Expoziţie la New York – Everyday Fragments

0
3
IMG_2089

IMG_2089Galeria de artă Ludlow 38, un satelit al Institutului Goethe din New York,  găzduiește în perioada 2 noiembrie – 11 decembrie 2011 expoziția “Everyday Fragments” a grupului h.arta, expoziție sprijită și de Centrul Cultural Român din New York. Componentele grupului, artistele Anca Gyemant, Maria Crista și Rodica Tache au fost prezente la inaugurarea expoziției, prezentându-și lucrările, ideile, și dialogând cu publicul. “Everyday Fragments” este mai mult decat o expoziție, deschide un spațiu pentru dialog, interacțiune, reflexie asupra unor teme de actualitate ca feminismul într-o lume consumeristă, schibmarea socială în contextul globalizarii.

Expoziția a fost inspirată de două proiecte ale artistelor: “Cea mai frumoasă zi din viața mea”(2007-2009), și “Inspirate de viață” (2010-2011).

“Cea mai frumoasă zi din viaţa mea”

Un ecran pe care rulează filmul unor căsătorii oficiate la Iulius Mall din Timișoara completează colecția de desene alb-negru reprezentând scene din căsătoriile oficiate la acest mall.  Maria Crista explică ideea montajului: este “povestea căsătoriei combinată cu consumerismul”. Primăria orașului a facut o înțelegere cu Iulius Mall să deschidă o casă de căsătorii la mall. Inițial un aranjament temporar, acesta s-a permanentizat și astăzi nu mai există un spațiu public pentru oficierea căsătoriilor înafara mallului, fapt ce simbolizează – ironic și neintenționat – schimbările acestei instituții în epoca consumerismului. Diferitele ipostaze ale căsătoriei civile la mall sunt acompaniate de texte în care artistele reflectă asupra instituției căsătoriei, aducând o critică feministă felului încare ea este integrată în societate: căsătoria, explică Maria Crista,  “este un contract între oameni, reguli care te fac să intri într-o cutiuță acceptată de societate, care îți arată ce să faci ca să fi femeie așa cum trebuie, o altă identitate nu există, un  alt fel de a trăi nu există sau nu este considerat corect”. Unul din textele care insoteste desenele spune: “Why shouldn’t the spectacle of the wedding, an extraordinary moment, be suited in the artificial utopia-like atmosphere of the mall? Why shouldn’t it be appropriate to sign a marriage certificate, a document that is connected with the distribution, consupltion and accumulation of property, in a place dedicated to profit such as the mall?”

IMG_2127Inspirate de viaţă

Inspired by Life este o colecție de haine care transmit o idee. Fiecare piesă își are povestea ei în care se îmbină experiențe personale și idei ale artistelor.  Lucrarea a fost începută în 2010 ca un proiect despre spațiul public, și a fost gândită ca un proiect itinerant care a călătorit la Berlin, Varșovia și București. “Este o colecție de haine care nu este fashion, este un anti-fashion, spune Maria Crista, “am facut un pretext, prin hainele astea, să vorbim despre subiectele care ne interesau”. Hainele sunt “legătura între viața privată și viața publică pentru că hainele sunt ceva personal și ele devin purtătoare de mesaje ne interesa și istoria lor, unele piese sunt produse de la început, este o istorie personală”. De exemplu, un pardesiu maro second hand a fost primit de la ajutoare în ’89, pe când veneau ajutoare din Germania, iar haina este o “legătura cu ideea asta, că odată cu ajutoarele a venit și un ajutor ideologic, reprezentat de textul cusut pe haină: << O să fiu o postfeministă într-o lume post patriarhală.>>”

O piesă care mie personal mi s-a parut interesantă, este o uniformă de școală generală pe care artistele au imprimat o imagine din revista Cutezătorii din anul 1980.  Maria povestește cum ele răsfoiau revista Cutezatorii anul trecut, în 2010 și au ajuns la povestea science-fiction care începea astfel: “Anul 2010 a surprins misiunea terestră în zbor către Marte la două luni după decolare”. Uniforma captrueaza memoria trecutului comunist, precum și ideea că viitorul – anul 2010 – imaginat in 1980 pe vremea comunismului era complet diferit de realitatea de acum. “We made this dress as a reminder of those naive times, a remainder of that imagined pure and rational world, of a promissed world of clairty and togetherness, of a future that seems already so far away in the past”.

În galeria principală există și montajul “Parallel Readings” realizat de grupul h.arta împreună cu Liz Linden si Jen Kennedy, un colaj de poze din reviste românești și americane, o reflectie asupra imaginii femeii promovate de media.

Publicul care a vizitat galeria în seara vernisajului a schimbat idei cu artistele despre feminism, trecutul comunist, consumerism, ce inseamna sa fi femeie in ziua de azi, institutia casatoriei si multe alte subiecte care s-au dezbătut aprins.