Cetățile antice au prins viață

0
72

Gabriela Staicu, ADEMED

Cetatea Histria, fortificația Albești, Cetatea Capidava – ziduri de piatră calde în soarele începutului de vară, colorate de lichenii ce le acoperă din vechi vremuri, de când pașii corăbierilor mai răsunau pe lespezile de calcar. Din când în când grupuri de turiști încearcă să vadă şi să înţeleagă cât mai multe, uneori tăcuți, alteori dând glas gândurilor curioase. Timpul se scurge şi adăugă clipe și ani memoriei cetăților.

Astăzi liniștea e tulburată de râsete. Sunt elevi de la școlile din comunele Albești, 23 August, Histria și Topalu, însoţiţi de cadre didactice şi de concetăţeni, aduși între zidurile dintr-odată trezite din somnul mileniilor de proiectul Arc peste veacuri, derulat de ADEMED – Asociația pentru Dezvoltare și Mediu, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. 

Ei vor da viață unor personaje din vechi timpuri ca actori într-o piesă de teatru-dans și le vor zugrăvi în benzi desenate. Vor fi eroii unei povești în care oameni obișnuiți, prinți și prințese, soldați și negustori, meșteșugari și dansatori încearcă să priceapă lumea animalelor  care-s peste tot, în jurul lor și cu care pot să se împrietenească. 

Suntem în Dobrogea, pământ străvechi ce păstrează urme ale multor neamuri ce-au trecut pe aici, ținut cu un peisaj deosebit împărțit de oameni și animale, cu cetăți construite de navigatorii și neguțătorii greci acum mai bine de 2500 de ani și ocupate apoi de romani, cetăți ce-aveau viața lor, cu sărbători și obiceiuri acum uitate.  În cetate îşi trăiesc  rolurile și desenează. Astfel vor privi cu alți ochi vechile ziduri și vor înțelege viața de odinioară. Va prinde viaţa din nou peisajul cultural al Dobrogei rurale, prin împletirea valorilor noastre naturale și culturale în contemporaneitate.

În benzile desenate, mai elaborate sau mai simple, după cum au putut lăsa deoparte sfiala   elevii, ajutați de artiștii desenatori, au reușit să spună, povestea  prezentată cu vervă și umor de unul din voluntarii ADEMED. Și cum era firesc, ca artiștii să se bucure de opera lor, toate desenele au fost expuse chiar acolo, între zidurile devenite deodată salon de expoziţie. 

Au reușit actorii amatori să aducă în timpul de acum eroi de altădată? Aplauzele publicului format din cadre didactice foarte multe, destui localnici și chiar un viceprimar au demonstrat că au reușit. 

Histria, Albești, Capidava – s-au bucurat de bucuria actorilor şi desenatorilor și i-au îndemnat să mai vină și mai cu seamă să ia aminte la ceea ce a însemnat viața oamenilor ce-au trăit acolo cândva, viața care, ca și acum, era și cu greutăți și cu necazuri dar și cu evenimente comunitare mult așteptate, în peisajul cultural  legendar al Dobrogei rurale.