Şerifii din Los Angeles – poliţie şi politică

0
12
leebaca

leebacaÎntr-o metropolă atât de vastă şi de efervescentă, Los Angeles County Sheriff’s Department este o instituţie vitală, o poliţie judeţeană cu o arie de activitate variată. Considerat cel mai mare din lume, departamentul şerifilor se constituie şi într-un element de legătură între forţele poliţieneşti locale şi diversele comunităţi etnice şi culturale din sudul californian. Pentru că din punct de vedere statistic aproximativ trei milioane dintre cetaţenii angelini se consideră europeni sau de descendenţă europeană, European American Sheriff’s Council se constituie într-o verigă extrem de importantă a acestei relaţii dintre şerifi şi cei pe care îi deservesc. Din acest organism consultativ face parte si Doamna Daniela Istrate, preşedinta organizaţiei Union and League of Romanian Societies. Prin bunăvoinţa dânsei am fost invitati la un dejun oficial, alături de Consulul General al României, Domnul Cătălin Ghenea şi Andreea Iagaru, în clădirea comandamentului. La întâlnire a participat însuşi comandantul şerifilor, Lee Baca, o importantă personalitate politică locală, un profesionist recunoscut şi apreciat de către forţele poliţieneşti din întreaga lume. Invitaţi au fost membri corpului diplomatic european din Los Angeles, şi reprezentanţi ai media europene. Am avut ocazia sa vi­zităm în fugă, în chiar centrul departamentului, una dintre cele mai moderne şi avansate laboratoare de medicină legală din lume, o experienţă mult mai interesantă şi mai cuprinzătoare decât în filmele şi serialele de Hollywood.
Lee Baca a prezentat adunării căteva din iniţiativele locale în combaterea criminalităţii. Interesant a fost, însă, modul în care comandantul a creionat rolul şerifilor americani, în concert cu colegii lor din zonele de conflict, în special Irak, în a stabiliza şi coordona situaţia locală. Şerifii antrenează poliţişti pentru a se implica activ nu numai în acţiuni de uzură, cât mai ales ca un liant între civili şi forţele armate. Baca a demonstrat, cu date şi cifre, aportul esenţial al forţelor poliţieneşti în a asigura echilibrul societăţii civile, prin contact direct cu populaţia. Mai ales în Irak, folosind metode mo­derne prin intermediul şerifilor americani, poliţiştii au devenit mult mai efectivi decât militarii. Comandantul a subliniat că schimbarea de ton şi de atitudine a poliţiştilor – ceea ce se încearcă şi în California – este benefică în toate fazele muncii specifice.
Prin alocuţiunea sa, Consulul General al Spaniei, decanul de vârstă al corpului diplomatic din Los Angeles, a reiterat poziţiile gobale ale Europei unite în combaterea terorismului. Nuanţat, Inocentio Arias Llamas a punctat şi elementele care diferenţiază politica europeană de cea americană, mai ales în zonele de conflict. Inclusiv detalii de metodologie legală şi de interpretare de date. Astfel am putut audia două păreri complementare care generează un benefic schimb de idei. Cu subtilă diplomaţie, reprezentanţii celor două părţi, politicieni abili, au agreat că disensiunile sunt normale şi necesare. Iar nivelul discuţiilor a demonstrat că atît departamentul şerifilor cât şi consulii statelor europene şi membrii consiliului consultativ sunt foarte serioşi în încercarea de a colabora efectiv.
Am avut şansa, alături de Domnul Cătălin Ghenea şi de Doamna Daniela Istrate de a dialoga câteva minute cu Lee Baca. Şi bineînţeles că l-am întrebat, mai în glumă mai în serios, dacă are pro­bleme cu comunitatea româ­nească. Strângându-ne mâna cu simpatie, şeriful Baca ne-a convins în câteva cuvinte că, de fapt, suntem o comunitate cuminte, chiar dacă gălăgioasă, şi plină de respect faţă de munca şerifilor. Ceea ce nu poate decât să ne bucure, ca întotdeuna când suntem apreciaţi, la cel mai înalt nivel, în Los Angeles şi aiurea.