“Oraşul îngerilor”, Los Angeles, a devenit în ultima vreme locul în care românii îşi traiesc cu ochii deschisi ” the american dream”. Romani de succes din lumea literara, a cinematografiei si a medicinei scriu povesti de succes pe ” Pamantul Fagaduintei”. O astfel de poveste este cea a renumitului ” doctor de inimi” , chirurgul specializat in operatii de inima si la plamani, doctorul Alex Marmureanu sau” Dr. M” cum i se mai spune de catre colegii de breasla. Calit in aerul santatos de la Baile Govora si cu o mostenire genetica in domeniul medical, parintii si sora lui fiind de asemenea doctori, Alex Marmureanu, oltean la origine, ambtios si foarte determinat, a studiat medicina la Craiova dupa care in anul 1990 a plecat in cautarea EL Doradu-uli pe taramul american, unde a studiat si si-a aprofundat studiile in New York, dupa care s-a stabilit in Los Angeles.
Doctorul Alex Marmureanu, un doctor cool si carismatic care aduce cu celebrul actor Daniel Craig, este foarte apreciat si de vedetele la Hollywood , printre care as aminti pe Leonardo Di Caprio, Bill Gates, Bruce Willis, Jack Nicholson, Paris Hilton, Jason Statham, Warren Beatty, Steven Spielberg si Silvester Stallone, cu care a legat prietenii de-o viata si care, si ei la randul lor, au beneficiat de serviicile doctorului de inimi. Expertiza sa medicala l-a facut foarte cunoscut si apreciat, fiind invitat la cele mai importante canale TV din State unde si-a impartasit din experienta sa din domeniul cardiovascular si toracic.
Interviul care urmează dovedeşte încă o dată creativitatea şi capacitatea de afirmare a specialiştilor români, care fac cariere strălucite în străinătate, acolo unde sunt apreciaţi şi unde îşi pot etala cunoştinţele şi talentul nativ si care fac cinste Romaniei. Doctorul Alex si-a rupt din programul sau foarte solicitant si a stat de vorba cu mine la resedinta sa din Hollywood…
Craiova – New York – Los Angeles, drumul catre succes
Alex, cand ti-ai descoperit vocatia de doctor si cum a fost Facultatea de Medicina din Craiova? Pregatirea de acolo te-a ajutat mult in cariera ta de succes din State?
Parintii mei fiind doctori, de mi s-a insuflat acest ” microb” al medicinei si drept urmare am urmat cursurile Facultatii de Medicina din Craiova. Scoala de medicina din Romania este foarte, foarte buna si m-a ajutat foarte mult in America. Cursurile sunt foarte serioase, iar practica care se face spital este deosebita. Diferenta insa, este ca in Romania se pune mai mult accent pe practica, in timp ce in State se pune foarte mult accent pe tehnica si pe teorie. E o vorba ” teoria ca teoria, dar practica te omoara”. (rade). Practica facuta in spitalele din Romania, insa, m-a ajutat foarte mult cand am ajuns in State. Inca odata, repet, scoala de medicina din Romania este foarte buna, are foarte buni doctori, insa aparatura de acolo nu se ridica la nivelul din America , iar curiculum-ul din State este diferit.
Ai ajuns in 1990 in State. Ce a urmat?
Asa este, am ajuns in anul 1990 cu gandul sa practic medicina la cel mai inalt nivel…si am reusit. Astazi sunt chirurg specializat in operatii pe inima si la plamani. Am un oficiu la UCLA si colaborez cu inca trei spitale renumite din Los Angeles. Cand am ajuns in State a trebuit sa dau niste examene de diferenta, care nu au fost usoare, dar am fost determinat sa reusesc si le-am luat cu ” flying colors“. Mi-am facut rezidenta la New York University care are unul dintre cele mai bune programe de chirurgie din State, fiind unul dintre primi straini care am fost acceptat acolo. Apoi, am continuat la Mount Sinai, tot in New York, unde mi-am aprofundat studiile, si mi-am facut rezidenta, dupa care in anul 2000 am ajuns in Los Angeles, unde ma aflu si in prezent…
Care sunt calitatile unui doctor de succes in State? De ce crezi ca tu ai reusit sa devii unul dintre cei mai apreciati chirurgi din State?
In primul rand ca si doctor si mai ales ca si chirurg trebuie sa fii foarte focusat pe meserie si sa fii foarte dedicat profesiei. Trebuie sa fii disponibil tot timpul si sa raspunzi la telefon la orice ora din zi si din noapte. Telefonul meu este deschis 24 de ore. Apoi trebuie sa fii amabil, dragut, sa ai grja de pacienti si sa te placa lumea si pacientii si atunci vei fi respectat si apreciat. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa ai aptitudini si sa iti stii bine meseria, sa ” ai mana buna”, cum se zice in Romania.
Tenis cu Bill Gates
Cum arata o zi ” obisnuita” din viata ta de chirurg?
Nici o zi nu seamana cu alta….nu pot zice ca am zile ” obsnuite” ci, mai degraba zile cu un challenge diferit in fiecare zi. De regula ma trezesc la ora 6 in fiecare dimineata si ajung la spital in jur de ora 7.30, unde de regula am 2-3 operatii pe zi, pe inima, la plamani si chirurgie vasculara. Colaborez cu 4 spitale, uneori merg chiar la 2 spitale pe zi si de regula sunt in sala de operatie de dimineata pana la ora 4 dupa masa. Dupa operatii, am ore de vizita unde ma intalnesc cu pacientii pe care i-am operat si ajung seara acasa pe la ora 10 seara. Si a doua zi “scenariul” se repeta…uneori, insa, ajung chiar si la miezul noptii acasa.
Te ocupi si cumva de tratamentul inimilor frante si ranite din…dragoste?
(Rade). Cardiologii se ocupa de repararea inimilor, in general, dar uneori incercam sa mai “reparam si ” broken hearts”, inimi ranite din dragoste…tratam ce putem, in general bolnavi de inima, dar, cateodata, mai tratam si ” broken heart”, inimi ranite din dragoste. ( rade)
Esti un tip atletic, sportiv…ai practicat tenisul in tara, iar aici, in State, ai jucat tenis cu Bill Gates cu care legi si o prietenie frumoasa…
Intr-adevar, sunt prieten cu Bill Gates. Impreuna am castigat un meci de tenis la dublu, intr-un turneu la Palm Springs, langa LA. Este un tip foarte cool si joaca tenis foarte des si este chiar foarte bun. Este un tip extraordinar si foarte destept, brilliant, cum zic americanii si foarte ” mellow”, adica foarte linistit si pragmatic. Se discuta foarte usor cu el, ce sa zic, doar de bine despre el. Un om foarte caritabil care, alaturi de sotia lui, a donat milioane de dolari pentru cauze nobile de caritate.
“In America imi place tot”
Care sunt hobby-urile tale, pe langa tenis?
Pe langa tenis, pe care il practic de fiecare data cand am timp, de alftel, fac parte dintr-un club de tenis – Riviera Country Club -, imi place foarte mult sa merg la ski. In Romania am fost salvamontist in Predeal si monitor de ski in Sinaia unde am participat la campionate universitare. Am o casa in Mammoth Lakes, un resort de iarna, langa LA, unde merg la ski de fiecare data cand timpul imi permite si, din cand in cand, mai dau o fuga in Alaska unde ” ma dau” cu elicopterul si schiez. De asemenea imi place sa merg in Europa, de regula in Franta, la Saint Tropez. In Romania mi-au placut raliurile foarte mult si ” microbul” s-a mostenit si aici, in State, unde particip la raliuri pentru Porche si Lamborghini.
Stiu ca ai 2 copii…le-a transmis si lor” virusul medicinei’?
(Rade). Nu….nu sunt ” virusati” din acest punct de vedere. Aici, in State, copii face ce vor ei…in Romania, faptul ca parintii au fost doctori, iar sora mea este doctor la Paris, m-a influentat, intr-adevar sa aleg o cariera medicala. Baiatul meu, Nick, are 25 de ani si este ofiter in Fortele Navale ale USA. Fiica mea, Alexandra, este o mare iubitoare de fotbal. A jucat fotbal la una dintre cele mai cunoscute universitati din State, unde a castigat trei campionate nationale si pentru o scurta perioada de timp a jucat in Nationala Romaniei de fotbal unde a avut o experienta extraordinara si o colaborare foarte frumoasa cu antrenorii si colegele de echipa – ia placut foarte mult Romania unde revine de fiecare data cu mare placere.
Cum ai reusit sa ” rub elbows” cu celebritatile de la Hollywood? Faptul ca semeni destul de mult cu Daniel Craig, celebrul agent 007, te-a ajutat sa legi prietenii cu starurile de la Hollywood?
(Rade). Probabil….aici, in Hollywood, lumea are grija foarte mult de aspectul fizic, merge la sala foarte mult, se imbraca foarte bine, si sunt foarte atenti la detalii. Este important sa ai o educatie aleasa, sa fi politicos, bine crescut si sa te mentii in forma fizica buna. Am multi prieteni din lumea cinematografiei, si nu numai, deoarece eu locuiesc in Hollywood, si am multi pacienti din Hollywood, bolnavi de inima…dar si ” broken hearts”. (rade). Particip la multe evenimente de caritate unde ma intalnesc cu ei si avem pasiuni comune – masini de curse, tenis, ski si party-uri.
Care este actorul tau preferat? Sa nu imi zici ca …Daniel Craig…
(rade). Nu o sa zic Daniel Craig, desi imi place de el….nu am un actor preferat, toti sunt baieti cool si de gasca….dar daca chiar vrei cateva nume as aminti pe Jason Statham cu care sunt amic foarte bun, un tip extraordinar, Sean Penn, Tom Hanks, Leonardo Di Caprio….dar ca sa fiu sincer pana la capat imi plac mai mult actritele, decat actorii…(rade)….Imi plac in mod deosebit Salma Hayek si Maddona…din Romania am cunoscut-o pe Inna, care mi s-a parut o fata extraordinara si talentata.
Ce iti place in America? Este ceva care iti displace?
Sincer, imi place tot si…poate te dezamagesc, dar nu imi displace nimic.(rade). Faptul ca am crescut in Romania in timpul comunismului, m-a facut sa apreciez foarte mult America si, in special, libertatea, unde initiativa si munca multa sunt foarte respectate.
” Munca, munca, si multa munca….este cheia succesului.”
S-a vorbit foarte mult despre moartea lui Michael Jackson…crezi ca daca ajungea la tine la spital foarte repede, ar fi putut fi salvat?
Este un caz foarte trist si foarte multe staruri sunt dependente de medicamente pentru dureri si de depresie si, in special, de somnifere. Michael Jackson, a suferit un ” overdose” el luase pe langa somniferul prescris – propofol – si multe medicamente de anxietate, care au avut, din pacate, un efect letal. Doza a fost foarte mare si organismul a cedat – a suferit un stop cardio-respirator. Nu a avut acasa aparatura de resuscitare si cand a ajuns la spital a fost deja prea tarziu.
Ce sfat ai avea pentru romanii care vor sa incerce o cariera medicala in State?
Eu chiar le urez succes, dar ii avertizez ca este foarte greu…dar nu imposibil. Este nevoie de multa dedicatie, si desi scoala medicala din Romania este foarte buna, totusi este diferita…ii sfatuiesc sa studieze, inca din tara ,carti medicale, de specialitate din State si sa fie pregatiti mental si academic foarte bine, deoarece concurenta este foarte mare in State. Examenele de licenta si de echivalare sun destul de scumpe, dar cei indrazneti, bine pregatiti si foarte ambitiosi vor avea sanse de reusita. Munca, munca, si multa munca….este cheia succesului.
In tara mai mergi? Planuri de viitor?
Din pacate, merg in tara mai rar, sunt foarte ocupat, dar imi face mare placere sa-mi revad locurile natale…acum 2 ani am fost cu fiica mea, iar acum 4 ani cu fiu meu. Am fost pe Valea Prahovei, Sibiu, Bucuresti si, bineinteles, la Baile Govora, locul meu natal, un oras foarte frumos cu oameni foarte buni. Planuri de viitor? Vreau sa fac in continuare ceea ce fac si acum…medicina, ski, tenis, raliuri, calatorii….insa la un nivel chiar mai inalt. Sunt foarte fericit cu viata mea si nu vreau sa imi fac planuri foarte long term….vorba aia, carpe diem…si deocamdata eu imi traiesc clipa cum nu se poate mai bine…(rade)