6) Ce sumă de bani trebuie să economisesc pentru a putea cumpăra o casă?
R – În primul rând, trebuie să reţinem că mărimea sumei împrumutate de la Bancă este direct proporţională cu mărimea sumei pe care trebuie să o plătim înapoi, lună de lună, pe perioada prestabilită şi menţionată în Promisiunea de Plată. Este, deci, cel puţin teoretic, o idee bună să folosim o sumă de bani cât mai mare pentru a reduce împrumutul bancar pentru care vom plăti o dobândă, specificată şi ea în Promisiunea de Plată. În general, 20Î din preţul de cumpărare este unanim considerat a fi suma adecvată pentru a menţine cheltuielile de investiţie în limite acceptabile.
Pentru un preţ de cumpărare de î250,000.- suma necesară pentru acoperirea a 20Î ar fi de î50,000.- plus costurile de împrumut! Pentru mulţi dintre noi, într-o piaţă cu dobânzi fixe sub 6Î pe an, o astfel de sumă investită chiar în proprietăţi imobiliare, poate fi o acţiune neînţeleaptă sau dificil de realizat.
Programele bancare de împrumut ipotecar (mortgage) oferă o multitudine de variante de cumpărare. Până nu demult, programele cu asigurare guvernamentală (FHA) ofereau varianta cu cel mai mic depozit (down payment) de 3Î din preţul de cumpărare, la care se adăugau costurile de achiziţie (closing costs) şi plăţile anticipate (pre-paid costs). Ca o regula generală, suma totală lichidă necesară pentru cumpărarea unei proprietăţi era de aproximativ 5Î din preţul de contract. În exemplul de mai sus, se putea cumpăra aceeaşi proprietate cu î12,500.- în loc de î55,000.-! Apoi au apărut programele cu 100Î împrumut, în care cumpărătorul trebuia să acopere doar costurile de cumpărare şi pre-plăţile impuse de Bancă, adică, în exemplul menţionat, aproximativ î5,000.-!
Astăzi, există programe care oferă împrumuturi de până la 107Î din preţul de contract. Pentru cumpărarea proprietăţii de î250,000.- nu numai că nu trebuie să avem nici un ban, dar, la finalizarea tranzacţiei (Closing) primim un credit de î17,500.- pe care îl putem folosi pentru acoperirea costurilor de cumpărare şi a pre-plăţilor, ca şi pentru achitarea unor alte datorii (cărţi de credit, împrumut pentru maşină) care, în final ne cresc puterea de calificare şi ne ajută să consolidăm mai multe datorii într-una singură cu o dobândă mai mică şi deductibilă la calculul taxelor pe venit!
Fiecare program în parte trebuie analizat cu grijă şi folosit pentru situaţii specifice. Pentru alegerea optimă, cu avantaje maxime, cereţi ajutorul gratuit al unui specialist.
DIC]IONAR de TERMENI (în ordine alfabetică)
Appreciation – o creştere, temporară sau permanentă, a valorii în general şi a valorii unei proprietăţi imobiliare în particular; cauzele pot fi de ordin economic, demografic etc.
Appropriation – “împământenirea” realizată cu scopul de a atribui parte din domeniul public unei folosinţe anume, publică sau privată; rezervarea de teren din domeniul public pentru construcţia unei şcoli sau a unui parc reprezintă un exemplu de împământenire publică, în timp ce utilizarea apei dintr-un curs natural, public, pentru folosinta privată, reprezintă un exemplu de împământenire privată.
Pentru detalii sau alte întrebări pe teme legate de activităţi imobiliare, împrumuturi bancare sau evaluări de proprietăţi, vă rog să-mi scrieţi
pe adresa florianăccrhomes.com