O casă de amanet deschisă pe zi, în ultimele 12 luni

0
3

Laptopuri, telefoane, aparate foto sau chiar automobile au intrat pe listele de gajuri ale caselor de amanet, alături de tradiţionalele bijuterii. Preţul de cumpărare este la o treime din valoare. Preţul de vânzare este la jumătate.
Casele de amanet au prezentat interes şi pentru românii care vor să cheltuiască bani, nu să îi împrumute, mai ales că oferta a crescut substanţial de la debutul crizei financiare.
Listele cu bunuri nerecuperate de clienţi acoperă o gamă foarte largă – de la bijuterii şi ceasuri la laptopuri şi aparate de fotogra­fiat – şi vin cu preţuri care, de multe ori, ajung la jumătatea celor practicate de magazinele de specialitate. Mai mult, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, peste 400 de case de amanet au fost înfiinţate în ultimele 12 luni, 50 dintre ele deschizându-şi porţile doar de la începutul anului 2010. Numărul total de case de amanet din România a ajuns la 1.845.
O dată cu explozia numărului de locaţii a crescut substanţial şi gama produselor acceptate pe post de garanţie. “Oamenii nu mai vin de mult doar cu bijuterii. Acceptăm aparatură electronică şi chiar automobile. Am observat că au început să vină din ce în ce mai mulţi studenţi cu laptopuri”, spune şeful unei case de amanet din Bucureşti, care adaugă faptul că mai mult de jumătate din cei care pun bunuri la amanet nu le mai recuperează. Patronii cu care am vorbit spun că suma medie pe care o împrumută este de 200-300 lei, pe o perioada de 15 zile, iar comisionul perceput variază între 0,8 şi 1% pe zi, ceea ce ar reprezentă echivalentul unei dobânzi anuale efective (DAE) între 576% şi 900% pe an.
Dacă în ceea ce priveşte costurile unui credit casele de amanet nu sunt deloc o variantă avantajoasă, în privinţa preţurilor pe care le practică la vânzarea de obiecte nerecuperate de clienţi au o ofertă de nerefuzat. Laptopurile, camerele de filmat sau de fotografiat şi telefoanele mobile vin la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele din magazine. De exemplu, un laptop aproape nou, adus garanţie la finele anului trecut, poate fi cumpărat cu 450 lei, în timp ce o cameră de fotografiat performantă, tot din 2009, este de găsit şi la mai puţin de 200 lei. Aceste produse ar fi costat în magazin sau chiar la ocazie cel puţin de două ori mai mult. Patronii caselor de amanet îşi permit să vândă obiectele la preţuri atat de mici pentru că au, oricum, un profit asigurat. “Prin lege, va­loarea creditului nu poate fi mai mare de 35% din preţul obiectului adus drept garanţie”, explică patronul unei case de amanet din Capitală.
În schimbul unei astfel de redu­cere, creditorii acceptă orice, chiar şi telefoane de lux Vertu. Cotaţia oferită: 6.710 lei, faţă de cel puţin 20.000 lei cât costă chiar şi la mâna a doua.