De bine despre România: Amintiri din Epoca de Aur

0
13

” Romanian films are hot, believe it or not” John Powers critic de film revista Vogue.

Stirile despre românii arestaţi pentru trafic de droguri, fraude imobiliare, bancare, excrocherii pe eBay, etc …. au fost în ultima vreme destul de frecvente nu doar pe bătranul continent ci chiar şi aici peste ocean, în America. Cu toate acestea se mai întâmplă să auzim şi lucruri bune despre români. Una dintre ele am ascultat-o zilele trecute la radio. Era un comentariu despre recentul festival de film de la Cannes, şi în mod special despre filmul românesc care în ultimii ani a început să se remarce pe plan international, în special datorită unor regizori tineri precum Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu.

Comentariul îi aparţine criticului de film John Powers de la revista Vogue, comentaror frecvent la postul public american de radio.
Un carusel care se în­vâr­te la nesfârşit şi n-are cine să-l opreas­că, un porc “ga­zat” ca­re explodează într-o camera de la bloc, doi ti­neri care adună sticle şi borcane ca să facă rost de bani, Cea­uşescu cu o sapcă pe cap şi alta în mână, într-o poză ofi­cială, alcătuiesc lu­mea ire­zis­tibil de amuzantă a filmului lui Cristian Mungiu, intitulat Amintiri din Epoca de Aur, prezentat anul acesta la Cannes.
Absurdul, melancolia după comunism şi comicul de situaţie sunt prezente din abundenţă în film. Sunt proiectate o serie de episoade nebuneşti care capturează absurditatea unei naţii aflate sub controlul total al unui singur om, Ceausescu, care face viaţa mizerabilă şi insuportabilă românilor. Criticul de film american consideră filmul ca fiind unul de foarte bună calitate şi declară ” dacă cineva mi-ar fi spus acum 10 ani de zile că în fiecare an când mă întorc de la Cannes, unul din cele mai bune lucruri pe care le-am văzut la festival este un film facut în România n-aş fi putut crede acest lucru. Acum însă toata lumea ştie, indiferent că vrea sau nu, că filmele româneşti sunt grozave.”

 


Despre filmul romanesc in lume la postul public de Radio din USA
Asculta mai multe audio Divertisment