Investitorii străini deţin controlul asupra pieţei româneşti de dezvoltare software
Codespring este o companie românească de software şi outsourcing IT&C, care funcţionează de peste 12 ani la Cluj Napoca. În aceşti ani a furnizat produse de înaltă calitate şi eficienţă pe piaţa internaţională de profil. Codespring este un jucător important şi unul dintre liderii industriei româneşti de dezvoltare software.
Ca în fiecare an, echipa Codespring a pregătit o întâlnire pentru planificarea strategiei de afaceri a anului viitor. În acest scop, compania clujeană a lansat un buletin trimestrial “Comunicatele Codespring”, proiectat pentru a comunica tuturor părţilor interesate, informaţii despre condiţiile de piaţă specifice şi capacităţile, cunoştinţele şi gândirea specialiştilor clujeni. Comunicatele Codespring conţin date importante despre piaţa locală de dezvoltare de software, IT&C şi telecom; structura tendinţele şi evenimentele acestui sector de activitate; ştiri despre industria românească de software, hardware şi echipamente de telecomunicaţii; previziuni şi intuiţii legate de problemele actuale ale pieţelor de IT&C.
La realizarea acestui buletin informativ au contribuit domnişoara Tunde Szekely , PR Specialist la Codespring Company; Diana Ciorba, Consultant Marketing la Elf’st Outsourcing Company şi Deneş Csaki, Senior Grafic Designer. Ei au reuşit să sintetizeze informaţii importante despre trendul pieţei de software, în numarul de debut al Cronicilor Codespring.
Cluj-Napoca este cel mai important oraş românesc din Transilvania şi a fost identificat printre oraşele cu o dezvoltare rapidă ca centru de leadership în IT & C. Oraşul oferă un valoros capital uman, ca urmare a instituţiilor sale elitiste de educaţie şi cercetare ştiinţifică. În prezent, Cluj-Napoca deţine pole position pentru producţia de hardware din România şi este clasat pe locul 3 în dezvoltarea de software şi servicii IT în Europa. Dinamica pieţei locale de dezvoltare de software arată o creştere intrigantă, în ciuda indicatorilor industriei naţionale, aflaţi în continuă scădere.
Structura pieţei IT&C la Cluj Napoca
Conform raportului A.T. Kearney “Global Services Location Index” 2009, România ocupă locul 3 în Europa şi locul 19 în lume şi este numită “noua stea a offshoring-ului din Europa”. Raportul Frost &Sullivan: “EMS Provider Regional Migration Opportunities”, 2009, plasează România ca una dintre destinaţiile preferate tip near-shore pentru producţia EMS (electronic manufacturing services). Într-un asemenea context, volume copleşitoare de mărfuri şi servicii au fost generate de la Bucuresti şi Cluj-Napoca şi au contribuit la obţinerea acestor clasificări. La Cluj s-au dezvoltat principalele centre de producţie hardware din România şi unele dintre cele mai dinamice companii de dezvoltare software din Sud-Estul Europei.
În timp ce piaţa naţională de IT&C a fost dominată de sectorul Telecom cu 53% din volumul total, Cluj-Napoca şi localităţile vecine îşi distribuie cotele de piaţa între producţia hardware (30,5% din totalul naţional, respectiv locul 1 în 2008) şi dezvoltare software & servicii IT (6,3% din totalul naţional, respectiv locul 3 în 2008). În 2009, ambele sectoare au înregistrat creşteri considerabile: 129% (hardware- generate prin consolidarea noilor investiţii) şi 23% (dezvoltare software).
În ciuda recesiunii înregistrate în cifrele industriei naţionale, companiile de dezvoltare de software, care fac obiectul studiului Codespring & Elf’st, şi-au menţinut tendinţa, iar cifra lor de afaceri a crescut cu 23% faţa de anul 2008 si implicit profitul total. Parte din această creştere poate fi explicată prin noi investiţii directe, achiziţii şi fuziuni, care au avut loc pe piaţa locală şi regională în 2009.
“Pentru a înţelege specificitatea acestei pieţe, am procedat la o analiză în profunzime a jucătorilor care acţionează în sector. Antreprenorii români au ales în mod constant să investească mult capital în dezvoltarea de software. În 2008, investitorii străini au ridicat miza. Noua structură şi cota de piaţă arată că 74% din totalul cifrei de afaceri este produs de către societăţile care beneficiază de capital străin: Germania (30%); Marea Britanie (22%); Statele Unite ale Americii (15%) şi Olanda (15%) sunt principalii investitori. Locurile următoare sunt deţinute de Austria (5%), Finlanda (4%), Franţa şi Suedia (3%). Danemarca şi Elveţia deţin (2%), iar clasamentul se încheie cu Australia (deţinatoare a 1%) şi Italia (0,5%)”, declară domnişoara Diana Ciorba, specialistul în marketing al companiei clujene Elf’st.
Germania este un lider constant al investiţiilor străine pe piaţa de Software din Cluj-Napoca, investitorii germani fiind deţinatorii a 30% din totalul pieţei (în cifra de afaceri netă). Companiile germane apreciază competenţele tehnice, proximitatea culturală, creativitatea şi forţă de muncă a inginerilor clujeni.
Oraşul are 306.000 locuitori plus 100.000,00 studenţii în fiecare an, găzduiţi în 10 universităţi. Două dintre ele sunt clasate ca universităţi de elită în ţară şi străinătate (Universitatea Tehnică si Universitatea Babeş Bolyai), fiecare având o facultate de Tehnologia Informaţiei şi respectiv Informatică. De-a lungul timpului mii de ingineri clujeni s-au stabilit în occident, ducând faima acestor instituţii pe întregul mapamond. În prezent, mai mult de 5.000 de ingineri de software clujeni sunt activi pe piaţa forţei de muncă interne şi un total de 600 de absolvenţi în IT & C în fiecare an. Clasat cu un H.D.I. ridicat (Indicele Dezvoltării Umane), adică mari competenţe lingvistice şi profesionale, Cluj-Napoca este un incubator pentru dezvoltare de software off-shoring şi near-shoring, iar produsele inginerilor clujeni sunt exportate peste tot pe planetă.
Recrutarea a continuat în 2009, deşi economia naţională s-a aflat în recesiune, iar sectorul IT & C a înregistrat o uşoară creştere a numarului de angajaţi (de 0,04%). Cel mai mare angajator (dupa originea capitalului străin) a ramas SUA. Dând impresia că ar urmări să transforme România într-o “Silicon Valley din Europa”, companiile americane îşi mută o parte din activităţile de dezvoltare software la Cluj-Napoca. Atitudinea faţă de muncă, flexibilitatea şi abilităţile de învăţare rapidă se numără printre cele mai apreciate trăsături care atrag investitorii străini la Cluj. De asemenea, scutirea de impozit pe veniturilor programatorilor români este un beneficiu major pentru toate părţile implicate. Costurile investitorilor americani se reduc prin acest tip de colaborare, deoarece sunt eliminate costurile de relocare a inginerilor români în SUA, comisioanele şi taxele pentru obţinerea vizelor de muncă şi timpul de procesare al dosarelor la U.S Department of Labor, Social Security Administration şi US Citizenship and Immigration Services (USCIS).
În termeni de profit, Cluj-Napoca poate fi noul “as din mânecă” al economiei româneşti. În timp ce profiturile brute totale în industrie au scăzut cu 14% la nivel naţional, sectorul dezvoltare software îşi menţine trendul ascendent, dar într-un ritm moderat. Companiile cu capital străin au înregistrat o rată medie a profitului de 20% în 2009 în acest sector, în timp ce companiile locale au atins o rată medie a profitului de 9%, după cum reiese din studiul Dianei Ciorba, specialistul în marketing al companiei ELF’st outsourcing din Cluj Napoca.