Primăria Generală a Bucureştiului este şi anul acesta la mare preţ. 24 de politicieni, personalităţi publice, dar şi iluştri necunoscuţi, s-au înscris în cursa pentru fotoliul de edil şef al capitalei, potrivit listei validate de Biroul Electoral Municipal. Pe principiul “românul se pricepe la orice”, candidaţii pentru Primăria Generală vin din sfera politică, sport sau din afaceri. Astfel, avem de-a face cu trei primari generali ai capitalei, înscrişi pentru un al doilea mandat – este vorba de democratul Traian Băsescu, ţarănistul Victor Ciorbea şi liderul Partidului Noua Democraţie, Viorel Lis. Lor li se alătură un diplomat de profesie – Mircea Geoană pentru partidul de guvernământ (Partidul Social Democrat) şi un fost consilier prezidenţial – Mugur Ciuvică de la Acţiunea Populară. Pe lânga politicieni, lista cuprinde un cunoscut om din fotbal, Dumitru Dragomir, din partea Partidului România Mare şi o femeie de afaceri din industria cosmeticelor – candidata Partidului Umanist, Monica Tatoiu. Ar mai fi de notat candidatura generalului în retragere Mircea Chelaru, de la Partidul Unităţii Naţiunii Române şi cea a analistului militar Cornel Codiţă din partea Partidului Ecologist Român. În schimb, Uniunea pentru Reconstrucţia României mizează în alegeri pe un nume nou – Alexandru Baciu, de profesie medic veterinar. Cât despre şansele fiecărui candidat de a obţine fotoliul de primar general, ele rămâneau la latitudinea celor aproximativ 1.700.000 de bucureşteni, aşteptaţi să voteze pe 6 iunie în primul tur al alegerilor locale.
În lupta pentru Primăria Generală a municipiului Bucureşti, Traian Băsescu a reuşit performanţa de a-şi adjudeca fotoliul de primar încă din primul tur. Spre deosebire de anul 2000, alegătorii din capitală l-au creditat pe liderul democrat şi cu un consiliu majoritar, cu 53,6Î din voturi.
Traian Băsescu a cîştigat Primăria Capitalei din primul tur, contracandidatul său de la PSD, Mircea Geoană, obţinând 29,8Î, relevă exit-poll-ul realizat de Metro Media Transilvania şi Insomar, comandat de TVR. Pe locurile următoare s-au clasat Dumitru Dragomir (PRM) cu 6,4Î, Monica Tatoiu (PUR) cu 2Î, ceilalţi obţinând sub 1,3Î. La Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Alianţa “D.A.” PNL-PD a obţinut majoritatea, cu 53,6Î, PSD fiind clasat al doilea, cu 30,6Î, urmat de PRM, cu 6,3Î, şi PUR, cu 3,1Î.
Traian Băsescu le-a mulţumit bucureştenilor imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că i-au dat încă o dată “şansa” să arate ce poate face pentru Capitală. Băsescu, alături de celalalt lider al Alianţei PNL-PD, Theodor Stolojan, şi de candidaţii la primăriile de sector, a ţinut să le mulţumească bucureştenilor atât pentru încrederea pe care i-au acordat-o lui, cât şi pentru votul dat la Consiliul General şi la primăriile de sector, la cinci dintre acestea candidaţii propuşi de Alianţă aflându-se pe primul loc. “Rezultatele anunţate arată că Alianţa are potenţial formidabil şi poate câştiga alegerile în ţară, în noiembrie, pentru a reda România românilor. Astăzi, bucureştenii şi-au luat Bucureştiul înapoi. Le mulţumesc că, după un mandat în care poate nu le-am împlinit toate aşteptările, mi-au mai dat un mandat”, a spus Băsescu.
PSD şi Alianţa PNL-PD au formulat “zeci de întâmpinări şi contestaţii” referitoare la modul de desfăşurare a procesului de vot în unele secţii de votare din Capitală, cele două formaţiuni acuzându-se reciproc de propaganda electorală, a declarat judecatorul Elena Roventa, preşedintele BEM. “Nici una din întîmpinările adresate Biroului Municipal nu a fost soluţionată de noi, sesizările fiind de competenţa preşedinţilor secţiilor de votare, ori a biroului de circumscripţie pe raza căruia se află secţia respectivă. Noi am trimis aceste întâmpinări spre rezolvare sectţilor, conform competenţelor”, a precizat Roventa.
¤ BAC#U: Procesul de votare a fost întrerupt pentru 20 de minute la o secţie din Bacău, după ce unul dintre votanţi a fost prins cu trei buletine de vot pe care voia să le introducă în urnă şi care erau ştampilate pe patrulaterul cu numele actualului primar al municipiului.
¤ ARAD: BEJ Arad a fost sesizat că, în localitatea Nădab, un candidat PSD la Consiliul Local şi-a făcut campanie, invitînd într-un bar pe care-l deţine zeci de persoane pentru a le face cinste. “Un reprezentant al PD chiar a încercat să filmeze în local cum candidatul sfătuia oamenii cum să voteze, însă a fost scos afară”, a declarat Mihaela Indircău, vicepreşedinte al Asociaţiei Pro-Democraţia Arad.
¤ TIMIŞ: Un bărbat dotat cu o toporişcă artizanală a intrat într-o secţie de votare din Timişoara, la care vota unul dintre candidaţii pentru Primărie. Jandarmii l-au imobilizat imediat şi l-au închis într-o încăpere pînă când candidatul respectiv a votat şi a plecat. Bărbatul le-a spus membrilor comisiei că nici măcar nu avea de gând să voteze.
¤ ALBA: Partidul Social Democrat a depus o reclamaţie la Biroul Electoral Judeţean Alba, în care sesiza că două persoane au împărţit la Blaj, pachete cu alimente şi i-ar fi îndemnat pe localnici să voteze PD.
¤ COVASNA: Unul dintre candidaţii la Consiliul Local al localităţii covăsnene Valea Crişului este pasibil de închisoare, dupa ce s-a constatat, în momentul în care acesta a vrut să voteze, că nu are domiciliul stabil în localitatea pentru care şi-a depus candidatura.
¤ GORJ: Filiala Gorj a Partidului România Mare a reclamat la Biroul Electoral Municipal Tîrgu-Jiu că într-o secţie de votare din municipiu rromii erau îndemnaţi de preşedintele secţiei să voteze “cei trei trandafiri”, acesta însoţindu-i pe oameni în cabină.