Municipiul Sibiu este singurul oraş românesc care a primit, în 2011, trei stele, în ‘Ghidul verde Michelin’, a anunţat primarul oraşului, Klaus Iohannis.
‘Ştiţi ce îmi place cel mai mult la acest ghid? Este independent. Sibiul este singurul oraş din România cu asemenea cotaţie. În clasificările Michelin, trei stele înseamnă că merită să îţi faci un drum extra să vezi locul respectiv. Aştept cu interes să apară şi Ghidul roşu pentru România, care este ghidul pentru hoteluri şi restaurante’, a spus edilul şef al Sibiului, într-o conferinţă de presă.
Ghidul invită turistul să poposească la Sibiu şi ‘să descopere în linişte oraşul săsesc cu minunatele sale privelişti şi muzeele Brukenthal şi Dumbrava. Sibiul este nominalizat atât în secţiunea ‘Idei pentru weekend’, cât şi la secţiunea unui tur ‘esenţial’ al României (un itinerar de 17 zile prin România).
Sibiul şi împrejurimile sunt menţionate în numeroase rânduri în ghid: Sibiul ca oraş medieval, împrejurimile ca ‘rural şi frumos’, Sibiul ca oraş al muzeelor, Sibiu – oraş al evenimentelor. La secţiunea ‘Evenimente’, ghidul prezintă structurate pe fiecare lună, evenimentele culturale mari ale oraşelor din România. Sibiul este reprezentant aproape în fiecare lună.
În textul ghidului, zona Sibiului are rezervate 13 pagini. Autorii ghidului afirmă că ‘este greu să nu te laşi cucerit de farmecul acestui baroc a cărui frumuseţe a făcut ca oraşul să fie desemnat capitală culturală europeană în 2007’. ‘Totul contribuie la puterea de seducţie pe care Sibiul o exercită asupra vizitatorului’, aprecizază autorii.
Ghidul descrie zone din centrul istoric al Sibiului, atât oraşul de sus cât şi oraşul de jos, invită vizitatorul la Muzee şi chiar la Grădina Zoo.
Ghidul Michelin pentru România a fost lansat pe 26 mai la Bucureşti, în cadrul Bookfest ediţia 2011.
Sibiul a avut un maxim istoric de turişti – un milion – în anul 2007, când a fost desemnat primul oraş românesc, capitală culturală europeană. În ultimii patru ani, Sibiul a încercat să se menţină în topul destinaţiilor turistice din România şi Europa de Est, mai ales în perioada de vară, când festivalurile internaţionale, mai ales cel de teatru, atrag turiştii.
Numai în perioada 27 mai – 5 iunie, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sunt prezenţi la spectacole, zilnic, 60.000 de spectatori, sibieni şi turişti.