Yasmin LEVY

0
25
yasmin

yasmin-s-a născut la 23 decembrie 1975 în Ierusalim
-este fiica lui Yitzhak Levy, un cercetător şi investigator al muzicii latino, muzica spaniolă şi portugheză cântată de evrei.
-este cantautor al muzicii evreieşti spaniole.
-are o voce şi un stil distins şi emotiv
 -a adus o interpretare nouă a culturii latino,evreieşti spaniole, incorporând sunete moderne din Flamenco-ul Andaluzian şi Turcia,folosind instrumente ca: darbuka, oud, vioara şi violoncelul.
 -albumul ei de debut a fost ,,Romance & Yasmin” în 2000, cu care a câştigat premiul de ,,Cel mai bun nou venit pentru fRoots/BBC Radio 3 World Music”.

După concertul susţinul la Londra în Cadogan Hall, februarie 2010, Yasmin Levy a dat autografe publicului prezent. M-am aflat şi eu la spectacol.După ce am cumpărat ultimul album al artistei m-am pus şi eu în rând cu lumea care aştepta să primească autograf.

Întâlnirea a fost un moment unic şi emoţionant de a fi în prezenţa unei asemenea persoane care nu numai că a susţinut un concert extraordinar dar Yasmin Levy e un star în adevăratul sens al cuvântului cu un renume internaţional şi de o prezenţă deosebită.

E o bucurie atunci când un artist adevărat e şi un om adevărat şi îşi ia timpul care e doar o clipă din viaţa sa pentru publicul său.

Am fost prezent la acest spectacol şi am avut şi onoarea de a sta de vorbă cu Yasmin Levy.

Claudio & Adalbert  GYURIS:-De unde izvoreşte dragostea pentru muzică ?

Yasmin  LEVY:-Am crescut într-un mediu foarte muzical, părinţii mei erau cântăreţi,pentru mine muzica e cea mai mare parte din viaţa mea.

-Când v-ati dat seama că nu mai este cale de întoarcere şi că muzica este totul pentru dumneavoastra ?

-Când aveam 20 de ani, dupa ce am încercat tot posibilul să evit să devin  cântăreaţă. Tatăl meu şi-a dorit ca toţi copiii săi să aibe o profesie  ,,reală”  în faţa muzicii. Dar mi-am dat seama şi am descoperit că nu mă pot minţi, deoarece ştiam că m-am născut să cânt. Am decis să-mi ascult inima şi să continui o carieră  în cântec.

-Când aţi debutat ? Succesul a venit uşor ?

-A fost când eram la 20 de ani şi eram invitata mamei mele Kochava Levy, o cântăreaţă recunoscută  într-un concert dedicat în memoria tatălui meu Yitzhak Levy. A fost prima oară când am cântat pentru un public ,,corespunzator” şi  serios. Acest singur cântec mi-a schimbat viaţa. Oamenii îmi amintesc şi acum încă de

acea seară, chiar dacă s-a întâmplat cu 14 ani în urmă.

-Ce inseamna muzica latino pentru d-voastra si care e viitorul acestei culturi unice?

-Pentru mine muzica latino e în primul rând un fel de a mă conecta cu tatăl meu cel care a decedat când eram copil. Această cultură e ceea ce sint, existenţa mea, mama mea, copilăria mea şi rădăcinile mele. Din păcate viitorul acestei culturi nu pare în roz. Mă tem că nu va rămâne nimic din această frumoasă cultură, nici chiar limba care e vorbită de un număr de oameni care scade rapid. Dar eu cred cu adevărat că aceste cântecele Sephardice pot trăi veşnic şi pot fi singura evidenţă a acestei frumoase tradiţii, dacă încercăm să aducem o nouă viaţă în aceste melodii minunate.

-Succesul a venit usor?

-Când am început prima dată să introduc muzica latino, am fost surprinsă să găsesc atât de mult interes, considerând faptul că puţini oameni erau de fapt conştienţi de muzica şi cultura latino. Totuşi mi-a luat câţiva ani de muncă grea cu grupul din jurul meu, incluzând managerul meu, soţul meu şi alţii să transformăm cu adevărat acel interes în cultură pentru a-mi urma această carieră.

-Colaborarea cu un compozitor poate modela un           cântăreţ ?

-Eu cred că orice colaborare ajută în modelarea unui cântăreţ – ori că sunt cu un compozitor, un muzician, un producător, sau chiar cu  un alt cântăreţ. Am fost privilegiată să colaborez în toate aceste feluri – compunând cântece cu primul meu chitarist; lucrând cu mari muzicieni din diverse culturi, încurajată în multe direcţii de producători buni în albumele mele recente şi de asemenea prin colaborări ce le-am avut cu cântăreţi din ţările arabe  şi orientul mijlociu. Din toate aceste proiecte am învăţat mult mai mult din fiecare cultură şi stil muzical şi am găsit un drum să-mi încorporez propriile idei.

-Credeti că tineretul are o cultură muzicală, azi când apar atâtea genuri ?

-Bineînţeles că au. La fiecare concert văd şi un public tânăr, ascultând orice fel de muzică şi obţinând expunere la stiluri şi tradiţii la care ei nu au experimentat înainte cu zece sau douăzeci de ani. Cred că aceast lucru este unul din cel mai mare beneficiu a unei comunicări moderne.

-Aveti alte planuri artistice,in afara de muzica ce ati dori sa realizati?

-Mi-ar place să pictez, să sculptez şi poate chiar să fiu actriţă într-o zi .

Ce transmiţi celor care au vocaţie pentru muzică ?Si celor care iubesc muzica ?

-Daca visul lor e să devină muzicieni, i-aş sfătui să-şi dedice viaţa pentru muzică.Lor nu ar trebui să le fie teamă chiar dacă sunt multe dificultăţi de multe ori. Trebuie să aibă încredere în ei,să muncească mult şi să aibe răbdare deoarece doar talentul nu e deajuns. Ei ar trebui să fie în preajma oameniilor buni şi să înveţe să asculte.

-Ce va amintiti cel mai mult de la tatal d-voastra care a fost deasemenea muzicolog, compozitor ,cercetator al muzicii latino ?

-Din păcate nu îmi amintesc nimic de el dar am crescut ascultându-i vocea. Îi cunosc vocea mai bine decât îmi cunosc propriile-mi palme.

-Muzica cântată de dumneavoastră de mare profunzime se contopeşte cu textul,cuvintele joacă un rol în acest  duet ?

-Absolut. Trebuie să cred în ceea ce cânt. Trebuie să trăiesc şi să simt versurile  mereu triste şi profunde deoarece  mă simt sinceră.

-Dumneavoastră cântaţi din suflet pentru suflet,de unde această nobleţe şi putere spirituală ?

-Multumesc pentru aceasta ! Nu ştiu cum să explic dar cânt cu adevărat din suflet. Când cânt sunt în lumea mea, nu gândesc, îmi închid ochii şi totul vine de la sine. Sunt aşa de liberă, sufletul îmi zboară.

-Sunteti o cantareata ce ati depasit de mult granitele Israelului,sunteti ambasadorul acestui stat prin cantec.Cum e sa indeplinesti aceasta nobila misiune ?

-Sunt doar o cântăreaţă careia îi place să cânte, să creeze, să împartă muzica cu alte suflete în lume şi se întâmplă să am o misiune personală de a dărui aceste frumoase cântece tradiţionale. Sunt fericită şi mândră  că fac parte dintr-o asemenea cultură şi istorie deosebită.

-Stimată doamnă LEVY vă mulţumim pentru acest interviu de suflet şi vă dorim să aveţi parte doar de bucurii şi împliniri.