Atitudinea face diferența

0
20

atitudineaCred că toţi cei care am plecat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă din ţară şi am ajuns în diferite colţuri ale lumii, ne-am pus simpla întrebare: de ce oare oamenii din aceste ţări sunt mai bogaţi şi mai prosperi decât noi?!
Am fi tentaţi să credem că bogătia constă în vechimea acestor ţări. Dacă ne uităm puţin atenţi însă la istoria lor, atât a ţărilor bogate cât şi a celor sărace, ne dăm seama că bogăţia sau sărăcia lor nu constă în vechimea lor. Ţări precum Egypt, India sau chiar vecina noastră Bulgaria, care au o vechime de mii de ani sunt ţări relativ sărace, pe când ţări care au apărut recent, în ultimii 200 de ani, precum America, Australia, sau Noua Zeelandă sunt ţări foarte prospere și bogate. Am tinde să credem că poate resurselor naturale sau clima sunt cele care favorizează aceste ţări. Greşit!
Dacă ne uităm la Japonia spre exemplu, resursele naturale îi sunt foarte limitate, dispunând de o suparafaţă mică şi muntoasă ca întindere, dar care este totuşi o putere economică mondială. Înconjurată de ape, Japonia e o imensă fabrică plutitoare, importând şi prelucrând materie primă pe care pe urmă o exportă în toate colţurile lumii, fiind un adevărat magnet de îmbogăţire.
În Europa un remarcabil exemplu este Elveţia care este o ţară preponderent muntoasă cu o climă aspră, care nu produce cacao dar care este cel mai bun producător de ciocolată şi a cărui produsele lactate sunt cele mai renumite; iar si­guranţa şi ordinea i-a transformat în seiful de bani ai lumii. Și exemplele pot continua.
Poate este inteligenţa oamenilor care face diferenţa?! Nu, nici măcar ea.
Dacă este să ne uităm doar la oamenii care lucrează la Microsoft realizăm că realitatea dovedeşte că ţări precum India sau chiar România sunt adevărate izvoare de inteligenţă, dar care totuşi sunt ţări sărace. În plus cei care au avut contact cu manageri sau oameni de afaceri din ţările dezvoltate au putut repede realiza că nu sunt foarte diferiţi intelectual.
O fi oare de vină rasa din care provenim? Nu, nu este nici rasa! Dacă ne uităm putem observa cum imigranţi proveniţi din ţări de pe diferite continente, considerate leneșe sau sărace, odată ajunşi în aceste ţări dezvoltate, sau cel putin aici în America, sunt foarte eficienţi, prosperi şi nu de puţine ori devin milionari.
Și care e totuşi lucrul care face diferenţa?! Răspunsul e cred pe cât de simplu pe atât de surprinzător. Atitudinea oamenilor este acea care face diferenţa! Dacă privim comportamentul oamenilor care trăiesc în aceste ţări bogate şi prospere, descoperim că marea parte a cetăţenilor respectă nişte reguli şi principii de bază precum: respectul faţă de lege, ordinea, curăţenia, etica, integritatea, cinstea, punctualitatea, responsabilitatea, dorinţa de perfecţionare şi modestia.
În contrast în ţările sărace numărul celor care se conduc după astfel de reguli este foarte mic sau aproape inexistent. Deci nu suntem săraci pentru că resursele naturale sunt limitate, sau natura e prea crudă cu noi, nu e devină rasa din care provenim şi nici măcar lipsa de inteligenţă. Mulți români pe care i-am întâlnit venind de-a lungul timpului prin America, fie că au venit aşa în trecere, fie că au rămas aici, mi-au spus despre prima lor impresie în ţara asta, că Americanii sunt “proşti”. Eu le-am spus însă şi le spun în conti­nuare “da, or fi ei americani “proști”, dar o duc bine, pe când românii sunt “destepţi” şi o duc prost” și vă las pe fiecare să faceţi diferenţa.
Sărăcia vine din acea atitudine pe care oameni o au, a lipsei de caracter și a respectului faţă de aceste principii de bază după care o societate modernă se ghidează.
Exemplele de mai sus, o parte din ele preluate dintr-un material a carui autor este necunoscut, ni se potrivesc si noua de minune.
Dacă o să asteptăm ca de fiecare dată doar președintele ţării, guvernanţii sau oricine altcineva să ne rezolve problemele să ştii că o să aşteptaţi degeaba. Valorile amintite mai sus sunt cele care produc adevărata schimbare. Faptele şi atitudinile noastre sunt cele care pot însemna progresul şi bunăstarea noastră a fiecăruia. Luna aceasta vom fi chemaţi cu toţii să mergem la vot, oare ce fel de atitudine veți avea?!