În exclusivitate pentru “Gândacul de Colorado”
Interviu cu deputatul PNL Dan Ilie Morega, profesor universitar doctor în economie
Despre criza financiar-economica si consecintele ei.
Reporter: Domnule deputat, sunteţi o personalitate cunoscută in lumea economică. Ati condus cu rezultate excepţionale, înainte de 89, Cooperaţia de Consum Gorj, întreprindere cu capital privat, care avea peste 5000 de angajati. Şi atunci Romania era în criză economică. Ne puteti definii, pe înţelesul nostru, criza financiar-economică în care am intrat în acest an?
Deputat Dan Ilie Morega: O criză a economiei este o boală gravă a acesteia. Când se produce prea mult, cum este acum, când oferta depăşeşte cererea sau prea puţin când cererea este mai mare decât oferta, piaţa este dereglată. Apar stocurile de supraproducţie ori lipsurile. De obicei preţul este cel care reglementează producţia. Este oferta mare, preţurle scad. Sunt produse puţine şi absolut necesare în viaţa curentă, ca alimentele de exemplu, preţurile cresc. În unele cazuri, cum ar fi piaţa auto, s-au înregistrat producţii cu mult peste necesar, unele datorate şi concurenţei maşinilor second-hand, dar şi expansiunii marilor producători către Europa de Est, care se dovedise o piaţă profitabilă. Aceştia fac acum eforturi vizibile, reducând procesul producţiei şi desfacerilor, iar preţurile au scăzut cu până la 30%. Nu sunt mulţi cumpărători de automobile noi şi chiar second-hand, care să aibă şi să achite cash maşina cumpărată, majoritatea recurg la împrumuturi în bănci. Şi pentru procurarea unei locuinţe, procesul este la fel. La rîndul lor băncile fiind suprasolicitate nu mai acordă credite, îşi vor banii înapoi, condiţii în care cumpărătorii nu mai pot achita ratele scadente. Fenomenul se transmite automat în toate domeniile de producţie care lucrează cu credite bancare. Accizele impuse de stat la cele mai solicitate produse devin tot mai mari, concomitent cu devalorizarea semnificativă a monedei naţionale şi astfel se fac primii paşi în criză.
Rep. Următorii paşi în ce constau?…
Deputat D.I.M. În măsurile de protecţie pe care şi le iau producătorii. Micşorarea producţiei şi disponibilizarea forţei de muncă… Băncile vor refuza să mai acorde credite fără garanţii şi vor majora semnificativ dobânzile şi comisioanele la credite. Multe unităţi economice, mai ales cele mici şi mijlocii işi închid porţile, intră în faliment, iar şomajul, în mod evident, va genera inflaţie. De ce? Mă veţi întreba… Pentru că şomerii sunt asistaţi-social. În judeţul Gorj, până la sfârşitul acestui an, şomajul va atinge îngrijorătoarea cotă de 10%. Asta înseamnă un nivel de trai mai scump, vor creşte preţurile în special pentru produsele alimentare, carburanţi, energie, guvernul va impune noi taxe şi impozite şi le va majora pe cele actuale. Toată lumea îşi doreşte să evite pierderile de orice fel. Companiile multinaţionale, care aduc un procent bun la PIB-ul României îşi caută locaţii cu materii prime şi forţă de muncă mai ieftine, pe alte meleaguri. Salariile personalului bugetar şi pensiile vor fi îngheţate sau diminuate, iar corupţia, munca la negru, evaziunea fiscală, adică infracţionalitate economică nu va mai putea fi controlată, până la o nouă relansare economică. Toţi vor dori să-şi salveze afacerile, dar mai ales averile, operând afaceri financiare chiar şi cu firme off-shore, în paradisuri fiscale. Banca Naţională va trebui să facă eforturi extraordinare pentru pastrarea cursului valutar la cote acceptabile. Banii vor fi marea problemă şi este posibil ca guvernul să „umble la tiparniţă”… şi asta însemnă din nou inflaţie. Inflaţia este cancerul în stadiu de metastază al economiei. O dată scăpată de sub control, va distruge tot ce a realizat guvernarea liberală.
Rep. Pe cine va apăsa greul acestei crize?
Deputat D.I.M. Cel care va suferi, în mod evident, este omul simplu, omul de pe stradă, cetăţenul, contribuabilul, cel care are o singura sursă de venit sau niciuna, omul sărac, dar vor suferi şi firmele care nu vor mai putea face faţă recesiunii, în special cele mici şi mijlocii, adică tocmai acelea care trebuie să fie motorul economiei naţionale.
Rep. Pare sumbru. Cum credeţi că va face România faţă crizei?
Deputat D.I.M. Este dificil de spus. Să ne amintim că România, o ţară fără datorii în 89, a acumulat în 20 de ani datorii peste nivelul de suportabilitate, datorii care nu vor putea fi plătite uşor, ci sacrificând generaţiile viitoare. România este acum o ţară cu venele deschise. Toată vlaga ei economică se scurge în folosul altora, iar românii nu vor trăi… deloc bine. Vor trăi prost, plătind nechibzuinţa unor guvernanţi care îi mint, îi fură şi îi manipulează. Banii împrumutaţi de România, trebuie folosiţi în interesul românilor, pentru dezvoltarea economică. Mi-ar plăcea să cred că România va trece uşor peste această criză, dar nu se întrevăd speranţe. Să nu uităm că state ca Germania ori Japonia s-au dezvoltat după război aplicând politici economice liberale, pentru că liberalismul este adevărata cheie a dezvoltării economice. Ori guvernanţii noştrii nu au nici un plan de ieşire din criză. Primul punct al unui asemenea plan plan ar fi… demisia guvernului Boc, iar următorul formarea unui guvern de tehnocraţi, care să salveze economia românească prin metode liberale, dar şi prin reforme drastice, reforme în folosul contribuabilului român.
Rep. Toţi ştim că aparatul politico-administrativ al României este supradimensionat şi mare consumator al banului public, este generator de corupţie şi birocraţie…
Deputat D.I.M. Asta se vede şi cu ochiul liber. Iată Guvernul Boc, deşi nu a luat nici o măsură de diminuarea crizei, când ştia că va fi o criză ce se anunţa devastatoare, a creat două ministere, al Turismului şi al Tineretului, pentru a-şi promova clientela politică. Turismul în Romania este privatizat 100%. Nu văd de ce are nevoie de un minister. Se cheltuiesc bani publici pentru a face reclama privată sau aceste ministere sunt „bidoane”, prin care se colectează banii pentru campania electorală prezidenţială? Avem guvern cu 19 ministere, mai multe decât au… Statele Unite ale Americii! Am spus de multe ori că alianţa de la guvernare a PD-L cu PSD+PC este una „contra naturii”. Stânga unită cu dreapta, sub control direct prezidenţial, ne arată, dacă mai era cazul, că democraţia este în mare pericol. Cu 70 % în Parlament, legile nedemocratice trec „cu voioşie” spre promulgare, în detrimentul voinţei poporului român, care nu asta a votat. PSD-ul în special s-a compromis. Liderii lui, oameni de stânga, sunt la fel sau chiar mai bogaţi ca cei de dreapta. Cum să creadă ei săracilor? Cum să rezolve ei criza? Programul anti-criză, lansat de ei acum, este „paiul de care se agaţă înecatul”, în condiţiile unui buget atât de dezechilibrat. Sunt semnale că există riscul să nu se poată plăti pensiile şi salariile din sistemul bugetar.
Rep. Nu ar trebui restructurat imediat?
Deputat D.I.M. O reducere a aparatului politico-administrativ acum este dificilă şi va crea mari nenulţumiri în această coaliţie, cunoscută şi ca „struţo-cămilă”. Scandaluri de proporţii au fost cu fosta ministereasă Monica Iacob-Ridzi, care nu a putut justifica o sumă importantă din banii Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi cu ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ori cel al Turismului, Elena Udrea. Dacă îşi vor da demisia sau vor fi demişi din Guvern, cred că „vor fi promovati” ambasadori pe undeva, în ţări mari şi importante conform principiului „un şut în spate, un pas înainte…”
Rep. Totuşi se pare că sunt cazuri clare de corupţie…
Deputat D.I.M. De corupţie nu se mai ocupă nimeni. DNA, organ constituit special pentru protecţia societăţii de fenomenul corupţiei, plătit din bani publici, generează doar confuzie. Protejază oamenii puterii, dar îi compromite şi îi hărţuieşte pe incomozii, adversari politici. Este deja un organism compromis, care lucrează după ureche şi la comandă politică. Nimeni nu va suporta rigorile legii. Se caută un „acar Păun” în toate scandalurile.
Rep. Cine credeţi că va profita de criză?
Deputat D.I.M. Vor profita în primul rând băncile, care-şi vor rotunji profiturile prin creşterea dobânzilor şi comisioanelor la credite, vor profita casele de amanet şi cele de pariuri de tot felul, vor profita cămătarii şi speculanţii. Cazinourile, loteriile şi cei care joacă la bursă. Nu sunt excluse nici jocurile piramidale, care-i pot îmbogăţi pe nişte şmecheri. Vor profita contrabandiştii, dar şi vameşii ori alţi angajaţi corupţi ai statului… Vor profita cei care eludează legile, evazioniştii şi rău-platnicii.
Rep. Domnule deputat, trebuie să-i informăm pe cititorii noştri că dumneavoastră, ca profesor universitar internaţional şi preşedinte al Fundaţiei „Tudor Vladimirescu”, conduceţi un centru de orientare şi selecţie al Universităţii Libere Internaţionale Moldova din Chişinău, că foarte mulţi tineri din Gorj au urmat sau urmează studii superioare în domenii precum dreptul, economia. jurnalismul sau psihopedagogia. Cum este apreciată colaborarea cu universitatea de la Chişinău?
Deputat D.I.M. Noi avem cu Universitatea Liberă Internaţională Moldova, prescurtat ULIM, din Chişinău, încheiat un contract de colaborare încă din anul 2000, în baza Legii nr. 39 din 12.03.1999, lege care a ratificat Acordul de recunoaştere reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor stiinţifice dintre România şi Republica Moldova. Noi organizăm cursuri şi seminarii cu profesori recunoscuţi, iar sesiunile pentru verificarea cunoştiinţelor acumulate se desfăşoară la Chişinău. În nenumărate rânduri conducerea şi profesorii ULIM şi-au exprimat satifacţia privind modul cum se colaborează, într-un cadru perfect legal. Rezultatele studenţilor noştrii sunt bune şi foarte bune.
Rep. În încheiere, vă rog domnule de-putat să transmiteţi un mesaj cititorilor „Gândacului de Colorado”, ziar al românilor de pretutindeni.
Deputat D.I.M. Îi aşteptăm pe toţi cei care iubesc România, să vină şi să investească în ţară. În colegiul 1 Gorj, pe care-l reprezint în Parlament, sunt foarte multe oportunităţi de investiţii, care nu necesită sume mari. Active imobiliare dezafectate (şcoli primare si generale, dispensare, sedii comerciale, hale zootehnice, magazine sătesti şi altele) aşteaptă investitori care să le transforme în pensiuni, restaurante, campinguri, case de odihnă, aziluri de bătrâni sau clinici particulare, să creeze micro-întreprinderi de producţie, locuri de muncă. Îi asigur pe investitori de tot concursul meu, că vrem să punem umărul cu toţi pentru a trece cu bine prin această nedorită criză mondială. Cei interesaţi mă pot găsi pe internet. Le doresc românilor de pretutindeni sănătate, împliniri şi fericire, să poată trece mai uşor peste lipsurile şi necazurile create de criza economică!