În 2013 s-au împlinit 200 ani de la naşterea lui Wagner, 200 ani de la naşterea lui Verdi, şi 100 ani de la înfiinţarea operei de la Arena din Verona.
Cu această ocazie s-a organizat o gală minunată la Verona – cu participarea lui Bocelli, Domingo, şi alţi cântăreţi absolut speciali. Andrea Bocelli, Placido Domingo, Lana Kos, Maria José Şiri, Monica Zanettin, Sanja Anastasia, Anna Malavasi, Fabio Sartori, Giorgio Berrugi, Carlo Bosi, Ambrogio Maeştri, Mario Cassi, Gabriele Viviani. Conductors: Julian Kovatchev, Marcello Rota, Placido Domingo.
Scurt istoric: Verona, cuibărit pe ţărmurile râului Adige, a fost un oraş dorit mult timp. Romanii preferau locaţia sa, colonizându-l în 89 i.Hr. Chiar şi astăzi, este uşor de găsit inima romană a oraşului. Arena este încă în centru, şi există hărţi din bronz practic conţinut în trotuare, care arata vechiul oraş din cadrul Veronei moderne. Mai târziu, Verona a devenit locul unor războaie pentru toată lumea, care au caracterizat mare parte din istoria italiană (dar şi europeană). Aceste lupte pentru supremaţie au condus la o serie de rivalităţi ce vor culmina la sfârşitul anilor 1200 cu ascendenta familiei della Scala (cunoscută şi ca Scaligeri) care au adăugat dragostea pentru arta goanei lor după putere. Numele lor, după tatăl fondator Bartolomeo della Scala, a devenit o temă canină. Cangrade I (Marele Caine) a fost patronul lui Dante (din celebrul ‘Infern’ al lui Dante). Nefiind o familie care să stea liniştită, sub urmărirea lui Cangrande Verona a capturat câteva oraşe mai mici. Dinastia a fost continuată de moştenitorii lor, Mastino II (mastiful) şi Cansignorio (Câinele Lord). În final, temându-se de sfârşitul conducerii lor, au construit Castelvecchio, probabil un monument închinat puterii familiei. Clădirile fac parte azi din moştenirea arhitecturală nepreţuită a Veronei. Într-un final, Verona a decis să se alăture micului imperiu al Veneţiei, deşi această relaţie nu a fost lipsită de conflicte. De aici, conducătorii s-au tot perindat pe la putere, inclusiv Napoleon şi Austria, până când Verona a devenit parte din Regatul Italiei, la jumătatea anilor 1800.
Amfiteatrul Roman din Verona (Arena di Verona), Piazza Brà, Verona. Cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume şi cel mai cunoscut din Italia, după Colosseumul din Roma, Arena are o formă eliptică, fiind construit din marmură rozalie în jurul anului 100 şi se află chiar în mijlocul oraşului, fiind flancat la sud de Piazza Brà. Construit pentru a găzdui mai mult de 20.000 de persoane (mai mic decât Colloseumul care putea găzdui de două ori mai multe persoane), este o mărturie a mândrie şi bogăţiei locuitorilor Veronei. Acustică (uimitor de bună pentru un loc în aer liber!) a supravieţuit mileniilor şi este la ora actuală unul dintre cele mai bune locuri pentru spectacole live, desfăşurate fără microfoane.
Dacă sunteţi în oraş în timpul unor spectacole de operă în iulie şi august, faceţi tot posibilul să vă procurați un bilet pentru oricare dintre spectacole de seară în aer liber. Alte evenimente, cum ar fi concertele orchestrale sunt, de asemenea, organizate aici ori de câte ori vremea permite acest lucru. Arena din Verona are cea mai bună acustică din lume Arena di Verona http://youtu.be/30c1qRC5KGk
O zi liniştită, precum muzica pe care o veţi asculta!