Poliţia federalã americanã prezintã dosarul a 14 români acuzaţi de conspiraţie, fraudã şi furt de identitate, dintre care trei au fost extrãdaţi în Statele Unite luna aceasta, pentru infracţiuni comise într-o amplã operaţiune de “phishing” (înşelãciune) pe Internet, anunţã FBI. Rechizitoriul îi vizeazã pe Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Rãzvan Leopold Schiba, Dragoş Rãzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşcã, Gabriel Sain, Dragoş Nicolae Drãghici, ªtefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu, toţi cetãţeni români, precizeazã comunicatul FBI.
Potrivit rechizitoriului, unul sau mai mulţi dintre inculpaţi au trimis în 2005 un e-mail nesolicitat cãtre o serie de persoane, pretinzând cã ar fi din partea People’s Bank din Connecticut (nord-estul Statelor Unite). E-mailul respectiv informa persoanele cãrora le era adresat cã profilul de acces online la serviciile bãncii a fost blocat, cerându-le sã acceseze un link cãtre o paginã de Internet, unde pot sã introducã informaţii pentru a-l debloca.
Pagina cãtre care erau direcţionaţi pãrea sã fie a People’s Bank, dar era gãzduitã, de fapt, pe un computer care nu avea nicio legãturã cu banca. Toate informaţiile persoanle şi financiare introduse de cei care au primit e-mailul erau trimise ulterior, tot prin e-mail, unuia sau mai multora dintre inculpaţi sau unui cont “colector”, în fapt un cont de e-mail utilizat pentru a primi şi colecta informaţii obţinute prin “phishing”.
Se pare cã Tudor, Dumitru şi alţi inculpaţi utilizau şi împãrtãşeau un numãr de conturi “colectoare” care conţineau mii de mesaje e-mail cu seria şi numãrul unor carduri de credit şi de debit, date de expirare, coduri de verificare a valorii cardurilor (CVV, Card Verification Value), coduri PIN şi alte informaţii personale de identificare ca nume, adrese, numere de telefon, date de naştere.
Conspiratorii au utilizat ulterior aceste informaţii pentru a accesa conturi bancare şi linii de credit, retrãgnd fonduri, fãrã autorizare, în cele mai multe cazuri de la ATM-uri din România. În afarã de People’s Bank, inculpaţii au vizat şi alte instituţii financiare şi companii, între care Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo & Co., eBay and PayPal, precizeazã FBI în comunicat.
Un mare juriu i-a inculpat, pe 18 ianuarie 2007, la New Haven, pe Tudor, Dumitru şi alţii de infracţiuni rezultând din operaţiuni de “phishing”. Pe 10 noiembrie 2010, un alt mare juriu a modificat rechizitoriul, inculpându-i pe Tudor, Dumitru şi alţi 12 suspecţi. Al doilea rechizitoriu a fost pus în aşteptare pânã la extrãdarea inculpaţilor.
La începutul acestei luni, trei dintre inculpaţi au fost extrãdaţi din România în Statele Unite. Pe 12 decembrie, Bolovan, în vârstã de 27 de ani, s-a prezentat în faţa judecãtorului federal Holly B. Fitzsimmons, în Bridgeport (Connecticut), care i-a prezentat acuzaţiile. Davidescu, în vârstã de 38 de ani, şi Buşcã, în vârstã de 26 de ani, au fost puşi sub acuzare tot la Bridgeport, pe 21 decembrie.
Fiecare dintre cei 14 români este acuzat de conspiraţie în vederea comiterii de fraude bancare, pentru care riscã pânã la 30 de ani de închisoare şi o amendã de pânã la un milion de dolari, şi de conspiraţie în vederea comiterii de fraude în legãturã cu dispozitive de acces, riscând pânã la cinci ani de închisoare şi o amendã de maximum 250.000 de dolari. Unii inculpaţi, între care Davidescu şi Buşcã, acuzaţi de furt de identitate, riscã, în plus, cel puţin doi ani de închisoare.
Bolovan, Buşcã şi Davidescu, care au pledat nevinovat, se aflã în arest şi aşteaptã sã fie judecaţi, procesul fiind programat în martie 2012.
Procurorul federal David B. Fein a subliniat, citat în comunicat, cã inculparea nu este o dovadã a vinovãţiei, fiecare inculpat fiind considerat neinovat pânã la dovedirea vinei dincolo de orice îndoialã rezonabilã. Cazul a fost investigat de Biroul Federal pentru Investigaţii din New Haven şi de Computer Crimes Task Force din Connecticut. Fein şi agentul special de caz, Metz, au anunţat cã au primit asistenţã din partea Departamentului Justiţiei, ataşatului FBI din Bucureşti, birourilor Interpol din Zagreb şi Washington, poliţiei române şi serviciului şerifilor federali americani.