ROMANIAN NIGHTS – SERILE ROMÂNEȘTI DE LA NEW YORK

0
6
Articol_Romanian_Nights_NYC._by_N_Buda

Articol_Romanian_Nights_NYC._by_N_BudaCunoscute mai ales pentru muzica de calitate și organizarea ireproșabilă, „Romanian Nights” sau „Serile Românești” din New York  adună, an de an, tinerii români sub imperiul bucuriei și al identificării cu valorile culturale românești. Am fost invitat de curând, la una dintre seratele de muzică și dans, organizată la clubul restaurant „Sidetracks” din Sunnyside, Queens, New York, unde am avut prilejul să-i întâlnesc doi dintre cei mai importanți promotori culturali: Cosmin Chivu și Adrian Cucuteanu.

Reporter: Cum au început „Serile Românești” de la New York?

Cosmin Chivu: În anul 2006, Adrian și cum mine am colaborat la un eveniment, cu ocazia unei petreceri de revelion, care a fost organizat de niște prieteni. A fost o experiență interesantă, dar ne-am dat seama că nu există nici o petrecere organizată pentru tinerii români de aici, unde aceștia ar putea să se întâlnească și să asculte muzică românească. Am aflat ulterior că au mai existat și alte persoane, care au încercat să facă lucrul acesta dar nu au reușit. Am pus puz bazele acestei idei noi, animați mai ales de dorința de a crea un loc de întâlnire pentru comunitatea românească din această metropolă. Am pornit cu un grup destul de restrâns, după aceea s-au adunat mai mulți. Prietenii noștri au chemat prietenii lor și așa mai departe. Din 2006 am fost în peste zece cluburi de renume din New York (în Astoria, în Brooklyn, în Queens și bineînțeles în Manhattan).

Reporter: Vorbind despre un auditoriu român care ascultă care ascultă în general, muzică românească, v-ați orientat de la bun început după preferințele tinerilor, sau ați mizat pe mixajul unor melodii cântate în limba română? Și ca să continui întrebarea, am citit pe pagina de web a voastră (la http://www.romnights.com/) un articol în care comentau următoarele: „schimbarea vine sub toate formele in România și nu este întotdeauna bună. Muzica pop românească a început, încet-încet, să îngroape limba română. Românii, care se mândresc cu unicitatea lor lingvistică, cu poziția lor de insula latină în marea slavă, care au o limbă atât de muzicală încât se mulează perfect pe cântece, au ajuns să folosească doar limba engleză în piesele pop ascultate de noua generație…” Cât de adevărată este această afirmație și cât de mult vă asociați cu aceasta? Este cumva una dintre motivațiile voastre fundamentale în organizarea acestor Seri Românești?

Adrian Cucuteanu: Tinerii români care trăiesc la New York sau în împrejurimi, ar dori să asculte muzică românească. Din nefericire tranzităm o perioadă când aproape toată muzica românească din țară, este cântată în limba engleză… Atât muzica veche cât și muzica nouă… de aceea noi facem într-adevăr un mixaj al acestor două. Îmi aduc aminte că noi am avut seri cu muzică de manele și muzică etno, pentru că așa cereau cei care veneau la petrecere. Tinerii de aici doreau să asculte stilul manelelor… De-alungul a câtorva ani, după o insistență prelungită, am reușit să le deschidem gustul spre o muzică mai calitativă, renunțând la menelism. Am introdus și preferințele muzicii populare, care remixată este audiată sub forma muzicii etno. Restul muzicii pe care o avem, dacă este muzică de dans este cântată în limba engleză, dar cu variații de exotism tropical, unele cu mixări latine. Încercăm deci să stăm în centrul de gravitație al muzicii de limbă engleză și al celei de limbă română, lucru care nu este așa de ușor, după cum s-ar părea. Avem artiști români care cântă în engleză, deci încercăm să nu minimalizăm artistul în defavoarea muzicii și nici muzica în defavoarea artistului. Le promovăm pe ambele, într-un echilibru muzical agreat de ascultătorii noștri.

Cosmin Chivu: Pot să comentez și eu făcând o paranteză auxiliară – vreau să spun că Adrian a venit aici în Statele Unite de la o vârstă extrem de mică, practic prima lui limbă este engleza, iar el de fapt a învățat limba română, ca o a doua limbă. Acum, vorbind despre muzică, asistăm la un proces invers! Noi românii vrem să învățăm engleza și să uităm româna. Aceasta se întâmplă și în România… Aici la New York reacția este următoarea: tinerii nu mai vor să asculte piese muzicale în limba engleză. Acest lucru este cauzat de modul în care artiștii din România astăzi, încercând să spargă bariera lingvistică și să ajungă pe piețele din Europa de vest, cântă doar în limba engleză. Din nefericire doar câteva dintre piesele acestora au intrat în topurile europene și americane. Deci o piesă în limba română nu are șanse să ajungă prea departe, pe piața internațională.

Reporter: Avem totuși exemplul grupului „Ozon” de la Chișinău, care a reușit să se claseze pe primul loc în topul european, cu melodia „Dragostea din tei” , cunoscută și sub numele de „Numa Numa Song”. Acest cântec a reușit, în 2004, să intre în clasamentul Eurochart Hot 100, să atingă poziția 1 și să rămână în top pentru aproximativ 12 săptămâni (iunie-septembrie 2004). Imediat după aceea a atins poziția 1 în Germania, menținând-o pentru 14 săptămâni, apoi poziția 3 în Anglia și poziția 72 în clasamentul U.S. Pop 100. Lirica acestui cântec este în limba română, e drept fiind prelucrată muzical în forme onomatopeice. Ce credeți despre această performanță?

Cosmin Chivu: Da, dar grupul „Ozon” e un caz singular, extrem de fericit… Au reușit, dar dacă acea piesă ar fi fost în limba engleză, cred că ar fi fost și mai bine pentru ei. Eu aș comenta că piesa lor nu se bazează neaparat pe limba română. Este un joc de cuvinte, mixate și care în final nu sunt nici românești nici englezești… Mai ales expresiile vocale „mai ahii, mai ahaa” – ceva în genul Lady Gaga! Este un veritabil „catch”, adică prinde la auditoriu… cu alte cuvinte este o muzică comercială.

Reporter: Ați avut D.J. sau artiști invitați din România? Care au fost cei mai faimoși D.J. care au evoluat la „Romanian Nights” din New York?

Cosmin Chivu: Da am avut… și vom avea! Să încep prin amintirea grupului „3 Sud Est”, artista Andreea Bălan, trupa „Activ”, artistul Vali Bărbulescu – un D.J. foarte popular în România, am avut formația „Autentic”, l-am avut pe artistul interpret Raul, la o petrecere de revelion l-am avut invitat pe actorul Horațiu Mălăele, pe comicul Doru Octavian Dumitru, ș.a.m.d. Ar merge și stilul muzicii Mirabelei Dauer, dar la revelion nu la petreceri de peste an, pentru că este un stil mai diferit. I-am promovat pe DJ P.M. și pe D.J. ALEX, care sunt D.J. noștri – adică D.J. residents – care practic concept toată gama muzicală a „Serilor românești”.

Reporter: Ați avut Beach Party, Black Party, White Party, Girl´s Party, probabil și Men´s Party, Halloween Party, Easter Party, Christmas Party… Acum am suntem la Valentine´s Party. Ce faceți pentru a da o coloratură adecvată acestort petreceri, pentru a le face mai românești?

Cosmin Chivu: Valentine´s Day nu este o sărbătoare românească, dar am adoptat-o și ne place, pentru că este legată de sentimente frumoase, de dragoste, de afecțiune, de aceste sentimente care le regăsim în cultura poporului român… pentru că suntem latini și ne place să și să iubim! Această sărbătoare va fi sub semnul inimilor roșii, iar pentru a o face mai interesantă am construit un „kissing booth”. Așteptăm invitați din întreaga zonă metropolitană, precum și din alte state, unii vin chiar din Florida.

Reporter: Ce pregătiți pentru primăvara și vara acestui an, în cadrul „Serilor Românești” de la New York?

Cosmin Chivu: Sigur că da… La începutul lunii mai vom sărbători 4 ani de existență! Noi ne gândim foarte bine de la început, facem o programare a evenimentelor având în considerare sărbătorile religioase mari, cum ar fi Paștele, cu lăsatul de sec dinaintea Postului Mare, pentru că știu că românii sunt credincioși și țin cont de aceste tradiții creștine. În mai deci vom aveam o serie de invitați… în premieră, nume pe care nu le pot dezvălui acum, vom avea D.J. faimoși… În vară organizăm un Beach Party, apoi mult așteptata Halloween Party.

Reporter: Promovați și imaginea României cu ocazia acestor evenimente la care participă tinerii români din zona metropolitană New York?

Adrian Cucuteanu: Trebuie să precizez că toate aceste evenimente au loc în cluburi care nu sunt deloc românești! De fiecare dată suntem chemați înapoi… Toți sunt fascinați de frumusețea fetelor, de comportamentul băieților și de organizarea de care dăm dovadă. Aceast cred că este o promovare benefică a imaginii României, într-un astfel ce cadru, pentru că acest lucru nu se întâmplă și cu alte naționalități… nu dau exemple, dar ni s-a spus că suntem preferați, în defavoarea altora. Sigur că orice pădure are și uscături – vorba românului – dar acestea se separă singure, pentru că noi rămânem concentrați pe partea pozitivă a lucrurilor, înconjurându-ne cu prieteni care ne iubesc și pe care-i iubim.

Reporter: Ar trebui menționat, la final de interviu, că promotorii acestor seri muzicale au strâns, în mai multe rânduri, donații de la cei care au dorit să ajute familia lui Radu Dorel Nicoară, tânărul muncitor român care a decedat, cu câteva luni în urmă, într-un tragic accident de muncă în Manhattan. Felicitări pentru acest gest frumos, care denotă faptul că tinerii români din America știu să fie și generoși, atunci când împrejurile excepționale o cer. Felicitări și organizatorilor care reușesc să reunească, de fiecare dată, în jurul ideii de identitate culturală românească, atât de mulți tineri români!

Articolul precedentA început Festivalul de Film al Uniunii Europene la Chicago
Articolul următorULTIMII SUPRAVIEŢUITORI AI GULAGULUI ROMÂNESC
Nicholas Buda
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com