Șase, vine Dragobete!

0
25
249d1-drago

249d1-dragoVali (Sfantul Valentin) fuse si se duse!Dar nu disperati!Pe 24 februarie isi face aparitia “fracsu vitreg”, Dragobetele, mesangerul de drept al dragostei la romanasi. De cand a intrat Sfantul Vali pe piata romaneasca, Dragobetele lupta din rasputeri pentru un comeback si incearca sa-i arate  Sfantului Vali , ca el este jupan in spatiul mioritic, deoarece, vezi Doamne, are vechime in campul muncii!

Feciorul Babei Dochia, Dragobetele –  un fel de Eros al romanilor sau, daca vreti, un Cupidon al grecilor –  isi revendica drepturile de distribuitor sef al dragostei in spatiul mioritic. Sunt mai multe ipostaze etimologice vis-a-vis de originea numelui Dragobete, una dintre ele sustinand ca  Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti = a fi drag.

O alta, sustine ca Dragobete ar proveni din cuvintele dacice “trago” – tap si “pede” – picioare, care in  timp s-au transformat in  “drago” si “bete”, tapul simbolizand vitalitate, libidou si puterea de a procrea.

Dragobetele este o sarbatoare cu o traditie  avand o “vechime” in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti si păstrate cu precădere în nord-estul ,sudul-estul și sud-vestul României.

Începutul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunariinda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii. Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.

Dragobetele isi revendica suprematia in spatiul mioritic ca fiind  adevaratul Eros/Cupidon de Romania in disputa cu  acest  “venetic”, Valentin,  un sfant declarat al romano-catolicilor, care a trait in secolul al III-lea  si care a decedat pe data de 14 februarie.

Se zice ca  de  Dragobete, fetele si baietii se imbracau frumos, in țoale de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in gasca organizata prin lunci, campii  si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara.

“Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!. Sărutul acesta semnifica  logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.”( Wikepedia)

In opina mea, nu cred ca avem nevoie de o zi speciala pentu folosirea cuvantului “Te iubesc”! Cred ca aceste nobile sentimente nu pot fi “arondate” in jurul unei singure zile si nu pot fi ignorare in restul anului. Totusi, nu vad nimic rau in a avea doua zile speciale pe an  dedicate indragostitilor si celor care iubesc. O privesc ca pe  un bonus, ca pe o  cireasa de pe tort, daca  vreti, ca un microrevelion al iubirii si romantismului, avandu-l ca maestru de ceremonie pe Dragobete, mesangerul de drept al dragostei in spatiul carpato-pontico-danubian.

C-o fi Vali, c-o fi feciorul madamei Dochia…who cares…aceeasi Marie cu alta  palarie…oamenii trebuie sa se scobeasca de 2 ori  in buzunare, de doua ori pe an, ca sa-si dovedeasca iubirea, si pe 14 si pe 24 februarie. Cei mai castigati sunt, bineinteles, comerciantii, care isi freaca labutele fericiti, si-l saluta cu respect atat pe Vali  cat si pe Dragobete, pentru ca, nu-i asa, ambii le fac vanzare dubla. Ei nu discrimineaza si ii accepta pe ambii mesangeri ai dragostei cu bratele si  buzunarele deschise. Deh, dragostea costa…