„În liniștea adâncă sufletească, acolo vei găsi
adevărata, unica frumusețe…” (Mihail Eminescu)
Adonis – tânăr de o rară frumusețe, din mitologia pelasgo-traco-elenă, născut din iubirea dintre regele Ciprului, Cinir și Mirra. Adorat de fiicele lui Zeus, Afrodita zeița frumuseții, a iubirii și de Persefona, cea răpită de Hades și dusă în Infern, a fost hărăzit de Tatăl lor să acorde grația o jumătate de an Afroditei și o jumătate de an Persefonei. (Ovidiu, Metamorfoze, X, 519; G.B. Marino, Adonis, poem; Jean de la Fontaine, Amor și Psiche, poem; P. Veronese, Venus și Adonis)
Frumusețea fizică, psihică și artistică a marelui actor Alain Delon, a dat întâlnire unor puzderii grațioase de pelicule cinematografice, bucurând nenumărate seminții ale pământului, astfel că fascinația lui s-a imortalizat în acea ambianță rămasă ca o taină nepătrunsă și de nepătruns.
Eram în pragul trecerii spre adolescență, când l-am cunoscut pe ecran pe fermecătorul Delon și de atunci m-a uimit permanent prin ce a fost și a rămas și de acum înainte: FRUMUSEȚE! Cunoașterea de sine, cunoașterea chipului din omul frumos, nu poate căpăta deplina frumusețe, deplina splendoare și amploare decât în consonanță vie cu sublimul sacru! Dominația crescândă a interpretării rolurilor de primă vibrație scenică a avut rolul de a-i contura marea și frumoasa personalitate cu care a înconjurat lumea de la un capăt până la altul.
Alain Delon avea o înaltă conștiință despre valoarea sa de artist rafinat, pe care a ilustrat-o și a descris-o amănunțit în toate filmele sale ce au devenit pentru iubitorii de frumos, capodopere… Știind că Arta cinematografică este un echilibru între materie și spirit, nu a lăsat-o să fie doar un simplu joc și nici o simplă trecere realistă, ci și-a apropiat-o, dându-i intimitate, prietenie, făcând din ea o suverană eliberatoare prin proporțiile ingenioase ale interpretărilor sale.
Alain Delon, între puținii mari actori care au fascinat scena și lumea, a avut sensul frumosului! Frumusețea lui a avut în arta scenică o echitate regală, absolută, care a dat valoare sublimului! L-am urmărit deseori pe țărmurile ecranului, ce reflecta o parte a lumii cotidiene, arătându-mi în evidența unui orizont cinematografic o forță miraculoasă ce provoca mirare, mit și legendă.
A trăit cu patos de foc două mari pasiuni: Filmul și FEMEIA! L-am urmărit ca un neobosit cercetător al frumosului într-un lung șir de înlănțuiri printre scenariile proiectate pe pânza peliculelor, uimindu-mă deseori și întrebându-mă căt este Legendă și cât Adevăr! L-am regăsit, în sfârșit – artist aproape de neîntrecut în frumusețe – în privirile ațintite de foc ale tuturor divelor hollywoodene ale Cinematografului, care și-au aprins frumusețea din el. Frumusețea lui și-a întronat măreția ca un suveran peste Franța și peste lume. Palmaresul scenic al actorului-artist a dat mai multă faimă Franței, decât a dat Franța pentru el.
Noi geto-daco-românii, am iubit, iubim Frumusețea, fiindcă ea s-a născut în Proto-Dacia Mare, prin regi, împărați, filosofi, astrologi, preoți, profeți, poeți, muze, vestale, sybile etc.
În lumea mare a filmului, Alain Delon nu a fost un om frumos de acțiune, ci un frumos artist! „Căci e mult mai ușor, mărturisea Edward Gordon Craig, să produci cinci sute de oameni de acțiune decât un singur artist.” (Eduard Gordon Craig, „Le theatre at marche” Galimard, 1964):
Delon a admirat România, pe care a vizitat-o.
Poate, chiar și un mănunchi de români frumoși.
Frumusețea lui Delon degaja o mare putere magnetică!
Arta lui a avut înrâurire asupra frumuseții și-a cântării!
A trăit vremea în care frumusețea lui cânta!
Cântarea lui ne-a chemat pe mulți la frumusețe!
Frumusețea și cântarea lui – o incantație vestalică!
El ne-a transmis prin artă vibrație și farmec!
Frumusețea s-a îndrăgit cu cântarea și-a născut sublimul!
Frumosul și-a revărsat asemănarea peste chipu-i de lumină!
El și-a cădelnițat zilnic Aura în liturghia vieții,
Un cânt – acatist și-a înălțat din pragul frumuseții!
Alain Delon nu se numără printre stelele căzătoare, ci printre cele arzătoare care urcă. În Olimpul cinematografiei mondiale Alain Delon a fost un Luceafăr. Asemeni tracului Adonis va trăi o jumătate de an în Aurora sublimului printre stele și o altă jumătate de an în tărâmul umbrelor printre licăririle patrupedelor lui care l-au iubit curat, fidel, nescenaric și necondiționat.
Hristos Dumnezeu–FRUMUSEȚEA absolută îi va oferi o picătură din roua sublimului Său ceresc! La revedere Adonis – Delon, Mag al frumuseții!
———————————————-
Gheorghe Constantin NISTOROIU
Brusturi, Neamț
21 august 2024