ATENȚIE, MÂINILE PE VOLAN!

0
4
Atentie20Mainile20pe20volan_20Foto20by20N20Buda_202011

Atentie20Mainile20pe20volan_20Foto20by20N20Buda_202011Studiile recente sesisează apariția, în mod alarmant, a cancerului de piele care afectează mâna stângă

Îi vedem conducând pe stradă, în fiecare zi când soarele abundă ascuns după nori, sau răsfirat pe albastrul cerului, cu geamul din stânga față al autoturismului deschis la maximum, și vântul despicându-le rebel șuvițele de păr.

Poate ne place chiar și nouă să conducem la fel… dar această indulgență automobilistică poate fi costisitoare. Studiile recente sugerează că o mare parte a populației Statelor Unite are tendința de a favoriza apariția cancerului de piele, inclusiv a melanomului (cel mai periculos cancer de piele) și carcinomului (tumoare malignă cu origine în celulele epiteliate), pe partea stângă a corpului. Studiul, realizat de către un grup de cercetători de la Universitatea Statului Washington din Seattle și publicat în luna aprilie, poate constitui un semnal de alarmă, nu numai pentru șoferii americani, ci și pentru cei din alte țări. Problema devine astfel globală. Conform statisticilor înregistrate în baza de date guvernamentală, atunci când cancerul de piele a afectat o singură parte, 52% din cazurile de malanom, precum și 53% din cazurile de carcinom, au fost localizate în partea stângă a corpului uman.

 

Rezultatele studiului demonstrează, fără nici o îndoială, că pielea din partea stângă a organismului este cea mai afectată de apariția cancerului. Cum ambele tipuri de cancer pot fi provocate de o expunere îndelungată la radiațiile solare, ipoteza cea mai vehiculată este că șoferii sunt primii afectați de acest sindrom cancerigen. Expunerea repetată, pe o perioadă nedelimitată de timp, la razele soarelui atunci când suntem la volan, devine, în ultimă instanță, cel mai important factor de risc. Vorbesc, în primul rând, de expunerea brațului stâng, care de fiecare dată este scos afară pe geam, atunci cînd ne aflăm la volan. Deși noile generații de automobile fabricate fie în Japonia, Germania sau America, au inserat în parbrize și geamurile laterale un component care blochează razele ultraviolete (UVB rays), riscul de expunere la radiații rămâne și, pe termen lung, poate cauza afecțiuni ale pielii.

Dacă majoritatea locuitorilor Statelor Unite ale Americii au acces la un automobil, ne întrebăm, pe bună dreptate, nu cumva suntem și noi situați în segmentul celor afectați de sindromul cancerului de piele de stânga? Răspunsul poate fi găsit numai dacă vom consulta un medic specialist dermatolog, singurul în măsură să facă un diagnostic corect și obiectiv. De fapt, în urma controlurilor medicale anuale efectuate în Statele Unite anul trecut, peste aproape 70 de mii de americani au fost diagnostizați cu melanom. Tot în 2010, conform datelor provenite de la Institutul Național de Cancer, un număr de 8.700 de americani au decedat ca urmare a afecțiunilor cauzate de către cancerul de piele.

Cum rămâne cu buna dispoziție de la volan, când afară este cald și deschidem geamul pentru a ne răcori, fuma o țigară, sau pur și simplu savurând cu degetele răsfirate, aerul verii? Sau ce facem dacă până acum am condus automobilul cu geamul deschis și brațul stâng atârnând în afară? Ignorăm pe mai departe sfatul medicului, care ne avertizează că ne expunem radiațiilor solare, sau dorim să rămânem, oarecum rebeli într-o astfel de gesticulație, adepți ai sloganului my car, my business?! Gândiți-vă și până să ajungeți la o decizie conduceți, vă rog, cu ambele mâini pe volan și cu geamul din față închis. 

Articolul precedentHELLO AMERICA, what are you tuned to this summer?
Articolul următorFRUMUSEȚEA CEA DE PE URMĂ
Nicholas Buda
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com