Alan Elsner îşi lansează cartea Romance Language la Chicago

0
3

alan.elsnerÎntr-o sală pusă la dispoziţie de Consulatul României şi organizat de Romanian Cultural Exchange, la Chicago,a avut loc lansarea cărţii scriitorului şi jurnalistului britanic Alan Elsner, Romance Language.
Acesta s-a născut la Londra dar a locuit prin mai multe ţări: Marea Britanie, Israel, Sedia, Statele Unite sau România. Elsner
lucrează ca reporter şi editor de peste 30 de ani, şi a scris cărţi precum: The Nazi Hunter, Guarded by Angels sau Gates of Injustice. Toate carţile sale au fost primite foarte bine de critici şi publicul cititor. Cartea Gates of Injustice, în care sunt prezentate problemele din sistemul penitenciarelor americane, a fost considerată la vremea respectivă, de Senatorul Edward Kenedy un semnal de alarmă pentru sistemul judiciar american.

Alan Elsner este un jurnalist care lucrează pentru agenţia
de presă Reuters fiind corespondent în Washington DC. De-a lungul timpului a fost corespondent în Israel de unde a relatat despre razboiul arabo-israelian; la Departamentul de Stat American relatând despre vizitele Secretarului de Stat, James Baker din 1989 în Europa de Est, încheierea Războiului Rece, căderea zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei; a relatat despre Războiul din Golf, invazia din Panama, campaniile prezidenţiale americane din 1996 şi 2000, evenimentele de la 11 Septembrie 2001 şi multe altele. În2007 a locuit în România unde a predat cursuri de jurnalism, prin programul Knight International Press Fellowship. Aici a început totodată lucrul la cea de-a patra lui carte intitulată Romance Language.
Cartea este o poveste de dragoste, o dramă istorică şi totodată umană, a cărei acţiune pendulează în doua etape: 1989 şi 2007. Povestea începe cu expediţia în România a tinerei de 17 ani, Petra O’Neill, după ce aceasta află dintr-o scrisoare că tatăl ei, care tocmai murise, nu era tatăl ei biologic. Petra încearcă să îşi găsească adevaratul tată, de origine română, pe care nu l-a cunoscut niciodată. În aventura sa, aceasta află detalii interesante despre cum mama ei, jurnalistă fiind
în 1989, primind o misiune de a merge în România şi-a
scrie despre regimul comunist de acolo, ajunge să se îndrăgostească de poetul dizident, Stefan Petrescu, persecutat de regimul ceauşist. Din corespondenţa cu mama sa, Petra, află detalii despre cum aceasta l-a cunoscut pe poetul Petrescu,
povestea lor de dragoste, evenimentele tumultoase de la Revoluţia din 1989, căderea regimului comunist şi motivul pentru care tatăl ei adevărat nu a aflat niciodată că mama ei rămăsese însărcinată, înainte să plece din România.
Prezent la lansarea cărţii la Chicago, Alan Elsner a subliniat faptul că detaliile istorice despre România,din carte sa, sunt cât se poate de exacte, pentru că ştia că o să fie citită şi de români, iar aceştia o să fie foarte critici şi exigenţi cu acurateţea informaţiilor.
Autorul afirmă că titlul cărţii este un joc de cuvinte, limba româna fiind o limbă senzuală şi romantică, dar la râdul ei şi povestea este tot una romanţată.
“Am dorit să scriu o poveste de dragoste, dar nu o carte pe care o poţi cumpăra la supermarket, cu poveşti siropoase şi detalii explicit sexuale. Am dorit să scriu un gen poveste pe care nu prea îl mai găseşti în zilele astea. Ceva care duce spre povestea de dragoste din filmul Casablanca. O serie de poveşti de dragoste între două persoane adulte, serioase, dar în viaţa cărora apar întâmplări majore şi neprevăzute” declară scriitorul Elsner.
Elsner a trecut în revistă momentele istorice din 1989 în Estul Europei, evenimentele dramatice care au avut loc o dată cu căderea regimurilor comuniste din Polonia, Cehia
sau Germania de Est. Diferenţa dintre acestea şi ce s-a întâmplat în
România a fost faptul că regimul comunist românesc nu a ezitat să facă uz de forţă şi să ucidă pe cei care protestau spune, Ester.
Autorul a făcut chiar o comparaţie a Revoluţiei Române cu evenimentele dramatice din timpul Revoluţiei Franceze de la 1789, spunând că orice jurnalist ar dori să poată trăi şi scrie despre astfel
de momente istorice.
Autorul a rememorat prima seara în care a ajuns în Bucureşti, când datorită schimbului de fus orar şi entuziasmului de a se afla în România, ne putând să doarmă, a început să scrie unul din primele capitole ale cărţii. Este acela în care Petra soseşte la Bucureşti, detaliile sosirii fiind de fapt chiar întâmplările pe care autorul le experimentase cu doar câteva ore în urmă.
Elsner a povestit audienţei prezente experienţele sale din timpul celor 9 luni pe care le-a trăit în România. Acesta declară faptul că această carte se adresează în primul rând cititorilor americani pentru că ei sunt cei cărora doreşte să le extindă orizontul cunoaşterii, pentru că ei ştiu foarte puţine lucruri despre România, şi citind această carte vor putea afla mai multe detalii.
Elsner a mai delectat audienţa citind unul din capitolele cărţii sale iar apoi a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenţi. Cei care au dorit să-i achizitioneze cartea au primit şi un autograf din partea autorului.

Articolul precedentCuriozităţi din istoria dolarului
Articolul următorDiaspora, comunitatea română, cuvinte doar de dicţionar?
Marian Petruţa
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com