Bacalaureat 2015

0
4

Ne-am obișnuit cu reformele, dar și cu gafele fiecărui ministru al Educației, ne-am obișnuit cu discursurile din prima zi de școală, precum și cu inconvenientele pe care elevii și profesorii le întâmpină în fiecare an școlar. Ne-am obișnuit cu parada modei și motivarea absenţelor, dar și cu ignoranța acordată educației, pentru că, în fiecare an, fiecare problemă, fie că ilustrează slaba pregătire a elevilor și a cadrelor didactice, sau fraudări ale examenelor, durează maxim două zile, după care totul reintră în “normalitate”, întrucât nimeni nu este vinovat și nu putem găsi soluții pentru rezolvarea acestor probleme.
De aceea, nu mă șochează faptul că, și în acest an, ritualul deschiderii noului an școlar a inclus aceleași declarații ale politicienilor, confuzia dintre vulpe și lupoaică, dar și lipsa manualelor școlare. Probabil, au uitat să ne anunțe că toate acestea fac parte din reforma educației, pe care fiecare guvern, în ultimii 20 de ani, a dorit să o implementeze.
Totodată, nu m-ar surprinde nici organizarea celei de a treia sesiuni de bacalaureat, chiar dacă majoritatea celor care au picat acest examen nu depun efortul necesar pentru a-l promova. Dacă numărul acestora vă fi din ce în ce mai mare, nu este exclus ca diploma de bacalaureat să devină inutilă pentru înscrierea la facultate, iar prezența la cursuri să devină facultativă, întrucât, în perioada electorală, filosofia politicienilor este aceea de a obține votul absolvenților de liceu și a părinților acestora, prin reducerea cerințelor necesare admiterii la facultate.
În schimb, un lucru mă îngrijorează, și anume, Învățământul Romȃnesc la finalul alegerilor prezidențiale din acest an. Cum va arăta, de exemplu, Bacalaureatul începând din 2015? Elevii, profesorii, părinții vor fi din ce în ce mai puțin motivaţi, atâta timp cât în România, nu este nici o problemă dacă în calitate de ministru al Învățământului nu răspunzi pentru propriile greșeli. În plus, după alegerile din noiembrie 2014, având în vedere faptul că următoarele alegeri importante vor fi în 2016, politicienii nu vor mai prezenta interesul electoral față de educație. Astfel, în vara anului 2015 vom avea premisele unui nou șoc al examenului de Bacalaureat, care să justifice necesitatea unei noi “reforme” devenită slogan electoral în alegerile din 2016.
Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că nimeni nu a protestat față de gafele domnului ministru Remus Pricopie, faptul că părinții, profesorii și elevii validează prin propria lor tăcere declinul Învățământului Românesc, este frapant, pentru că vor resimţi efectele negative ale acestei nepăsări: Sunt ținuți în robie, generație după generație, de sistemul românesc de învățământ, inadaptat cerințelor lumii în care trăim. Avem proastă iluzie că profitul personal pe termen scurt poate acoperi neputința, dezinteresul, hoția, prostia generată de efectele pe termen lung ale atitudinii noastre față de Educație. Un cetățean își cunoaște drepturile și protestează atunci când acestea îi sunt încălcate. Nu acceptă ca un incompetent să decidă în numele lui, nu acceptă să fie umilit sau sălbăticit. Un cetățean nu va accepta niciodată să fie arestat în mod nedrept, fără un proces echitabil. Va realiza că libertatea, viață și proprietatea sunt valori inviolabile și garantate de statul în care trăiește, fără a avea frica lui Hobbes că “omul este lup pentru om”.