A sosit schimbul!

0
107
rodica si dinu

rodica si dinuLa congresul de săptămâna trecută al Society of Automotive Engineers International de la Detroit a avut loc un eveniment deosebit care însă a trecut neobservat de marea majoritate a participanţilor: trecerea ştafetei de la o generaţie la alta, ambele generaţii legate printr-un element comun. Toţi sunt absolvenţi ai Facultăţii de Mecanică a fostului Institut Politehnic din Bucureşti (în prezent Universitatea Politehnica), toţi au studiat “motoare” la catedra fundată de faimoşii profesori Constantin Aramă şi George Bărănescu şi toţi au dus teoria motoarelor şi faima instituţiei bucureştene pe meleaguri îndepărtate.

Pe cei care sunt pe cale să predea ştafeta i-am întâlnit stând îmreună la o masă festivă: prof. dr. Dinu Taraza şi prof. dr. dr. h.c. Rodica Bărănescu. Pe vremea când noi am terminat facultatea prof. Taraza era deja de trei ani preparator la Catedra de Motoare…Cu timpul a ajuns profesor la aceiaş catedră, dupa 1986 s-a transferat la University of Michigan in Detroit unde va activa până în toamna acestui an când va implini 77 de ani şi va ieşi la pensie. Rodica Bărănescu a urmat aceiaş carieră “motoristă”, a fost conferenţiar în Bucureşti şi a lucrat până în 2011 ca engineering manager in concernul de motoare si camioane Navistar Inc. in Chicago. Din 2005 a revenit în învăţământ, predând două cursuri de motoare la Facultatea de Mecanică a University of Illinois la Chicago. Prof. Bărănescu a fost singura femeie care a ocupat postul de preşedinte al SAE International şi de asemeni singurul preşedinte al SAE care nu s-a născut pe teritoriul american.

“Schimbul” este deja aici, este deja recunoscut şi este lansat în cursa către cele mai înalte funcţii profesionale. Dr. Mircea Gradu a terminat facultatea de Mecanică în 1987 şi în zilele acestea el a îndeplinit cu dezinvoltură funcţia de Chaiman (Director General) al congresului SAE, la care au participat cca. 11.000 de ingineri din 46 de tări şi au fost prezentate 1300 de comunicări ştiinţifice. În viaţa profesională el este vicepreşedinte – corespunde cu funcţia de director general adjunct – la concernul Chrysler LLC din Detroit, care are cca. 150.000 de anagajaţi. Dr. Gradu este responsabil pentru proiectarea, dezvoltarea şi introducerea în producţie a “powertrain”, denumire prin care inginerii americanii întreg întregul flux de putere dintr-un automobil, începând cu motorul acestuia, continuând cu cutia de viteze, transmisia, diferenţialul şi roţile. Poziţia dânsului poate fi caracterizată drept cea a “creerului pentru problemele dinamice” al concernului Chrysler: de calitatea – excelentă – a activităţii sale depinde direct succesul automobilelor concernului!

După terminarea facultăţii în Bucureşti, dr. Gradu a obţinut titlul de dr. în ştiinţe tehnice la Universitatea din Stuttgart – în Stuttgart se află sediul întreprinderilor Mercedes Benz şi Porshe! – şi a lucrat în diferite funcţii de răspundere la întreprinderi de prim rang mondial cum ar fi Timken (producător de rulmenţi), LuK (producător de elemente de etanşare) şi la Daimler Benz. Felul în care s-a prezentat la congresul SAE de anul acesta – în faţa vârfurilor industriei de automobile din întreaga lume – îl poziţionează drept aspirant pentru una dintre poziţiile majore de management entreprenorial.

Dela Universitatea din Virginia a venit la Congresul SAE dr. Corina Sandu, specializată în studiul problemelor dinamice ale automobilelor. Dânsa a absolvit Facultatea de Mecanică în anul 1991, a emigrat în SUA împreună cu soţul, prof. dr. ing. Adrian Sandu, un alt absolvent al Politehnicii, promoţia 1990, dar al Facultăţii de Automatizări. Amândoi s-au dedicat carierei ştiinţifice, au obţinut titlul de doctor în ştiinţe la Universitatea din Ohio şi au fost promovaţi la Universitatea din Virginia până la poziţia actuală de profesori: Corina a primit numirea chiar în această săptămână! Sotul ei, prof. dr. ing. Adrian Sandu, este specializat în simularea matematică a elementelor mecanice şi lucrează şi pentru industria de automobile.

Prof. Corina Sandu a venit la Detroit pentru a primi – deja pentru a doua şi a treia oară, două de o dată! – două distincţii (award) pentru calitatea excepţională a activităţii sale: al doilea dintre ele este “Forest R. McFarland Award” care se acordă pentru rezultate excepţionale în organizarea de sesiuni ştiinţifice; cel de al treilea award a fost “Rodica Baranescu Award for Technical Leadership and Excellence in Commercial Vehicle Engineering”, distincţie care a fost instituită – printr-o donaţie făcută către SAE – de prof. Rodica Bărănescu în scopul celebrarii femeilor ar s-au distins în domeniul ingineresc. Acordarea acestui premiu unei românce a fost rezultatul aprecierii deosebite de care s-a bucurat activitatea ştiinţifică a prof. dr. Corina Sandu în faţa unei comisii internaţionale de evaluare.

La banchetul care a urmat a fost interesant de urmărit…componenţa socială a celor care fac parte din acestă elită a ingineriei mondiale în domeniul automobilistic. La masa rotundă cu locuri pentru 12 persoane – la care am stat şi noi – au luat loc 11 americani un german (eu!) dar…dintre cei 11 americani numai doi au fost născuţi pe teritoriul Americii! Dintre celelalte 9 persoane două se născuseră în Bulgaria, două în Cuba şi câte una în Argentina, Franţa, Coasta de Fildeş, Guatemala şi România! Zece dintre cei prezenţi erau de rasă caucaziană (denumirea aceasta este folosită în USA în locul celei de “rasa albă”) iar alte două persoane erau afro-americani. De altfel în cadrul SAE – care are cca. 140.000 de membri – sunt reprezentate 46 de ţări, iar în China se regăsesc aproape tot atâţia membri câţi sunt şi în USA! Ceeace îi uneşte pe toţi specialişti atât de diferiţi este dedicaţia lor pentru calitatea excelentă a rezultatelor activităţilor inginereşti pe care o desfăşoară în întreprinderile de automobile din întreaga lume. De altfel cuvântul “excelent” poate fi regăsit pe toate panourile, pe toate afişele, pe toate prospectele distribuite la congres: excelenţa se poate regăsi în fiecare activitate desfăşurată atât la congres cât şi în cadrul întreprinderilor.

Foto 1: Prof. dr. ing. Dinu Taraza şi prof. dr. dr.h.c. Rodica Bărănescu