CERŞETORII RROMI AU AJUNS LA WASHINGTON D.C.

0
6
BOTEZAN-Simona3-wb

BOTEZAN-Simona3-wbJoi, 23 iunie 2011, Cătălina Decebal Zand (Fairfax, VA), a anunţat comunitatea românească din zona Washington DC, despre un caz social, care aduce prejudicii grave imaginii României în SUA. Anunţul a fost publicat în „Grupul Românilor din VA/MD/DC”, un grup deschis pe reţeaua socială Facebook pentru a veni în sprijinul conaţionalilor, cu informaţii privind evenimentele culturale din zonă şi integrarea noilor veniţi în comunitate. Anunţul prin care se solicită ajutorul românilor din vecinătatea capitalei, avea următorul conţinut: „Astăzi, soţul meu a cunoscut o doamnă românca în faţa magazinului Walmart din Burke, VA. Era cu trei copii mici şi cereau bani pentru hrană. Soţul meu nu vorbeşte româneşte, dar din povestea ei a înţeles că sunt de origine din Craiova, au venit în U.S.A, iar acum soţul său a rămas fără servici şi în curând îşi vor pierde şi locuinţa. Dacă cineva crede că poate să-i ajute cu ceva, am numărul de telefon al soţului acelei doamne de la Walmart. Mulţumesc mult.”

Ca urmare a acestui anunţ, mai multe persoane au solicitat numărul de telefon al acelei familii şi i-au contactat. Se numesc Isaura şi Florin Tomescu, au trei copii şi au ajuns ilegal în SUA în urmă cu un an. Florin, în vârstă de 22 de ani, nu are nicio meserie. Cel mai probabil, sunt implicaţi într-o reţea de traficanţi de persoane. Isaura Tomescu mi-a spus: „Suntem în SUA de un an de zile. Ne-a ajutat cinva să ajungem aici prin Mexic. Am sărit gardul cum s-ar zice, după ce am fost prin mai multe ţări din Europa, prin Nicaragua, Guatemala şi Honduras”. Au plătit unei călăuze mexicane suma de 200$ pentru a-i conduce până la zona nesecurizată a frontierei, iar apoi au trecut în California. Isaura spune că în zona aceea nu era gard, grăniceri, sau o delimitare clară între Mexic şi SUA. Călăuza a rămas în Mexic.

Din discuţia cu Isaura reiese că a venit în SUA în scopul de a cerşi şi de a obţine ajutoare sociale mai mari decât în România. Nu par dispuşi să muncească şi nici să respecte legile acestei ţări, deşi ea susţine că soţul ei merge în fiecare zi în faţa unui magazin „Home Depot” din zonă, unde se strâng persoanele fără job în speranţa că vor fi luaţi la muncă de cineva. Ei au comis deja mai multe infracţiuni: trecerea ilegală a mai multor frontiere; au venit în SUA în scopul de a cerşi; au cerut protecţia statului american pentru presupuse discriminări rasiale în România, deşi adevăratul scop era cerşetoria şi obţinerea unor ajutoare sociale consistente.

Numărul de telefon la care pot fi contactaţi este o linie terestră situată în zona State Island, New York, deşi în povestea lor stradală ei declară că sunt români din Craiova, că locuiesc în Maryland, în casa unui mexican, împreună cu alte 3 familii şi au gazele tăiate pentru că nu au putut plăti facturile. De asemenea, spun trecătorilor că îşi vor pierde locuinţa dacă nu vor plăti chiria până la data de 5 iulie 2011. Povestea este fabricată în scopul cerşetoriei. Copiii sunt ţinuţi în faţa unor supermarket-uri, la temepraturi de 90 -110 F şi umiditate de peste 60 – 70% pentru a sensibiliza trecătorii. Pentru a se feri de poliţie, schimba zilnic magazinul în faţa căruia stau la cerşit. Bebeluşul de 6 luni, născut în SUA, primeşte un ajutor social de 200$/lună şi are o asigurare Medicare. Isaura mi-a spus despre el cu mândrie: „Copilul meu este cetăţean American, aşa că trebuie să ne dea acum acte pe baza lui. În România noi am fost discriminaţi, aşa că o să primim acte de la americani!”. Marea lor dezamăgire este că nu primesc ajutor social pentru toată familia, aşa cum se aşteptau când au venit în SUA.

I-am întrebat în ce fel îşi vor câştiga existenţa în SUA dacă vor primi acte şi cine i-a ajutat să redacteze şi să depună dosarul de emigrare? Răspunsul a fost: „Cineva ne-a ajutat, pentru că noi nu prea ştim engleza”. Probabil că este aceeaşi persoană care le pune la dispoziţie şi maşina cu care se deplasează zilnic dintr-un oraş în altul la „muncă”.

Isaura spune că vrea să rămână în SUA deoarece este o ţară bogată şi va obţine bani mai mulţi când va avea acte. Ceilalţi doi copii ai ei, de 4 şi respectiv 2 ani, sunt născuţi în România, dar nu au certificate de naştere. Traficanţii care i-au adus în SUA le-au sugerat că aici vor obţine acte americane şi ajutoare sociale exact aşa cum au primit români din UK, Irlanda, Germania, Spania sau Italia. Condiţia pentru a primi actele şi dolarii era să nască un copil în SUA şi să susţină în faţa autorităţilor americane că sunt refugiaţi, care au părăsit România pentru că erau discriminaţi rasial. Isaura Tomescu, se plângea că oamenii din Virginia sunt zgârciţi şi că de-abia reuşeşte să strângă 40 -50 $, banii de mâncare într-o zi de cerşit. Luna trecută n-a putut să plătească decât jumătate din chiria casei din MD, care se ridică la 1.700$.

În ultimii 20 de ani, romanii din occident sunt confundaţi tot mai des cu ţiganii, consideraţi un neam de hoţi, criminali, cerşetori, violatori, proxeneţi, traficanţi de droguri etc. Această situaţie este valabilă în Europa, care ne priveşte ca pe un popor necivilizat, din lumea a treia. În SUA percepţia României nu a fost afectată până acum de prezenţa prea multor indivizi certaţi cu legea. Nu dorim ca situaţia să se repete şi în America de Nord. Autorităţile britanice au deschis în 2010 o linie telefonică la care cetăţenii pot denunţa cerşetorii români, care au invadat străzile din celebrul centru universitar Oxford.

Ambasadorul României în Norvegia spunea că cerşetorii români au trecut de Cercul Polar. Poliţiştii efectuează constant controale în rândul cerşetorilor români, după ce s-a dovedit că aceştia comit şi infracţiuni. O mare parte dintre deţinuţii romani au mai fost condamnaţi pentru infracţiuni în Germania, Suedia şi România. Chiar dacă nu toţi cerşetorii sunt şi infractori, mulţi se folosesc de statutul lor pentru a încălca legea şi sunt membri ai reţelelor de crimă organizată, relatează postul de televiziune naţional NRK, citat de Norway Post.

Numărul românilor de etnie rromă care cerşesc la Geneva a crescut, în pofida aprobării, în 2009, de către autorităţile locale, a unei legi împotriva cerşitului, informează Le Temps. Jurnaliştii de la Temps sunt de părere că vin în Elveţia din cauza politicilor de excludere practicate în unele ţări europene, iar la doi ani de la adoptarea legii, fenomenul încă nu este eradicat.

Membrii unei reţele de cerşetori români au fost arestaţi de poliţia franceză în anul 2008. Reţeaua acţiona la ieşirile metroului parizian, din cartierele luxoase. Autorităţile franceze au reuşit să aresteze atunci nouă membri ai reţelei sub acuzaţia de escrocherie. Poliţiştii l-au prins şi pe capul reţelei, un bărbat de 27 de ani, care a fost acuzat de către autorităţi că a venit în Franţa cu scopul de a cerşi. Cu toate eforturile autorităţilor franceze, fenomenul este departe de a fi eradicat. Infracţionalitatea comisă de români a crescut de trei ori la Paris, a declarat, luni, 18 aprilie 2001, la Bucureşti, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a arătat că în 2010 au avut loc 4.162 de infracţiuni ai căror autori au fost identificaţi ca fiind români.

Reprezentanţii CJRAE Dolj (judeţul din care provine familia Tomescu), au declarat în luna ianuarie pentru Gazeta de Sud că se confruntă cu situaţii extrem de grave nu doar în judeţ, ci şi peste graniţele ţării, unde se află copii şi adulţi doljeni cu probleme. Un astfel de proiect se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia „Hors la Rue “, din Franţa. „Am descoperit că aproximativ 200 de persoane de etnie romă, dintre care peste 40% sunt minori, se află în Franţa şi trăiesc în condiţii greu de descris, la marginea Parisului, în barăci din carton, cu noroiul până la genunchi, cu şobolanii mişunând în jurul lor. Mai şocant este faptul că mulţi dintre aceştia au în ţară palate, dar în Franţa îşi scot copiii la cerşit pentru a supravieţui. Am prezentat situaţia lor autorităţilor franceze, păstrăm legătura cu fundaţia franceză, care a deschis chiar un centru de zi pentru a-i ajuta pe aceşti doljeni şi a-i informa despre probleme legate de sănătate. Cât de curând, partenerii noştri francezi ne vor trimite un film în care ne vor prezenta imagini cu modul de viaţă al celor 200 de romi, pentru că, la rândul nostru, să-l prezentăm autorităţilor locale şi, de ce nu, comunităţii din care aceşti oameni provin”, a adăugat Adriana Rotaru.

Datorită comportamentului lor antisocial, al refuzului sistematic de a se integra, de a învăţa şi de a munci, rromii sunt respinşi de societate şi se considera discriminaţi. Faptele lor reprobabile din Europa – cerşetoria, furturile, crimele şi infracţiunile comise acolo, au adus prejudicii grave imaginii României. Datorită acestor precedente, românii din SUA nu pot să ajute familia Tomescu.

Din aceleaşi motive, foarte mulţi români din America de Nord se declară împotriva programului Visa Waiver pentru cetăţenii români. Dacă în condiţiile actuale, în care SUA solicită vize cetăţenilor români şi dovedirea unor legături puternice cu ţara de origine, cerşetorii de etnie romă ajung ilegal în SUA, în scopul de a cerşi, la ce ar trebui să ne aşteptăm când oricine va avea dreptul să călătorească în SUA fără restricţii? Ne rămâne speranţa că ţara aceasta are o legislaţie suficient de solidă pentru a stăvili fenomenul imigraţiei ilegale în scopul cereşetoriei, altfel se va alege praful de imaginea României şi în SUA. God Bless America!