Ce se mai intampla prin America…
Festivalul „Toamna românească” la biserica ortodoxă Sf. Maria Magdalena din Houston
Biserica ortodoxă română „Sfânta Maria Magdalena” din Houston a organizat pe 14 noiembrie, la sediul său, cea de-a 16 ediţie a ‘’Festivalului Toamna Românească”. Toţi românii au fost invitaţi să petreacă o zi de neuitat alături de rude, prieteni sau cunoscuţi. Din reţeta acelei zile nu au lipsit meniul cu specific românesc (mititei, sarmale, frigărui de pui, ciorbă de burtă, cozonac, prăjituri s.a.); tradiţionalul – de acum – “Father’s wine”, dar şi Tămâioasa Românească, Grasă de Cotnari, Merlot; bere românească şi apă minerală. Programul artistic a fost susţinut anul acesta de îndrăgita cântăreaţă de muzică populară Nicoleta Voica, alături de Andreea Voica şi Deian Galetin, veniţi din România în mod special ca să înveselească inimile românilor din mai multe metropole americane. Sunetul şi alte genuri muzicale au fost asigurate, ca de fiecare dată cu mult profesionalism de DJ Andrei.
Întâlnirea anuală a Congresului americanilor de origine română
Şi în acest an Congresul americanilor de origine română, CORA, s-a întâlnit pentru tradiţionala sa întrunire anuală, întâlnirea având loc în perioada 19-21 noiembrie la hotelul Hilton Garden Inn din Vienna, Virginia. Printre invitaţii care au fost aşteptaţi să ia parte la acest eveniment s-au numărat ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriţă, William Schlickenmaier, de la Consiliul Naţional de Apărare al Casei Albe, congresmanul Chris Smith, co-preşedinte al Comitetului Helsinki, Mark Meyer, renumit avocat, Paul Goble, fost analist pe Europa de Est pentru Central Intelligence Agency, fostul ambasador american la Bucureşti, James Rosapepe, care şi-a prezentat şi noua sa carte, „Dracula is Dead”.
Congresului americanilor de origine română este o organizaţie dedicată promovării intereselor comunităţii româno-americane în capitala americană şi, totodată, promovării unor mai strânse legături politice, economice şi sociale între Statele Unite ale Americii şi România.
Un emigrant român cere despăgubiri pentru persecuţiile din timpul comunismului
Un emigrant român din Statele Unite ale Americii a protestat în faţa ambasadei României de la Washington, cerând despăgubiri pentru persecuţiile suferite în perioada regimului comunist.
Bărbatul în vârstă de 71 de ani se află în SUA din anul 1985, fiind nevoit să părăsească ţara din cauza că era persecutat pentru idealurile democratice. Viorel Ciubuc susţine că “ceea ce i s-a întâmplat în acea perioadă a fost abuz, iar ceea ce vrea acum este dreptate”. Născut într-o zonă rurală la marginea Bucureştiului în 1938, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei, Viorel Ciubuc a fost martor inclusiv în persecutările comuniste asupra bunicului şi tatălui său. În 1970 ajunge director de companie în Focşani. În toată această perioadă, familia sa a fost spionată, iar apelurile telefonice îi erau monitorizate. Chiar şi aşa, rămâne un critic vehement al regimului comunist.
Săturat de politica ţării, în 1975 doreşte să emigreze, ceea ce îi aduce cu sine şi pierderea locului de muncă. Visul i se îndeplineşte abia zece ani mai târziu.
Românul a revenit în ţară în 2006 pentru a-şi consulta dosarul de Securitate, dar şi pentru a da în judecată statul român, cerând despăgubiri pentru persecuţiile din timpul regimului comunist. Pentru că nu i s-a dat câştig de cauză, românul speră să ajungă cu protestul său la ambasada României din Washington.
Un nou club românesc în Chicago
Românii din Chicago pot să îşi petreacă serile în noul club românesc intitulat Pure Cafe Lounge, care s-a deschis pe 16 octombrie, la adresa 6251 N McCormick Rd. Chicago, IL. Clubul le ofera clienţilor săi un Full Bar European, 7 Plasma T.V.-uri, muzica de calitate, şi un meniu care va satisface toate plăcerile culinare. La deschidere a participat echipa “Seara Românească” cu Dj CeZaR (AKA DJ Rome: by CeZaR) & DJ Vyrus. Totodată, ca invitat special a venit si Video Jockey Ellis Vision din New York.
O femeie din California este considerată erou după ce a contestat creşterea dobânzii bancare şi a câştigat
O femeie din California a devenit “un erou modern” după ce a purtat, de una singură, o campanie împotriva uneia dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, reuşind în final să aibă câştig de cauză. Ann Minch a contestat decizia Bank of America de a-i creşte “nejustificat” dobânda, declanşând ceea ce ea a numit “revolta debitorului”. Într-un film postat pe site-ul YouTube la 6 septembrie, Minch a anunţat că porneşte “o campanie a datornicului” şi că refuză să-şi plătească facturile de la cărţile de credit, după ce Bank of America i-a mărit dobânda la contul de credit de la 12,99% la 30%. Femeia a afirmat că este clienta băncii de 14 ani, nu a depăşit limitele impuse de instituţia financiară şi nu a întârziat cu plata facturilor. Filmul postat de ea a reuşit să adune, în câteva zile, peste 300.000 de vizitatori.
Pe 19 septembrie, Minch a postat un nou clip video, în care afirma că a fost contactată de un oficial al băncii, care, după o discuţie legată de contul său dar şi de abuzurile marilor bănci, a fost de acord să-i reducă dobânda la nivelul anterior, de 12.99%. Ea precizează totuşi că un extras de cont online indică faptul că dobânda ei este de 23.99% şi nu 12.99%, aşa cum s-a înţeles cu banca. “Nu ştiu ce anume face Bank of America… nu cred că mâna lor dreaptă ştie ce face mâna stângă”, a spus femeia.
Într-un comunicat de presă, banca afirmă că “pe baza informaţiilor suplimentare pe care le-am primit în legătură cu situaţia financiară a clientului, am ajuns la o soluţie comună amiabilă”. Banca nu a precizat însă care este noua rată a dobânzii. Ea afirmă că victoria în lupta ei cu gigantul bancar este prima din “revoluţia debitorilor” împotriva marilor instituţii financiare care abuzează clasa de mijloc americană. Minch susţine că va continua lupta deoarece, “deşi situaţia contului meu a fost rezolvată, … încă mai avem de luptat un război”.
“Voi continua lupta pentru ca aceste bănci globaliste să se opreasca să-i mai abuzeze şi să-i mai extorcheze pe americani”, a spus Minch, care a adăugat că plănuieşte “o revoluţie similară împotriva taxelor”. (A.N.)