Autorităţile federale americane au luat zilele trecute controlul asupra unei noi instituţii financiare: Colonial BancGroup Inc. Falimentul acestei bănci este cel mai mare din acest an, ridicând numărul de bănci asigurate de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation-fondul de asigurare federal), şi intrate în faliment, la 77.
Alte câteva bănci închise de curând sunt : Community Bank of Arizona, din Phoenix, Az; Union Bank, din Gilbert, Az; Community Bank of Nevada, din Las Vegas; si Dwelling House Savings and Loan Association, din Pittsburgh.
Falimentul Bancii Colonial se asteaptă să coste FDIC-ul aproximativ 2,8 miliarde de dolari, Community Bank of Nevada, 781,5 milioane de dolari; Union Bank, 61 milioane de dolari; Community Bank of Arizona, 25,5 milioane de dolari; iar Dwelling House, 6,8 milioane de dolari.
În luna Iulie au fost închise pe întreg teritorul SUA, 24 de bănci din care: şapte în statul Illinois, alte şapte în statul Georgia, două în California, şi câte una în statele, Dakota de Sud, Wayoming, Texas, New York Oklahoma, Florida , New Jersey şi Ohio.
Statul Georgia este pe primul loc cu un total de 16 bănci închise în 2009. Îl urmează Illinois cu 13 bănci, şi pe locul trei California cu 8 bănci.
Chiar dacă criza pe piaţa imobiliara a început să se mai stabilizeze puţin, în continuare există un risc ridicat în ceea ce priveşte neplata împrumuturilor la imobilele deţinute de companii şi agenţii comerciali. Dacă recesiunea se mai adânceşte aceste companii au şanse mari să nu îşi mai plătească împrumuturile, iar băncile regionale care le-au acordat au şanse mari să intre la apă, declară oficiali ai FDIC. Numărul băncilor aflate pe lista neagra a FDIC sunt de aproximativ 305, cu 53 mai multe decat erau la sfârşitul lui 2008.
Închiderea în luna mai a Bancii United FSB din Florida, a costat FDIC-ul aproape 5 miliarde de dolari, cea mai mare pierdere înregistrată după falimentarea în Iulie anul trecut a băncii californiene IndyMac Bank, care a costat aproximativ 10,7 miliarde de dolari.
Se estimează că falimentul băncilor va costa FDIC-ul aproximativ 70 de miliarde de dolari în următorii 3-4 ani.