PNL vs. PSD Alegeri prezidențiale 2014

0
3
pnl vs psd

pnl vs psdDin punct de vedere electoral, USL-ul a fost un colos, fără rival pentru alegerile prezidențiale din acest an, întrucât împreună, PSD și PNL ar fi desemnat Președintele României pentru următorii 5 ani. În această situație, cele mai credibile predicții evidențiau o competiție politică fără miză, întrucât câștigătorul ar fi fost cunoscut încă de la început.

Interesul cetățenilor pentru aceste alegeri ar fi fost, de asemenea, scăzut/fictiv, exercitarea dreptului de vot devenind o necesitate pentru cetățean de a nu fi marginalizat. “Tirania majorității” USL reprezenta, în acest caz, un real pericol în ceea ce privește abuzul de putere pe care aceștia îl puteau exercita.
Din fericire, atunci când USL-ul nu a avut un adversar pe măsură, atunci când Băsescu își termina mandatul de președinte, atunci când nimeni nu contesta Victoria USL, neînțelegerile interne au determinat Explozia și Prăbușirea USL-ului. Instantaneu, a început o întreagă dezbatere privind găsirea celor vinovați. În mass-media a început o campanie de delegitimare în ochii cetățenilor a celor două partide. Chiar dacă USL-ul nu a fost lăudat în ultimele luni de existență, brusc, atunci când s-a prăbușit, majoritatea au devenit alarmați și indignați de nerespectarea promisiunilor făcute de PSD și PNL în 2012. Din nefericire, acest mesaj a avut efect asupra opiniei publice, cetățeanul fiind scârbit, nemulțumit, indignat de năzbâtia Ruperii USL-ului. Astfel, politică a devenit un subiect marginal pentru cetățeanul obișnuit. În acest context, un eventual candidat anti-PSD/PNL/PDL/PMP, ar putea profita de nemulțumirea cetățenilor, urmând exemplul ascensiunii temporale al lui Corneliu Vădim Tudor sau Dan Diaconescu.
În schimb, dacă cetățeanul s-ar trezi din propria inconștienţă și nu ar mai accepta să fie manipulat, ar putea conștientiza faptul că aceste alegeri îi oferă posibilitatea de a decide în mod direct câștigătorul. Nu USL-ul decide cine va fi candidatul (și automat câștigătorul) pentru Prezidențiale. Acum, pe buletinul de vot vor apărea cel puțin doi candidați cu șanse reale de a câștiga aceste alegeri. Dacă partidele au început să se frământe, înseamnă că miza nu a fost încă adjudecată. Toate partidele, în ultimii ani, au avut derapaje și, cel mai probabil, vor greși din nou. Însă, dacă dorim să le reamintim faptul că existăm și nu poate vota altcineva în locul nostru, să urmărim această confruntare PNL – PSD și să ne exercităm, votând, rolul de arbitru la aceste alegeri.
În concluzie, avem un “El Clásico”! Să profităm de posibilitatea de A ALEGE, chiar dacă vom alege greșit sau în necunoștință de cauză. Să nu uităm faptul că, deși Democrația prezintă propriile sale riscuri, o altă cale mai bună nu a fost încă descoperită.