Andreea Berechet, consul general adjunct la New York

0
470
andreea_berechet_reduced_0

andreea_berechet_reduced_0Dupa patru ani de activitate pentru comunitatea romaneasca de la New York, Andreea Berechet (poza), Consul General Adjunct la Consulatul General al Romaniei la New York, se intoarce in tara. Cu aceasta ocazie, echipa Conectii i-a luat un interviu, reprodus mai jos. – Andreea, au trecut deja patru ani de cand esti aici. Esti pe punctul de a te intoarce in Romania. Daca ar fi sa sintetizezi experienta ta in New York intr-un cuvant, care ar fi acela?

“Diversitate” este cuvântul care caracterizeaza cel mai potrivit experienta mea la Consulatul General al Romaniei din New York.

– Prin rolul pe care l-ai avut la consulat, te-ai confruntat in decursul acestor ani cu o varietate de probleme – in special legale – pe care unii dintre cetatenii romani care locuiesc in New York le-au avut sau le mai au. Ai putea sa mentionezi cateva cazuri care te-au impresionat?

Fiecare situatie rezolvata a avut specificul ei, fiecare interactiune cu cetatenii români din SUA a fost o “lectie” care m-a ajutat sa cunosc mai bine comunitatea româneasca si a contribuit la experienta mea în domeniul consular. De altfel au fost câteva cazuri de decese ale unor tineri care se aflau temporar in SUA. În astfel de cazuri, obiectivul primordial îl reprezinta înstiintarea imediata a familiei. Astfel, datele de identificare ale cetatenilor români decedati le transmitem Directiei Relatii Consulare care,conform procedurilor în vigoare, le comunica ulterior Directiei Generale de Pasapoarte a MAI, autoritatea competenta pentru identificarea familiei din România si informarea acesteia.

– Care sunt cateva sfaturi pe care le-ai da diasporei romane (din New York, dar nu numai), dupa experienta de lucru de atatia ani cu noi, cei plecati probabil definitiv?

Cred ca o mai mare coeziune intre romanii stabiliti in SUA ar influenta in mod pozitiv relatiile cu autoritatile locale si cu cele din Romania. In ultimii ani am observat o mai mare implicare a tinerilor romani in viata comunitatii romano-americane si un mai mare interes pentru evolutiile din Romania. Exista deja mai multe retele de socializare ale romanilor din SUA si din alte colturi ale lumii active pe Facebook sau pe alte platforme similare. Sunt convinsa ca si site-ul www.conectii.ro va fi deosebit de util romanilor din New York care doresc sa se consulte cu cei care au trecut prin experiente similare asupra problemelor practice cu care se confrunta in viata de zi cu zi.

– La alegerile trecute, comunitatea din New York s-a plans de lungimea aproape interminabila a cozilor la votare. Timpul este foarte pretios aici. Cum intampinati aceasta nevoie de a simplifica procedurile de votare in randul diasporei?

La nivelul romanilor stabiliti in SUA exista un mare interes pentru simplificarea procedurii de vot si introducerea votului prin corespondenta. Pentru a raspunde acestei nevoi, Ministerul Afacerilor Externe a initiat un proiect legislativ pentru ca cetatenii care au resedinta sau domiciliul în strainatate sa poata vota prin coresponenta. Proiectul de lege, care a obtinut toate avizele interinstitutionale, a fost depus la Guvern, iar MAE are speranta ca legea va fi adoptata de Parlament in sesiunea din toamna. MAE este cel care cunoaste nemijlocit problemele cu care s-au confruntat cetatenii din strainatate cu ocazia scrutinelor si importanta/necesitatea pe care acest demers îl are pentru românii din diaspora.

Dupa adoptarea legii votului prin corespondenta în forma propusa de MAE,românii din afara granitelor nu vor mai trebui sa se deplaseze la ambasadele si consulatele României pentru a vota decât daca doresc acest lucru. Votul va putea fi trimis prin posta, în deplina siguranta si confidentialitate, misiunilor României din tara de resedinta. Singura conditie va fi inscrierea, din timp, pe o lista electorala. Singurul cost pentru fiecare cetatean român din strainatate care opta pentru aceasta modalitate de vot va fi pretul unui timbru. Scopul acestei legi este sa asigure conditii echitabile si un acces egal la exprimarea constitutionala a optiunilor politice pentru toti românii, oriunde s-ar afla ei.

– Pe plan personal, ati venit doi in America si plecati trei. Hai sa ne gandim 20 de ani de acum incolo. Unde il vezi pe baiatul tau invatand, traind si muncind? In tara sau in alta parte a lumii? De ce?

Sper ca fiul meu sa fie un cetatean al lumii, mandru de identitatea sa romaneasca. Imi doresc pentru el o experienta cat mai diversa si care sa profite de toate avantajele unei lumi globalizate. Sper ca peste douazeci de ani sa nu existe diferente intre argumentele care determina un american sa studieze sau sa munceasca in strainatate si cele care determina un roman sa ia o asemenea hotarare.

– Este in firea umana sa iti para rau dupa lucurile pe care le lasi in urma. Ti-a fost dor de casa cand ai venit aici? Cat a tinut atunci “dorul”? Acum crezi ca-ti va fi dor de America?

Nu am mai fost in Romania de doi ani, asa ca si acum imi este dor de familie si de prieteni. Si cand voi ajunge in Romania imi vor lipsi prietenii pe care mi i-am facut aici. Din fericire acum este mult mai usor sa mentii legatura cu cei dragi.

– Majoritatea celor care vin in America au imaginea de “caini cu covrigi in coada”. Ce te-a socat cel mai mult cand te adaptai la cultura de aici?

Societatea americana este foarte toleranta si deschisa fata de straini, astfel incat nu pot spune ca am avut dificultati de adaptare. Cred ca putini mai au iluzia unor reusite facile, mai ales intr-o societate atat de competitiva precum cea americana. Sunt multi romani care au aici cariere de succes, care insa toate au fost construite cu foarte multa munca. Mai mult, am fost impresionata sa vad cat de importante sunt activitatile voluntare pentru cei care doresc sa fie selectati de universitati sau de companii prestigioase.

In numele echipei de la Conectii, iti multumesc pentru timpul acordat si iti doresc mult succes in tot ce iti propui!

“Preluat de pe www.conectii.ro, site-ul comunitatii romanesti de la New York”