America pe scurt

0
6

Sumă astronomică solicitată drept despăgubiri de un client al Băncii Americii
Un new-yorkez este nemulţumit de felul în care Banca Americii îşi tratează clienţii. Foarte, foarte nemulţumit!
Potrivit Reuters, Dalton Chiscolm a decis să dea în judecată cea mai mare bancă din SUA şi pe toţi membrii din conducerea acesteia, solicitând despăgubiri de 1.784 de mi­liarde de trilioane de dolari. Documentele depuse la un tribunal local arată că bărbatul a mai cerut şi o sumă adiţională de 200.164.000 de dolari.
Rugat să-şi spună părerea despre acţiunea juridică a lui Chiscolm, judecătorul care se ocupă de caz, Denny Chin, a declarat: “Greu de înţeles. Pare să se plângă de faptul că a sunat de mai multe ori la o sucursală din New York şi că a primit informaţii inconsistente din partea unei femei de ori­gine spaniolă. El mai susţine că mai multe cecuri i-au fost respinse din cauza unor erori ale băncii”. Suma cerută de Chiscolm este mai mare decât un sextilion de dolari sau decât un 1 urmat de 21 de zerouri. Ea e echivalentul a numărului 1 urmat de alte 22 de cifre. Suma este de asemenea mai mare decât PIB-ul înregistrat pe plan global în 2008 (60 de trilioane de dolari), după cum a estimat Banca Mondială. Judecătorul i-a cerut americanului ca până la data de 23 octombrie să ofere explicaţii amănunţite despre solicitarea sa, în caz contrar aceasta urmând a fi anulată.

O româncă, afectată de inundaţiile care au lovit statul Georgia
Românca Elena Bercu, care locuieşte în Austell, statul american Georgia, a fost grav afectată de inundaţiile care au avut loc în această parte a Americii la finele lunii septembrie, în urma lor pierzând totul din casă. Elena Bercu este o membră a comunităţii acestei biserici româneşti se află acum la adăpostul Cobb County Civic Center. Apa în casă a intrat până la al doilea nivel în mai puţin de 2 ore şi a spălat totul lăsând pe perete doar două iconiţe primite de la o prietenă. Până când casa va fi refăcută, cu forţe proprii, se va muta într-un apartament din apropiere. Toţi cei care doresc să o ajute pe româncă pot să doneze bani la biserica din Dacula şi tot acolo pot fi tri­mise cecurile prin poştă. Cecul trebuie scris pe numele bi­sericii (Saint Mary Church) urmând ca parohia, după ce încheie colecta, să-i scrie Ele­­n­ei Bercu un cec cu toată suma.
Stand românesc la festivalul „92nd Street Y”
Consulatul General al României la New York a participat în ziua de 18 octombrie, împreună cu Biroul de turism al României la New York, cu un stand în cadrul prestigiosului festival organizat în fiecare an de către asociaţia “92nd Street Y”.
92nd Street Y este o asociaţie a oamenilor, oamenii din New York City şi din zona înconjurătoare, oamenii din Statele Unite şi din lume. Este vorba despre oameni care ştiu să distreze şi să provoace, să informeze şi să educe, care învaţă şi descoperă, observă şi participă. 92nd Street Y fun­c­ţionează de mai bine de 133 ani. Fondat în anul 1874 ca o asociaţie destinată tinerilor bărbaţi evrei, 92nd Street Y de azi s-a transmformat de-a lungul anilor într-o comunitate de renume şi un centru cultural, o organizaţie cu o vitalitate antrenantă şi care îmbrăţi­şează diversitatea, neţinând cont de rasă, etnie, religie, vârstă şi clasă economică.

Festivalul Românesc 2009 – Tradiție și Istorie la Atlanta
Proprietatea bisericii ortodoxe române „Sfinții Împă­rați Constantin și Elena” din 664 Dickens Rd., Lilburn , GA 30046, a găzduit în week-end-ul 10 – 11 octombrie, festivalul anual de tradiții românești. Festivalul a început sâmbăta, surpriza constând în faptul că în acea după-masă, la o anumită oră, s-a oficiat cununia religioasă a doi tineri din parohie și cei prezenți au putut asista după Taina Cununiei la Hora Miresei, așa cum e tradiția la români.

Zilele Ţării Oaşului, sărbătorite la Chicago
Metropola americană Chicagio a găzduit în perioada 3 – 4 octombrie evenimentul Zilele Ţării Oaşului, manifestare ce s-a desfăşurat la biserica română greco-catolică Sfinţii Petru şi Pavel din Chicago. Participanţii au avut ocazia să guste mâncare autentică din Ţara Oaşului şi să îşi umple sufletele de frumuseţea dansurilor oseneşti şi din alte zone folclorice ale României interpretate de grupul Osana şi ansamblul Mioriţa din Chicago.
Festivalul românesc de toamnă „Ziua Recoltei”, în California
The Union and League of Romanian Societies Inc. a organizat duminică, 25 octombrie, la Verdugo Hills Country Club, situat la adresa 400 W. Glenoaks Blvd. Glendale, CA. 91202, Festivalul românesc de toamnă „Ziua Recoltei”. Evenimentul, care a devenit deja o tradiție anuală pentru organizația românească, a fost alcătuit dintr-un program muzical cu specific românesc, susținut de Marian Miliță, Mitică Grigoruț și de interpreți invitați din România. Totodată, în fața publicului au mai evoluat artiști care au susținut un program de dansuri folclorice și internationale. Manifestarea a mai avut si un meniu tradițio­nal românesc.
Românii din Sacra­mento au petrecut la Royer Park
Sâmbătă, 3 octombrie a avut loc cea de-a 6-ea ediţie a Festivalului românilor din zona Sacramento, California. Evenimentul a avut loc la Royer Park în oraşul Roseville CA. (suburbie a oraşului Sacramento) şi a fost organizat de Romanian Community Center of Sacramento. Programul artistic, coordonat de Abigaila Budac a cuprins dansuri populare şi muzică românească, şi bineînţeles nu au lipsit preparatele tradiţionale din bucătăria românească. Dansurile populare au fost susţinute de grupul “Tezaur” din Sacramento, coregrafi Liana şi Adrian Ciontos, cei prezenţi au ascultat şi muzică folk şi uşoară cu George Manea, muzică populară cu Augustin Lazar şi Georgeta Fartala, muzică etno cu Adrian Niculescu, muzica instrumentala cu Buduroi Corneliu şi nu în ultimul rînd muzică dance cu formaţia Xenon (Boris Budac, Filip Lazar, Diana Adriuca, Andreea Got). Din meniul festivalului nu au lipsit micii, sarmalele, mielul la rotisor dar şi hot dog, porumb fiert, savarine, cremşnit, cozonac, amandine.
La ediţiile precedente ale Festivalului au participat în jur de 4000-5000 de persoane.