Doi români judecaţi în Connecticut pentru fraude pe internet

0
8

cyber.crimeChiar dacă s-au mai rărit în ultima vreme, mai primesc şi acum mesaje de la diferite “bănci” din România care mă averitzează că trebuie să-mi schimb parola la cont, sau că există nu ştiu ce probleme  şi trebuie să-mi accesez de urgenţă contul online. Singura problemă este că nu am nici un cont deschis la acele bănci din România, iar mesajele nu vin din parte administratorilor de la bancă, ci de la nişte românaşi, “băieţi deştepţi” în ale calculatoarelor care creează situri false încercând astfel să fure de la persoane fizice datele de acces la conturile bancare. Doi dintre aceşti “băieţi deştepţi” sunt PETRU BOGDAN BELBIŢA, de 25 de ani, din Craiova, şi CORNEL IONUŢ TONIŢA, de 28 de ani, din Galaţi. Cei doi au fost extradaţi de curând în SUA şi puşi sub acuzare de fraudă şi furt de identitate.

Pe 18 ianuarie, 2007 un juriu federal din New Haven, Connecticut i-a pus pe cei doi sub acuzare împreună cu alţi cinci cetăţeni români, pentru atacuri phishing ( încercarea de a fura informaţii, date bancare sau de identitate, prin creearea de situri fantomă şi trimiterea de emailuri false).

Bogdan Belbiţa a fost arestat de Interpol pe 24, ianuarie, 2009 în Montreal, Canada şi extrădat pe 25 septembrie în SUA. Pe 18 iulie, 2009 Ionuţ Toniţa a fost arestat de Interpol în timp ce trecea granita în Dubrovnik, Croaţia şi extrădat pe 4 septembrie în SUA. Ambii au pledat nevinovaţi, în prima înfaăţişare pe care au avut-o luna trecută.

Investigaţia a început în momentul în care autorităţile au primit plângeri de la cetăţenii din Connecticut cu privire la nişte emailuri care pretindeau în mod fals a fi de la o bancă locală. Mesajul din email redirecţiona victimele spre un computer în Minnesota care fusese virusat şi compromis pentru a găzdui situri false sau pentru a trimite mesajele electronice, care în mod fals pretindeau ca venind de la instituţii financiare sau de servicii, precum: Citibank, Capital One, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Wells Fargo & Co., eBay, şi PayPal.

Dacă sunt găsiţi vinovaţi aceştia riscă pedepse cumulate de până la 37 de ani de închisoare şi amenzi de până la 1,5 milioane de dolari.
Investigaţia a fost coordonata de F.B. I. în New Haven, Connecticut şi Connecticut Computer Task Force, în colaborare cu ataşaţii FBI din Vienna, Bucureşti, şi Ottawa; Interpolul din Zagreb şi Washington, D.C.; Poliţia Română şi Croată; Ambasada Americană din Saraievo; Poliţia Royală Canadiană ; Canada Border Services Agency în Montreal; şi U. S. Marshals Service.