Lansarea revistei ZineWest11 – 15 octombrie 2011
Ca în fiecare an, luna octombrie 2011 a însemnat pentru viaţa literară a regiunii de vest a Sydney-ului lansarea revistei ZineWest11 – Contemporary & Traditional Prose, Poetry, Art – Western Sydney Writers, precum şi decernarea premiilor găzduite de New Writers’ Group (http://www.nwg-inc.com/ezine/index.html). În aceasta primăvară (australiană, desigur!), evenimentul s-a desfăşurat în incinta Muzeului de Istorie Parramatta Heritage Centre, Sala Seminar, loc de întâlnire pentru artele plastice, muzică şi literatură, fiind sprijinit de două importante instituţii interesate în promovarea culturii prin cuvântul scris: University of Western Sydney şi Compania Expression Sessions.
Într-o atmosferă de eleganţă şi umor contextual bine construit, Domnul Nathan Rees, Membru al Parlamentului Federal al Australiei, a susţinut cuvântul de deschidere în faţa unui auditoriu numeros (scriitori, editori, publicişti, personalităţi academice şi sponsori) precizănd valoarea literaturii în atmosfera australiană contemporană, varietatea influenţelor tradiţionale cuprinse în prezenta colecţie, a genurilor literare abordate şi diversitatea de vârstă a scriitorilor publicaţi, fapte dovedite prin lectura directă a celor mai interesante creaţii realizată chiar de autorii acestora. Domnia sa a înmânat premiile împreună cu Dna Sue Crawford, organizatorul evenimentului: primelor trei premii li s-au alăturat cele trei menţiuni, premiul editorilor şi premiul pentru încurajare. Din această perspectivă, semnalăm publicarea căstigătorilor premiilor pentru cea mai bună poezie şi pentru cea mai bună lucrare de proză scurtă în cadrul antologiei naţionale Award Winning Australian Writing.
Mihaela Cristescu din nou în grupul scriitorilor de elită
Printre cei treizeci şi doi de autori selectaţi pentru publicare, remarcăm prezenţa, pentru a doua oară consecutiv în paginile revistei, a Mihaelei Cristescu, prin poezia sa, „Ripples”, lucrare ilustrată cu multă sinceritate de către Luminiţa Şerbănescu (pictură in ulei intitulată Forgotten), architect şi pictor de origine română, stabilită în oraşul
canadian Ottawa. O poezie a ritmului şi a structurii shakespeariene, „Ripples” se doreşte a fi o reeditare a unei axiologii pierdute în agitaţia cotidiană şi regăsite în liniştea căminului nocturn. Picătură cu picătură, unda creată ca memorie a trăirilor personale se depărtează de centru, se linişteşte şi se finalizează natural, în întelegere şi putere interioară. Încadrată de o atitudine constantă referitoare la subiectele abordate de către scriitoare, „Ripples” apare ca un pas previzibil şi, deci, uşor de acceptat în drumul spre găsirea expresiei creatoare de imagine.
Trecut, prezent şi viitor
După cum am relatat într-un articol anterior, la festivitatea decerrnării „Premiilor pentru literatură 2010″ a „New Writers’ Group”, scriitoarei de origine română, Mihaela Cristescu, i s-a acordat premiul trei pentru lucrări scrise în limba engleză. Stabilită în Australia doar de doi ani, Mihaela Cristescu s-a alaturat acestui grup de scriitori talentaţi reuşind să se facă remarcată încă de la primele scrieri. Datorită calitaţilor sale de organizator si coordonator literar a fost alesă în funcţia de secretar al „New Writers’ Group”.
Inspirată de problematica şi frumuseţea peisajului australian, dar păstrând cu hotărâre o influenţă puternic românească prin aducerea în prim plan a memoriei marelui istoric al religiilor Mircea Eliade, Mihaela Cristescu ne propune, pentru viitorul apropiat, volumul bilingv (romano-englez) de povestiri intitulat „Hierofanii” – o noua demonstraţie a legaturilor invizibile, dar creatoare de miracole, dintre ştiinţele exacte şi literatură. Prin dubla sa calitate de inginer şi lingvist-poet, autoarea celor douasprezece lucrări scurte răspunde tentaţiei de a urmări misterul realităţii prin intermediul sentimentelor general uman valabile, pornind de la relaţia cu copiii săi, trecând atât prin istoria cea veche a Brâncovenilor, căt şi prin cea contemporană australiana, prin muzică si călătorii, până la descoperirea calitaţii vieţii în favoarea bucuriei trăite simplu.