Leo Messi: legendă la doar 24 de ani

0
26
lionel-messi-07

lionel-messi-07Colecţionarul de trofee

La doar 24 de ani, a câştigat cât un mare campion într-o viaţă întreagă, intrând deja într-un club select din care mai fac parte legende precum Michel Platini, Johann Cruyff şi Marco van Basten. Ascensiunea sa fulminantă în fotbalul mondial a fost răsplătită cu trei Baloane de Aur, ultimul dintre ele decernat la Zurich, pe 9 ianuarie. Leo Messi, puştanul care la începutul anilor ’90 bătea mingea pe maidanele din Rosario, este astăzi considerat de mulţi drept cel mai mare jucător din istoria fotbalului.

Băiatul de mingi

Era în 2010. Meciul de Champions League dintre FC Barcelona şi Arsenal se încheie cu scorul de 4-1. Pentru Barca, toate cele patru goluri au purtat semnătura lui Leo Messi. Gesturile ferme ale lui rigidului arbitru german Wolfgang Stark dau semnalul fanfarei bucuriei de pe stadionul “Nou Camp” din Barcelona. Trei fluierături scurte, indicarea centrului terenului, apoi confiscarea mingii de joc, cum scrie la regulament. Meciul e gata, iar în jurul arbitrului e o nebunie de nedescris. Imnul Barcelonei, imnul de slavă al Catalunyei, inundă stadionul, câţiva jucători ai lui Arsenal se reped în jurul “ecusonului FIFA” să-l întrebe nu se înţelege ce anume, mijlocaşii catalani, aflaţi în zonă, se grăbesc să îl salute pe oficial, Almunia, portarul spaniol al englezilor e sedat, umblă în gol ca un somnambul în galben – cât pe ce să se împiedice de arbitrul de el! -, în jur se schimbă tricouri şi truisme, ca între fotbalişti, şi, dintre toţi, apare brusc un puştan ciufulit, îmbrăcat în tricou albastru-grena, care, cumva încurcat, mai mult uitându-se în pământ decât în ochii arbitrului Stark, îi cere acestuia mingea. “Centralul” german nu apucă mai schiţeze vreun gest, că piciul, radiind tot de fericire, era deja la trei paşi de el, bătând mingea cu mâna, cum fac toţi puştanii în drum spre maidan. Rămas fără “obiectul muncii”, Stark pleacă, împreună cu asistenţii, spre cabine. În uşa vestiarului Barcei, dă din nou peste copilul de mingi. Are tricoul cu numărul 10. E chiar Lionel Messi! Wolfgang Stark îşi dă seama abia atunci de gafa pe care o făcuse, uitând să-i înmâneze balonul lui Messi, drept cadou, aşa cum cere protocolul atunci când un jucător marchează mai mult de trei goluri într-o partidă. Noroc că Messi a venit singur să-şi ia mingea, cu gestul acela de puştan vinovat din pricina căruia l-a confundat cu un copil de mingi! Ar vrea să meargă la el să se scuze, dar Messi e atât de absorbit să bată mingea aceea că nu-i vine să-l mai deranjeze…

Messi e un adevărat colecţionar de mingi. Celei “şterpelite” lui Stark în 2010 i se adăugă alte aproape 20. Numai în acest sezon, 2011-2012, a marcat deja de cinci ori câte trei goluri pe meci. Iar colecţiei impresionante de mingi primite cadou de la arbitri la finalul partidelor în care el e marele protagonist i se adaugă adevăratele trofee, cele pe care şi le doreşte orice fotbalist: cele trei trofee Balon d’Or decernate anual celui mai bun fotbalist al lumii de către revista franceză „France Football”. Câştigând Balonul de Aur în în ani consecutivi, 2009, 2010 şi 2011, Messi tocmai a egalat performanţa fabuloasă a lui Michel Platini din anii ’83-’85. Are deja peste 50 de trofee individuale la nivel de tineret şi seniori, în vreme ce cu Barcelona, echipa sa de club, a luat 20 de trofee importante.

Boala lui Leo şi “medicamentul” ei: Barcelona

Încă de mic, de când bătea mingea pe străduţele din Rosario, în Argentina natală, promitea să ajungă un nou Maradona. În 1995, a ajuns la juniorii lui Newell’s Old Boys, cea mai bună echipă din Rosario. Cu Newell’s a cunoscut prima oară gloria, calificându-se în finala unui important tuneu de juniori. Premiul cel mare pentru cel mai bun jucător al finalei era o bicicletă. Messi visa să o câştige chiar el… Dar tocmai în ziua meciului i s-a întâmplat să rămână blocat în casă. Meciul a început fără el, iar Newell’s era condusă cu 1-0 la pauză. S-a căznit să iasă din casă până a reuşit să spargă un geam şi a ajuns la timp cât să întoarcă scorul, în a doua repriză, la 3-1 pentru Newell’s. Seara, pe maidanele din Rosario, un puştan de 1,20 desena opt-uri prin colb cu noua sa bicicletă. Iar în spate, legată strâns pe portbagajul mic, stătea o minge mare, frumoasă. Prima minge dintr- colecţie de invidiat…

Foarte curând, fotbalul încetează să mai fie pentru Leo o simplă joacă de copii. Cel mai mare talent juvenil al Argentinei e diagnosticat, la 10 ani, cu probleme grave la hormonul de creştere. Avea, în 1997, doar 1,27 metri, iar cariera sa viitoare era în mare pericol. Începe tratamente dureroase cu hormoni de creştere, îşi injectează el însuşi, de câteva ori pe zi, medicaţia care, spera toată lumea, îl va ajuta să se dezvolte normal. River Plate, marele club din Argentina care era deja cu ochii pe puştiul din Rosario, nu a dorit însă să suporte costurile tratamentului, care se cifrau la 900 de dolari pe lună, în schimbul transferului său, aşa că familia încearcă ceea ce părea atunci ultima şansă pentru Leo: mutarea în Spania, la Barcelona, acolo unde familia Messi avea ceva rude plecate la muncă în străinătate. Carles Rexach, marea legendă a Barcelonei, îl primeşte la un trial şi decretează apoi: “Puştiul ăsta semnează de urgenţă cu noi!”. Messi şi familia sa s-au mutat definitiv în Catalunya, iar clubul s-a angajat să suporte costisitorul tratament pentru Leo.

Ultima mare provocare – titlul mondial

La Barcelona, Leo Messi creşte într-un an cât alţii în zece. Îi prieşte mediul din jurul “Masiei”, celebra acedemie de fotbal a Barcelonei, îi prieşte filosofia pozitivă a clubului catalan, îi priesc coechipierii – Iniesta, Pique, Valdes sau Fabregas -, viitorii săi colegi la echipa mare şi viitori campioni europeni şi mondiali cu Spania. Debutează la prima echipă în 2004 şi se impune imediat, deşi joacă, la numa 17 ani, alături de fotbalişti prestigioşi, precum Ronaldinho, Deco sau Henry. Venirea ca antrenor la FC Barcelona, în mai 2008, a lui Josep Guardiola, fosta mare glorie a catalanilor, duce la un alt nivel rolul şi calitatea jocului lui Messi. Tânărul antrenor înţelege că are de-a face cu un jucător epocal, aşa că centrează întreaga filosofie de joc a echipei pe personalitatea marii speranţe argentiniene. Sezonul trecut, Messi a reuşit recordul de a înscrie în toate cele şase competiţii la care a participat cu echipa sa de club! Inegalabil la performanţele individuale şi la nivel de club, Leo mai are o viaţă întreagă înainte, dar şi o mare provocare: să câştige titlul mondial cu naţionala Argentinei.

Lionel Messi

Data naşterii: 24 iunie 1987
Locul naşterii: Rosario, Argentina
Înălţime: 1,69 metri
Poziţie: atacant
Carieră la seniori:
FC Barcelona (2004 – prezent): 196 meciuri, 141 goluri
Argentina (2005 – prezent): 66 meciuri, 19 goluri

Articolul precedentS-au triplat accidentele pe stradă provocate de ascultatul muzicii în căşti
Articolul următorTotul pentru titlu
Ciprian Rus
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com