Autoarea cu Aripi de Înger

0
60

De fiecare dată când am în față o carte nouă semnată de talentata scriitoare Aurelia Rînjea, știu că va fi o experiență unică și mă bucur de fiecare moment de lectură. Dacă m-ați întreba ce caracteristică anume m-a impresionat până acum în tot ce am citit în creațiile doamnei Aurelia Rînjea, aș spune simplu și răspicat: capacitatea de a transmite iubirea pentru oameni și lume! Iar acest lucru este evident în absolut tot ce am citit până în prezent și credeți-mă că am citit multe cărți ale autoarei! 

Distinsa scriitoare Aurelia Rînjea ne surprinde din nou cu o nouă publicație  deosebită, de această dată cu o carte pentru copii, ALEXIA ŞI ȊNGERAŞUL, a doua carte de acest gen, dedicată nepoatei sale iubite, Alexia.

Tema copilăriei nu este ceva nou pentru autoarea Aurelia Rînjea, aceasta abordând-o de nenumărate ori și în poeziile sale, chiar pot spune fără să mă tem că greșesc că este una dintre temele sale preferate și care pare să i se plieze pe suflet precum o mănușă. Domnia sa păstrează și îngrijește cu mare sfințenie copilul din suflet, confirmând în multe din scrierile sale citatul lui Brâncuși care spune: „Când nu mai ești copil, ai murit de mult”. (Constantin Brâncuși) 

Cunoscând o bună parte din opera autoarei, mai ales poezii și scriind în trecut mai multe recenzii referitoare la cărțile domniei sale, am observat o legătură intactă și indestructibilă cu propria-i copilărie, ce o călăuzește în continuare pe filonul pur al iubirii izvorâte dintr-un suflet curat, ce-și păstrează copilăria în suflet. Pentru o mai bună edificare pe firul acestei logici, dați-mi voie să dau câteva citate din recenziile pe care le-am scris: 

„Poezia sa curge asemeni unui râu cu apă lină, ce trece prin meandrele copilăriei și care se învolburează când întâlnește obstacole ale nedreptății, împrăștiindu-se apoi în cascade uimitoare ce răbufnesc, vrând să lumineze minți, prin descoperirea adevărului spus, în stropi de rugi îndreptate spre divinitate”. (Un compendiu pentru suflet)

 „Copil fiind asculta cum recita tatăl său poezii, iar revelația poeziei a apărut în pădure căutând vulpea. Un lucru interesant, pe care  poeta îl divulgă este un fel de „deja vu”: «Știam cu mult timp înainte că o să scriu, că o să pictez, dar nu știam când»…”. (Menirea poetului în vers de poem) 

„La fel cum spunea Tudor Arghezi despre poezie ca fiind un copil ce rămâne în sufletul omului: «Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință».  La fel și în sufletul poetei, trecut prin furtunile vieții, este un copil care îi cântă, care are aripi de înger și care o apropie de tot ce e pământean și celest. Remarcăm comunicarea extra și intra senzorială a autoarei, care vorbește cu ploaia, cu vântul, cu păsările, cu tăcerea, cu noaptea, cu luna, cu stâncile, cu creasta muntelui, dar și cu propriul sine, cu divinitatea și cu îngerii. «Poezia învinge gravitația / E un mod de a zbura / Desprinzându-te de pământ / Cu rădăcinile alungite / Fără să le doară». (Zbor)”. (Spiritul superior al Păpușarului)

„Volumul ADAGIETTO scoate în evidență necesitatea căutării copilului din noi, pentru că așa cum spunea Pablo Picasso: «Fiecare copil este un artist. Problema este să rămâi un artist când crești». 

Creația presupune curățenie, presupune ceva magic, ceva aproape de divin, o simbioză între existență și închipuire, un transfer de energie prin sentimente și emoții între pământesc și celest. De aceea copiii sunt considerați îngerași, pentru că sunt puri, adevărați și sinceri, ei iubesc curat, pentru că încă nu cunosc răutatea lumii.

În această părticică a inimii noastre, ce rămâne mereu aparținând copilului din noi, ne invită autoarea Aurelia Rînjea să ne regăsim și să ne căutăm acele valori curate și nealterate. Întreg volumul ADAGIETTO este un periplu printre amintiri încărcate de subtil, de emoție, de imagini care te invită să vizualizezi, dar lăsându-ți loc să visezi și să te transpui în propriile amintiri”. (Căutând copilul din noi)

„Cred că poezia solară, de iubire, a stimatei doamne Aurelia Rînjea, va dăinui peste timp prin lecțiile pe care le lasă. Avem mare nevoie de poezii care să întărească sistemul de valori al tinerei generații și în mod special  al copiilor, care  pot fi salvați numai prin educație sănătoasă. Volumul COPIII ȘI POEZIA este o carte de excepție, care  trebuie să se afle în biblioteci și trebuie să ajungă la cât mai multă lume, deoarece în poeziile sale găsim înțelesuri profunde, învățături importante, viziuni și principii sănătoase ce pot servi aidoma unui ghid în regăsirea sau păstrarea direcției și sensului bun pe cărările vieții”. (Datoria scriitorului de a lumina tânăra generație)

Încheind acest periplu pe care l-am făcut prin câteva dintre recenziile pe care le-am scris despre operele îndrăgitei scriitoare, veți înțelege că aceasta este „Autoarea cu Aripi de Înger” ce protejează nu doar copilul interior pe care îl găzduiește în suflet, dar care apără conceptul copilăriei în sine, tot ce este pur, curat, gingaș, adevărat și nevinovat.

Dacă în copilărie Aurelia Rînjea era un copil introvertit care vorbea cu personajele pe care le întâlnea în poveștile spuse de bunica și cu îngerași imaginari, ei bine astăzi ea însăși a devenit îngerașul protector, care se simte îndreptățită și obligată în același timp, prin statutul său de scriitor, să apere valorile neîntinate și necompromise ale copilăriei și tot ce incumbă ea.

Victor Hugo descrie dragostea adevărată ca o parte a sufletului, o respirație celestă, iar scriitoarea Aurelia Rînjea, în calitate de bunică, nutrește o dragoste fără hotar pentru nepoțica Alexia, trăind și respirând pentru ea și oferindu-i o iubire incomensurabilă. „Dragostea este o parte a însuși sufletului și este de aceeași natură ca și respirația celestă din atmosfera paradisului”. Victor Hugo     

Prin cartea ALEXIA ŞI ȊNGERAŞUL autoarea îi face Alexiei și tuturor copilașilor cititori, cel mai prețios dar, acela al poveștilor, în care ambalează cu multă grijă nestemate de valori umane, morale și creștine.

În această carte scriitoarea adună într-un buchet plin de miresme, fragmente din copilăria parfumată a nepoțelei  Alexia, asortându-le cu minunate fotografii, pe care le completează cu povești și întâmplări despre alți copilași și cu arome de amintiri din propria copilărie.

Copilul său interior ce sălășluiește în interiorul sufletului autoarei trăiește și vibrează peste ani cu aceeași intensitate, încercând să împrăștie în jur iubirea necondiționată și lumina cunoașterii, de care atât copiii cât și adulții au mare nevoie.  Autoarea, prin tot ce scrie emană iubire, omenie, generozitate și altruism, ea ne îndeamnă să îi zâmbim celui trist, să îi întindem o mână de ajutor celui căzut și să îi oferim o vorbă bună celui descurajat. Acestea sunt dovezi  de omenie, iar „Omenia este măsura omului”. – (Aneta Tîmplaru Horghidan)

Felicitări îndrăgitei scriitoare Aurelia Rînjea, „Autoarea cu Aripi de Înger”, pentru căldura, iluminarea și frumusețea mesajelor pline de iubire pe care le transmite! Așteptăm cu mult interes următorul titlu de carte sub aceeași distinsă semnătură!

Johnny Ciatloş Deak 

Membru UJIR , Senior Editor Globart Universum Publishing House, Montreal