Muzeul cunoaşterii al Liei Perjovschi şi rezidenţa literară a lui Dan Sociu la ICR New York

0
4
Detaliu_instalatie_Lia_Perjovschi_Jamaica_Flux_2010

Detaliu_instalatie_Lia_Perjovschi_Jamaica_Flux_2010

New York, 15 aprilie 2010: Lia Perjovschi în dialog cu publicul american la Jamaica Center for Arts & Learning, Queens & Scriitorul Dan Sociu în rezidenţă la Ledig House International Writers Residency

Lia Perjovschi în dialog cu publicul american la Jamaica Center for Arts & Learning, Queens

Lia Perjovschi participă, alături de alţi 11 artişti vizuali internaţionali, la proiectul de intervenţii în spaţiul public Jamaica Flux: Workspaces and Windows (10 aprilie – 10 iunie 2010), unul din cele mai importante şi provocatoare proiecte de arte vizuale din afara marilor instituţii şi spaţii “mainstream” din domeniu, organizat trianual de Jamaica Center for Arts & Learning (JCAL). Jamaica, parte a districtului Queens din oraşul New York, este cartierul cu cea mai mare diversitate etnică din întreaga Americă. Pariul celor de la JCAL, instituţie de tradiţie şi pionieră, în anii ’70, în dezvoltarea unei viziuni participative a artei, este de a prezenta propuneri artistice care provoacă şi încurajează un dialog în societate, nu doar prin implicarea comunităţii extrem de diverse din Jamaica, ci şi prin atragerea unui public din cu totul alte zone. În acest context, şi marcând o primă participare românească la trienală, Lia Perjovschi a prezentat Knowledge Museum – kit”. Conceput ca o modelare a unui posibil “Muzeu al cunoaşterii”, acesta este un proiect bazat pe 20 de ani de cercetare interdisciplinară, parte din instalaţia mai amplă Contemporary Art Archive / Center for Art Analysis, recreat de fiecare dată distinct în funcţie de profilul şi obiectivele instituţiei şi spaţiul existent. Artistul român a susţinut, totodată, în perioada 10 -14 aprilie, ateliere şi prezentări cu participarea atât a publicului profesionist, studenţi, profesori şi artişti, cât şi a publicului neprofesionist – elevi şi studenţi din Jamaica. În mod excepţional, datorită anvergurii şi aspectului interactiv al proiectului propus de Lia Perjovschi, instalaţia artistului român va rămâne expusă ulterior închiderii expoziţie în iunie 2010.

 Scriitorul Dan Sociu în rezidenţă la Ledig House International Writers Residency

În urma lansării antologiei The Wall in My Head, publicată în 2009 de editura Open Letter Books, cuprinzând un capitol din romanul său URBANCOLIA (Polirom 2008), şi cu susţinerea ICR New York, Dan Sociu a fost selectat pentru o rezidenţă de creaţie la prestigioasa Ledig House din statul New York, ce s-a derulat în perioada 19 martie – 16 aprilie 2010. Creată în 1992, rezidenţa de la Ledig House a fost denumită după editorul german Heinrich Maria Ledig-Rowohlt, care a publicat autori precum Thomas Wolfe, William Faulkner, Yukio Mishima, Jean Paul Sartre, Vladimir Nabokov, John Updike, Toni Morrison, Albert Camus sau Thomas Pynchon. În scurta sa istorie, Ledig House a găzduit sute de scriitori şi traducători din aproape 50 de ţări din întreaga lume. Acest proiect marchează debutul unui program de rezidenţe literare pentru autorii români pe care ICR New York îl va implementa în următorii doi ani, în parteneriat cu o serie de organizaţii şi edituri americane.

Imagini: Detaliu din instalaţia Liei Perjovschi la Jamaica Flux 2010, credit foto: Lia Perjovschi.