Nu ştiu dacă problema pe care doresc să o abordez este cea mai adecvată să fie amintită aici şi acum, dar m-am decis s-o fac după ce am citit materialul introductiv la antologia atât de inspirat intitulată : “Poeţi clujeni la cumpăna de milenii”[1], antologie care face obiectul întâlnirii, pentru a ne bucura de o frumoasă realizare editorială datorată Casei de Cultură a municipiului Cluj- Napoca, sub directa îndrumare a omului de cultură Dan BRUDASCU. Nu mă voi referi la valoarea şi prestigiul poeţilor cuprinşi în antologie, ci mă voi opri asupra unui aspect sesizabil la citirea textului introductiv şi anume – motivarea editorului lucrării în stabilirea criteriului de selecţionare a celor prezenţi în antologie, motivare care străbate ca un fir roşu unul din fragmentele studiului introductiv. Personal, consider că acest criteriu de selecţionare are toate atuurile unui drept – impropriu spus – juridic, întrucât în această selecţie, obiectivă şi de bun simţ, contează exclusiv creaţia, talentul, care, după cum spune Roger Garaudy, despre Kafka, citez din memorie: “Nu mă interesează ce i s-a întîmplat lui, ci ceea ce a făcut el din aceste întâmplări”.
Aşadar, contează talentul, unic criteriu avut în vedere de editorul antologiei. Ce ar fi dacă un mare talent, fie el actor, cântăreţ, pictor, sculptor, instrumentist etc., n-ar fi luat în seamă, fiindcă nu întruneşte alte condiţii, inclusiv unele de ordi conjunctural sau politic, care n-au nici o legătură cu talentul. Prin urmare, după cum o demonstrează cu nepărtinire dl. dr. Dan BRUDAŞCU, în literatură, ca în celealte arte, contează doar talentul.
Posteritatea are legile ei. E destul o singură poezie care să facă înconjurul lumii ca autorul ei să pătrundă în memoria cititorilor peste veacuri[2].
N-aş vrea să se creadă că pledez pentru un oarecare autor din actuala antologie, dar viaţa şi natura îşi au ciudăţeniile lor, de care nu putem face abstracţie.
Spredeosebire de alte lucrări de acest fel, dl. dr. Dan BRUDAŞCU a conceput lucrarea în aşa fel încât ea să fie uilă cercetărilor de mâine ai fenomenului poetic clujean la cumpăna mileniilor al II-lea şi al III-lea: pe lângă o selecţie de texte reprezentative pentru fiecare din poeţii incluşi, dânsul oferă şi ample fişe bio-bibliografice, care, cu siguranţă, vor fi extrem de utile pentru documentarea şi informarea celor ce îi vor consacra eseuri şi studii.
În încheiere, aş mai adauga că felul nepărtinitor[3] în care a fost gândită această antologie se încadrează perfect în contextul actual, când întreaga ţară strigă: “Libertate !”
[1] Este vorba despre volumul Poeţi clujeni la cumpănă de milenii (Antologie), Selecţie texte, fişe de autor (parţial) şi prefaţă de dr. Dan BRUDAŞCU, Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca/EDitura SEDAN, Cluj-Napoca, 2012.
[2] Din fericire, sunt numeroase exmple în acest sens. Sunt poeţi din a căror operă au rămas doar o poezie sau duă, dar care, prin aceste texte,şi-au probat talentul.
[3] Sunt atât de multe cazuri, din păcate, când antologii valoroase şi necesare sunt compromise datorită faptului că realizatorii lor operează cu criterii subiective, de gaşcă literară sau de apartenenţă la diverse grupări ideologice sau ciar politice. Antologia la care mă refer nu se face vinovată de acest păcat major, dl. dr. Dan BRUDAŞCU oferind, cu generozitatea ce îl caracterizează, posibilitatea tuturo poeţilor clujeni intersaţi să figureze în această antologie. Domnia sa nu a condiţionat în nici un fel includerea lor în paginile acestei lucrări. Şi nici nu a pretins autorilor alte criterii sau condiţionări, demonstrând, astfel, că se poate şi aşa. Adică, obiectiv, corect, fără nici un fel de obstrucţionări neavenite.