DUMITRU GĂLEȘANU ȘI EMOȚIILE VERSURILOR SALE PE CORZILE LUMINII

0
154
Articol_20D20Galesanu_20Poezie20bilingva20by20N_20Buda

Articol_20D20Galesanu_20Poezie20bilingva20by20N_20BudaAm primit anul acesta, din România, două volume de poezie semnate de poetul vâlcean Dumitru Găleșanu. Alese cu grijă, editate impecabil de editura Tracus Arte și strânse, atât la propriu cât și la figurat, între coperțile tari ale unui corset literar construit cu mare finețe, poemele lui Dumitru Găleșeanu respiră o ascendență dinspre arhaic spre modernism, sub incidența temporalității, iar uneori a nostalgiei. Poezia sa este o emoție perpetuuă, este o stare de veghe, este sfințenia dată literei, este suflarea ruptă de pe buzele poetului. Nu întâmplător, Dumitru Găleșanu și-a intitulat primul său volum biling de poezie „Emoții în multivers”. Așa cum se autoprotretizează într-unul din poemele sale, Dumitru Găleșanu s-a lăsat „sedus / de un dor aromitor” pentru ca asemeni unui „zeu călător” să ajungă, „ingenuu și pur” la multivers. Poetul privește într-u sine ca într-o fântână a „focului veșnic viu”, un abis ontologic în care „n-am fost și nu voi fi nimic altceva / decât un mișcător / punct arhimedic / oglindind la infinit Multiversul”…

Cel de al doilea volum transcede prin luminozitatea versului care, deși vibrează semantici uneori ciudate, transpare în muzica sferelor ale căror linie melodică este mereu aceeași: iubirea! Concept cu valoare universală, iubirea la Dumitru Găleșanu trece dincolo de bariele imanentului, fără teama unui eșec al detașării de greutatea lutnică, pentru a străluci peste „străvezimea zilelor”. „Dumitru Găleșanu scrie o poezie cosmică (Theodor Damian), în mare parte dedicată iubirii și lumilor transcedentale ale acesteia. În același timp, „Dumitru Găleșanu se arată… a fi un pot evocator ale «veșnicului răsărit fără sfârșit al materiei»… și… al marelui declic inaugural” (Dan Cristea).

Felicitări poetului Dumitru Găleșanu pentru eforturile sale de a aduna cuvintele în matricea sacră a poeziei, alăturându-le celor care, al fel ca și el, zidesc temeinicia culturii române din aceste timpuri.

Articolul precedentEconomie de viata
Articolul următorStrăinătatea asimilează ușor tinerii români
Nicholas Buda
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com