ADRIANA TURBATU – O FLOARE MINUNATĂ ÎN GRĂDINA MUZICII

0
9
TURBATU-Adriana-WB

TURBATU-Adriana-WBCaravana „Festivalul Tinereţii” (aflat la cea de-a VII-a ediţie) pentru preselecţia tinerelor talente, sâmbătă 09 Aprilie 2011, a poposit în oraşul de la Dunăre, Călăraşi unde, ca de fiecare dată, surprizele şi aici au fost la înălţime. La secţiunea „Muzică populară” am avut plăcerea să audiem o mică prinţesă de la Şcoala Generală din localitatea Ştefan cel Mare, Adriana Turbatu, elevă în clasa a IV-a, care ne-a încântat cu vocea ei, adevărat clopoţel de argint, frumos timbrată, având o prezenţă scenică deosebit de atrăgătoare… ca în final, la  prezentarea costumului, să ne spună: „Aceste minunate straie le am de la străbunica mea, Janet Achim, care a trăit cu peste 100 de ani în urmă, costum pe care l-a primit de la cea mai îndrăgită fiică a românilor, alteţa Sa Regina Maria. Stră-stră-bunicul Petre Achim care era în Garda Regală, la o sărbătoare câmpeneasc – ţinută în Mehedinţi – unde a cântat şi soţia sa Janete Achim, care… fiind remarcată de Regina Maria, căreia i-a plăcut cum era îmbrăcată şi cum a cântat în stilul popular mehedinţean, i-a dăruit acest costum ţesut în fir de argint filigranat, a îmbrăţişat-o şi i-a spus ca să fie sănătoasă, să păstreze în credinţă tot  ce-i românesc!  Bunul Dumnezeu să-i ajute! Din pacate tabloul cu Regina Maria – aflat în casa din Mehedinţi – a fost vândut de bunicul meu, dar mama a reuşit să păstreze aceste fotografii care-i înfăţişează pe stra-stra-bunicii mei, Petre Achim si soţia Janete Achim şi cei trei soldati din Garda Regala, dintre care unul este Petru Achim”.

 

Ca drept dovadă, alăturat vă prezentăm fotografiile de epocă ale bunicilor ei. Din discuţia pe care am avut-o cu micuţa artistă Adriana Turbatu, care a mărturisit printre altele că îi place să cânte şi, ori de câte ori are puţin timp liber, după pregătirea lecţiilor, în timp ce face anumite treburi în gospodărie, fredonează melodii pe care le aude la „Antena satelor” dar şi pe cele învăţate de la rapsozii satului şi mama ei.

Cuvinte de admiraţie a exprimat şi distinsa învăţătoare Ioana Berciu, care i-a descoperit această pasiune a ei din primele zile de şcoală, fiindcă a dovedit că-i posesoarea unui talent nativ şi a-nceput să se preocupe de pregătirea ei.

Să nu credeţi că numai să cânte îi place elevei Adriana Turbatu, fiindcă la orele de clasă este foarte activă, iar la sfârşit de an datorită străduinţei cu care se ocupă de învăţătură a obţinut premii pentru rezultate foarte bune, având o purtare ireproşabilă! Este sociabilă şi o prietenă bună pentru colegii din clasă. Se caracterizează prin seriozitate la însuşirea materiilor predate, prin silinţa ce şi-o dă în a face orice lucru cu temei, dar ca orice copil este o fire veselă, săritoare şi răspunde în mod pozitiv la la sprijinul şi încurajarea pe care o primeşte de la învăţătoarea ei.

În relaţiile pe care le are cu familia, este ascultătoare faţă de mamă şi tată, dar şi  grijulie cu fratele ei mai mic,  şcoala şi cetăţenii din localitatea unde locuieşte. Se poate spune că-i o fetiţă respectuasă şi îi place să-i ofere flori doamnei învăţătoare pe care o crede o a doua mamă.

Am încercat să îi iau şi un mic interviu:

MVG: Dragă Adriana, ce ai vrea să devii tu când o să creşti mare?

Adriana: Mi-ar plăcea să mă fac învăţătoare ca doamna… şi a privit-o cu mare recunoştinţă pe cea care-i îndrumă paşii spre cântecul şi dansul popular, învăţătoarea Ioana Berciu.

MVG: În afară de cântat, la ce ce activităţi culturale mai participi?

Adriana: Sunt membră în  ansamblului de dansuri populare al şcolii…

MVG: Am presupus de la început că eşti şi dansatoare… S-a văzut după cum te-ai mişcat la interpretarea melodiei.

Adriana: Dar aş dori să vă rog… nu prea am reuşit să cânt prea bine… spuneţi-mi dacă doina…

MVG: Va trebui, împreună cu d-na învăţătoare să-ţi pui la punct acest gen care se cere în concurs! Va atârna greu în aprecierea juriului!

Adriana: Vă promit…

MVG: Cam ce spectacole ai dat tu, şi pe unde ai umblat cu ansamblul şcolii?

Adriana: Fiind şi solistă, am participat cu ansamblul şcoii noastre (din comuna Ştefan cel Mare, Judeţul Călăraşi) atât la spectacole organizate de primărie cât şi la cele nivel  judeţean.

MVG: Fiindcă nu e bine ca să nu aflăm şi câteva lucruri despre cea care-ţi este mentor, d-ana Ioana Berciu, vrei s-o întrebăm şi pe dumneaei dacă cele spuse de tine reflectă realitatea?

Adriana: Vă rog.

MVG: Distinsă d-nă învăţătoare Ioana Berciu, mai întâi o întrebare despe dumneavoastră… De când v-aţi început activitatea didactică?

Ioana BERCIU: Din anul 2006 sunt învăţătoare la clasele I-VIII din comuna Ştefan cel Mare, iar din 2007 şi a viitoarei artiste, cum aţi spus dumneavoastră, Turbatu Adriana şi asta… chiar de la primii ei paşi când a intrat în clasa a întâi.

MVG: Să înţeleg că în afara lecţiilor de deprindere a mânuirii condeiului, apoi cititul şi socotitul… dumneavoastră aveţi în vedere ca aceşti elevi să-şi petreacă timpul în mod plăcut şi instructuiv?

Ioana BERCIU: Cum să vă spun, chiar din primele zile am remarcat sensibilitatea glasului, am stimulat-o şi apoi i-am cerut să participe la serbările şcolare, dezvoltându-i curajul şi încrederea în posibilităţile pe care le are de-a cânta şi dansa…

MVG: Puteţi să ne destăinuiţi pe cei ce v-au venit în ajutor?

Ioana BERCIU: Aş remarca în primul rând aportul părinţilor Adrianei,iar mai apoi şi un sprijin neprecupeţit, moral şi material pe care l-am primit din partea d-lui primar Nicolae Pantea. Pot să vă spun cu cea mai mare sinceritate că primăria noastră se străduieşte să cultive în sufletul celor mici dragostea faţă de satul natal, de păstrare şi a transmite pe  mai deparete tradiţiile noastre, limba şi portul.

MVG: Vă mulţumesc şi vă aşteptăm cu mare bucurie să veniţi la mare, în staşiunea Jupiter, unde vă aşteaptă valurile răcoritoare ale mării şi razele calde ale soarelui de august.