Moscova. Martie 29, 2010. Săptămâna care precede, în cele mai multe țări creștine din Europa și din întreaga lume, Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, a demarat la Moscova cu două atentate teroriste, petrecute în subteranele metroului companiei Moskovskiy Metropolitan.
Acest sistem de transport în comun din capitala Rusiei este considerat a fi unul dintre cele mai solicitate din întreaga lume, după metroul din Tokyo și cel din New York. A fost inaugurat în anul 1935 și a devenit foarte cunoscut datorită decorațiunilor sale interioare, care ilustrează în unele locuri cu o grandoare malefică, imagini ale artei realismului socialist.
În concordanță cu unele surse de informație din Moscova, cele două locații ale atacurilor teroriste sunt oarecum simbolice: 8 AM – primul atentat cu bombă a lovit al doilea vagon dintr-un tren al metroului moscovit, care era oprit în stația Lubyanka, la una dintre orele de vârf. Un număr neidentificat de călători au fost uciși de explozie, foarte mulți din imediata apropiere fost răniți, la fel și cei care erau pe peron în dreptul vagonului respectiv, menționa ministrul situațiilor de urgență. Locația este foarte sugestivă, pentru că se află nu numai în apropierea Kremlinului dar și al sediului FSBG (fostul KGB) – instituție care monitorizează situația organizațiilor teroriste din teritoriile cecene. Se vehiculează astfel ideea că ambele explozii au fost cauzate de rebli ceceni gen kamikaze, care, având explosiv asupra lor, au urmărit să îndeplinească o misiune extrem de precisă. Cel de al doilea atentat, la nici 40 de minute după primul, a avut loc în stația de metrou Parcul Kultury, unul dintre cele mai aglomerate puncte de tranzit urban din Moscova, situat în apropierea Parcului Gorky, și s-a soldat de asemenea cu numeroase victime. Cele două explozii detonate la orele de vârf ale traficului metroului din Moscova, într-o coordonare și locație precisă, întărește ipoteza unui atac terorist organizat, care a lovit, din nou, capitala Rusiei. De ce Moscova? De ce acum? Este vorba, fără nici o îndoială, de terorism sublinia corespondentul CNN, Nic Robertson. Un atac în sistemul de tranzit urban cum este cel din Moscova, poate evolua rapid sub forma efectului de domino, care va propaga o undă de șoc și panică printre cele aproximativ 7 milioane de călători, care folosesc zilnic serviciile metroului. S-au lovit zonele cele mai aglomerate în ideea obținerii unor cazualități maxime – o modalitate practicată de către membrii rețelelor de terorism organizat, din întreaga lume. Madrid, Londra, Tokyo, acum Moscova – sunt metropole ale căror sisteme de transport urban au fost lovite, în ultimii ani, de către atacuri teroriste, mai mult sau mai puțin fundamentate politic. Moscova a mai fost scena unor atacuri teroriste în trecut, iar primul atac asupra liniilor de metrou a fost acum 33 de ani (8 ianuarie 1977) când o bombă a fost detonată într-un tren supra-aglomerat de către militanți extremiști armeni, dintre stațiile Izmailovskaya și Pervomaiskaya (vezi articolul „Terrorism: an appetite for killing for political purposes”, în ziarul Pravda din data de 11 septembrie, 2006). Încă ne mai aducem aminte că doar în urmă cu câțiva ani, pe data de 6 februarie 2004, o puternică explozie a zdrobit realmente câteva vagoane dintr-un tren al metroului din Moscova, aflat pe tronsonul liniei Zamokvoretskaya, dintre stațiile Avtozavodskaya și Paveletskaya. Peste 100 de persoane au fost rănite, iar 40 au fost ucise de explozia bombei detonate de către militantul islamist cecen Karachay-Cherkessian.
Se crede, în baza expertizelor efectuate de către analiștii ruși, că exploziile din data de 29 martie, 2010, soldate cu 35 de morți și peste 65 de răniți, sunt produsul unor atacuri teroriste organizate de către naționaliști ceceni care încearcă, într-o disperare extremă, să atragă atenția comunității internaționale asupra cauzei țării lor. Cu toate acestea, nici unul dintre aceste două atentate nu au fost încă asumat de către rebelii din Cecenia.