Ateliere de programare pentru elevii nevăzători, în cadrul inițiativei Meet and Code

0
66

#meetandcode #AsociatiaTechsoup #codeEU #SAP4Good 

Asociația pentru Dezvoltare și Mediu (ADEMED) organizează evenimentul  “Scratch tactil pentru nevazatori”  (https://meet-and-code.org/gb/en/event-show/6491  în cadrul inițiativei Europe Code Week 2021, sprijinită de Comisia Europeană. Evenimentul se adresează elevilor din Școala Gimnazială Specială pentru deficienti de vedere din București, clasele V-VIII și se desfășoară online în perioada 7-28/10/2021.

“Scratch tactil pentru nevazatori” este finanțat în cadrul programului Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/,  sprijinit la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru cel de-al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu inițiativa Comisiei Europene – Europe Code Week (https://codeweek.eu/). În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup.

Elevii cu dificultăți de vedere au  învățat să manevreze forme de carton ce reprezintă principalele comenzi din Scratch pentru a elabora un program ce descrie acțiunile de protecție in timpul unui cutremur. Obiectivul este de a-i familiariza pe acești elevi cu programarea. Tema a rezultat în urma derularii de catre ADEMED în 2021 la scoala partener a unor exercitii de simulare a comportamentului necesar supraviețuirii unui seism.

Elevii de gimnaziu vor să învețe programare, dar sunt prea mici pentru a intelege cititorul de ecran.

Pe baza experienței cu planuri tactile ale clasei, proiectate si realizate pentru simulare, ADEMED a conceput o platforma de programare Scratch simplificat si accesibilizat, constand in 9 bucati de carton, cu forme distincte tactil pentru fiecare comandă de bază, ce se prind cu bolduri pe o placa de plută sau se așează pe masă. Fiecare elev din clasele VI-VIII de la Școala Gimnazială Specială str.Austrului, Bucuresti – partener, va primi câte o platformă. Instructori ADEMED cu experienta in programare si cu elevi nevazatori au ghidat exercițiul verbal online.

Ion Popa, profesor de Informatica, Școala Gimnazială Specială: « Meet and Code este o ocazie excelentă de a răspunde dorinței celor mici de a se iniția în programare.  Avem nevoie de expunerea la cât mai multe metode utilizate pe plan internațional în învîțarea programării de către elevii cu deficiențe de vedere.  Sperăm ca elevii noștri să se apropie de programare cu mult entuziasm, fără a se mai preocupa de situația lor aparte. Metoda pe care am folosit-o este similară celei folosite pe calculator, doar că în locul percepției vizuale avem de-a face cu o percepție tactilă. Programul este o oportunitate să încercăm noi metode. Acesta este viitorul elevilor  noștri, chiar dacă au deficiențe de vedere. In cazul nostru, evenimentele de programare vin în completarea atelierelor de  simulare cu machete a comportamentului în timpul cutremurelor, derulat împreună cu aceeași organizație – ADEMED, într-un proiect finanțat de Fundația Comunitară București ».

“Evenimentul online este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținut la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2021 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.

În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”