată din nouă judecători a respins hotărârea unui tribunal statal (din Colorado) ca fiind evident anti-constituțională – un stat nu poate anula nimănui candidatura la un post federal, în mod special a unui candidat la preșidenție. Simplu și la obiect. Acuma, toți analiștii comentatatorii, juriștii de televiziune, politicienii (cu sau fără diplome juridice) care și-au dat cu părerea (care a rezonat până și în media românești) că de fapt Donald Trump trebuia șters cu radiera (și băgat direct în închisoare) au fost infirmați, invalidați, anulați dintr-un condei. Clar și irevocabil. În unanimitate (o raritate istorică) de către curtea supremă – a treia putere din stat – aleasă, jurist cu jurist, de către aleșii poporului din congresul american. Rarefiatul nouă la zero a deschis ușa din dos celor care, fiecare cu motivele sale, apar la televizor sau scriu la ziar numai ca să avanseze o agenda politică. În defavoarea adevărului. Odată deschisă în văzul tuturor, ușa din dos ne arată, de fapt, câtă dezinformare ni se oferă pre gratis și cu nesaț. Așa că poate e momentul, dragă domnul Vasile A din București, să deschizi și matale ușa din dos pentru unii pe care-i vezi pe micul ecran seară de seară.