Robert Allen Stanford pus sub acuzare în Texas pentru fraude de 7 miliarde de dolari

0
5

Într-o conferinţă de presă ţinută ieri în Washington DC, Departamentul de Justiţie American a anunţat punerea oficială sub acuzare în Texas, a lui Robert Allen Standford, pentru fraudarea investitorilor de miliarde de dolari.
Investitorii, atât din interiorul cât şi exteriorul Statelor Unite, se estimează că au fost fraudaţi de compania din Huston, Texas de uriaşa sumă de aproximativ 7 miliarde de dolari. Investiţiile au fost făcute în Certificate de Depozit administrate de Stanford International Bank locată în insula Antigua.

Capetele de acuzare sunt conspiraţie în comiterea de infracţiuni, obstrucţionarea justiţiei şi conspiraţie în vederea spălării de bani.
“Departamentul de Justiţie va scoate la lumină şi va eradica fraudele financiare care afectează investitorii” a declarat Lanny Breuer, un oficial al Departamentului de Justiţie, divizia Criminală.
Ceilalţi puşi sub acuzare sunt: Laura Pendergest-Holt, investitorul sef al Stanford Financial Group şi membră a comitetului de investiţii a Stanford International Bank, care a fost anterior pusă sub acuzare şi pentru obstructionarea justiţiei; Gilberto Lopez, contabil şef al Stanford Financial Group; Mark Kuhrt, controlorul şef al Stanford Financial Group; Leroy King, administratorul şi preşedintele executiv al Comisiei Regulatorii a Serviciilor Financiare pentru zona Antigua şi Barbuda. Acesta din urmă se pare că ar fi acceptat mită pentru a asigura că Stanford International Bank nu va fi controlată şi supervizată de inspectorii din Antigua sau America.
O alta persoană acuzată de infracţiuni este James M. Davis, directorul financiar al Stanford Financial Group, pentru rolul avut în perpetuarea acestor infracţiuni, cât şi un alt angajat care l-a ajutat la distrugerea documentelor companiei.
Din actele de acuzare reiese că Stanford International Bank a oferit prin consultanţii săi financiari Certificate de Depozit cu dobânzi false, mult mai mari decât cele oferite în instituţii similare din SUA. Banca a ascuns clienţilor săi situaţia financiara a instituţiei şi strategiile sale de investiţii. Stanford a colectat, miliarde de dolari de la investitorii care şi-au pus încrederea şi economiile lor de-o viaţă, şi folosit în mod ilegal aceste sume, uneori în interes personal. Aproximativ 1,6 miliarde de dolari se pare că au fost folosiţi sub forma de împrumut, în nume personal, de către Stanford.
Conform directorului asistent FBI, Kevin Perkins, agenţia a consemnat în ultima vreme o creştere a infracţiunilor de acest gen. În ultimele 18 luni, FBI a deschis aproximativ 100 de noi astfel de cazuri multe din ele implicând sume care depăşesc 20 de milioane de dolari.

“Astfel de excroherii financiare sunt o prioritate de top pentru Departamentul de Investigaţii Criminale ale FBI” a declarat Perkins.
” Suntem conştienţi de impactul economic pe care aceste infracţiuni le au asupra increderii investitorilor, şi-a economiei în general.” a declarat procurorul Tim Johnson, din Districtul de Sud al statului Texas. “Investitorii trebuie să fie asiguraţi şi protejati de astfel de persoane corupte care comit astfel de fapte care-i privează de investiţiile lor” a mai adăugat acesta.