Targul Creatorilor Populari de la muzeu ASTRA si cetatea Axente Sever

0
5

Spre marginea Sibiului, la iesirea din oras spre Paltinis, se afla Muzeul Astra, un muzeul al satului in aer liber, care gazduieste foarte des targuri ale creatorilor populari. De cum da primavara si incep sarbatorile, incep si targurile si de la martisor spre Pasti, Rusalii sau Sanziene. Aducand laolalta mesteri din toate colturile tarii, cu ample expozitii de ceramica, masti, instrumente muzicale, icoane, costume populare, turistii au ocazia  sa inteleaga mai bine ceea ce inseamna cultura traditionala romaneasca autentica. Targul Creatorilor Populari  nu este insa o initiativa noua, mesterii populari au inceput sa-si expuna anual creatiile  la ASTRA in urma cu 23 de ani.

Târgul Creatorilor Populari din România de anul acesta reuneşte peste 350 de meşteri populari reprezentând majoritatea zonelor etnografice ale ţării care conturează imaginea întregii tipologi a meşteşugurilor tradiţionale: ţesut, brodat, olărit, încondeiat ouă, sculptură în lemn şi os, pictură de icoane, cojocărit, confecţionat măşti, podoabe, păpuşi, instrumente muzicale şi pălării, împletituri de fibre vegetale.

In anul 1992 Targul Creatorilor Populari din Romania a fost vizitat de un grup de specialisti de peValea Loirei. Impresionati de prezentarea creatorilor si produselor traditionale, de “mersul targului” acestia au organizat in 1993, Franta, un targ al mestesugarilor romani, cuprinzand 30 din cei mai valorosi creatori de arta populara.

Plecand din Sibiu spre Medias, printre multele biserici fortificate cu cetati, se afla una mai speciala, in care orice turist se poate trezi dimineata in curtea unei cetati. La Axente Sever din Sibiu este posibil acest lucru pentru ca biserica fortificata si cetatea medievala proaspat renovata ofera gazduire oricui vine in zona si este fermecat de ceea ce vede incat doreste sa se trezeasca in zori cu aceeasi imagine.

Fenomenul bisericilor fortificate întâlnit pe teritoriul colonizat de saşi din sudul Transilvaniei este unic în arhitectura Europei atât ca amploare -se estimează că au existat în jur de 300 de cetăţi- cât şi prin diversitatea soluţiilor arhitecturale adoptate.

Cetatea şi biserica din Axente Sever sunt monumente istorice. Biserica cu hramul „Tuturor Sfinţilor” este amintită documentar, pentru prima dată în anul 1322. Este una din putinele biserici din Transilvania care au turnul clopotnită deasupra corului -exemple similare găsindu-se la Agârbiciu si Ocna Sibiului. În interior, de-a lungul zidului se aflau depozite de grâu. Acum se afla camere pentru oaspeti.