Saptamana trecuta a avut loc la Chicago decernarea unui premiu de excelenta pentru pictorul roman Alexandru Darida. Evenimentul s-a desfasurat intr-un cadru festiv, premiul fiind inmanat de doamna Maria Pappas, sefa biroului de Trezorerie din Chicago. Acest premiu vine sa confirme talentul pictorului de origine romana care locuieste la Chicago.
Festivitatea de decernare a premiului a deschis vernisajul de pictura a artistului roman. Iubitorii de arta vor putea admira operele lui alexandru Darida pana pe data de 21 Mai.
La acest eveniment au fost prezenti reprezentanti ai municipalitatii locale alaturi de membri ai comunitatii romanesti din Chicago in frunte cu domnul Consul General, Lucian Leustean.
Dupa incheierea festivitatilor pictorul Alexandru Darida a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu in cadrul caruia si-a prezentat opera. Artistul a inceput cu o definire succinta a artei si a ceea ce inseamna ea. “arta este un limbaj universal care nu are nevoie de traducere.” Prin intermediul creatilor artistul poate transmite mesajul sau oriunde in lume. A fost mentionat aportul familiei de Medici in sprijinul artei. :Daca Medicii nu ar fi fost, astazi noi nu am fi putut admira atatea opere de arta in Europa si in intreaga lume.” Facand o paralela istorica pictorul roman a atras atentia publicului prezent intreband retoric daca acest spirit al promovarii artei s-a stins in istorie sau este inca prezent in secolul XX!. Raspunsul a fost dat tocmai prin organizarea acestui vernisaj care vine sa sprijine si sa promoveze arta aidoma familiei de Medici oarecand in secolul al X!V-lea. Acest spirit poate ramane in viata atata timp cat oamenii isi manifesta in continuare interesul pentru arta si frumos si vor fi prezenti la vernisaje de pictura cum a fost acesta organizat de Primaria Chicago.
Domnul Alexandru Darida s-a adresat comunitatii romanesti din Chicago si nu numai in exclusivitate la Radio Diaspora Online, vorbind despre creatiile sale.
“Acest premiu este important pentru mine personal si pentru intreaga mea cariera, dar in momentul cand te apropii de chevalet si vrei sa devii una cu culorile, cu panza, nu te gandesti niciodata la nici un premiu, ci vrei sa creezi acea intimitate cu materialul in sine, cu pigmentul, vrei sa te unesti, vrei ca spiritul tau sa se transmita prin partile acestea materiale si astfel sa se imortalizeze ceva din spiritul tau pe panza sau pe tabloul la cre lucrezi.”
Brancusi-sursa de inspiratie in pictura
Mai departe pictorul si-a dezvaluit arta explicand tehnica abordata: “In pictura mea in ulei folosesc foarte mult tehnica flamanda, o tehnica veche, pe care eu o actualizez si creez niste straturi de impasto, dupa care ma duc cu multe glazuri pana obtin o anumita transparenta, o anumita saturatie a pigmentului. Astfel ajung la aceste culori intense. Tintoretto a fost marele maestru al rosului pe care l-am studiat foarte mult cum a ajuns la acea intensitate a rosului. Doresc in picturile meu sa preiau aceasta tehnica veche, dar care sa o actualizez in viziunea mea contemporana despre tot ceea ce se intampla in jurul meu. Folosind aceste straturi de glasiuri doresc sa obtin o anumita transparenta, dar in acelasi timp o anumita perspectiva, adancime in panzele mele. In ultimii 3 ani am inceput sa lucrez sculptura, ca o extensie a lucrarilor mele, pictura in ulei. Aceste sculpturi sunt facute in acrilic. acrilicul il tratez cu pigmenti transparenti, de vitraliu si astfel se obtine o imagine exacta, aidoma celor de pe sticla. Am ales acest mediu pentru ca de fapt este o continuare a picturilor mele. Aceste transparente isi gasesc un ecou interesant si in mod vadit este o legatura intrinseca intre pictura si sculptura pe care doresc sa o creez.
In ultima perioada Brancusi a jucat si joaca in continuare un rol important in modul meu de gandi, alaturi de Alexandru Calder. ei doi sunt influentele mele in sculpturile pe care le fac. De fapt doresc sa ajung la o anumita quintesenta, la fel cum Brancusi spunea: esenta lucrurilor se afla de fapt in interiorul lor si nu in forma lor exterioara. Pornind de la acest fapt ajungi la niste forme geometrice deosbit de minimaliste, dar care apoi au un ecou spiritual si au o anumita valenta in a crea acea legatura a spiritului care trebuie sa treaca prin artist si trebuie sa se transmita lucrarii.
Cultura, spatiul mioritic- subiecte care trebuie sa le trecem prin filtrul nostru personal si prin care sa ne ridicam la nivelul scenei mondiale.
O data ce te-ai nascut intr-o tara atat de frumoasa si intr-un loc minunant din Romania, Transilvania, nu poti sa negi aceasta. Dimpotriva, locul unde te-ai nascut poarta in DNA-ul tau personal ceva deosebit, care vrei sa-l pastrezi in toate lucrarile pe care le creezi. Romania este mereu un izvor de inspiratie pentru mine. Cultura, spatiul mioritic, acestea sunt de fapt subiecte care trebuie sa le trecem prin filtrul nostru personal si prin care sa ne ridicam la nivelul scenei mondiale.