Clujenii din PSD vor dezbateri în teritoriu privind legea salarizării bugetarilor

0
7

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lăpuşan, a cerut condu­cerii centrale a partidului organizarea de dezbateri în teritoriu privind proiectul de lege a salarizării unice a bugetarilor, considerând că acesta este prea important pentru a fi discutat doar la Bucureşti. Lăpuşan a declarat că sunt diverse categorii de bugetari din ţară care nu sunt reprezentaţi de sindicate şi a căror opinii nu pot fi luate în considerare câtă vreme dezbaterile au loc numai în capitală.
“Consider că Legea privind salarizarea unică a bugetarilor este o lege foarte importantă. Tot vorbim despre descentralizare şi trebuie ca aceste dezbateri şi discuţii să se poarte şi în teritoriu. O să propun colegilor de la nivel naţional să aibă loc astfel de dezbateri şi fiecare organizaţie să fie implicată în astfel de acţiuni pentru că este vorba de câteva sute de mii de angajaţi care trebuie să ştie despre ce este vorba”, a afirmat Lăpuşan.
Potrivit acestuia, PSD Cluj-Napoca a demarat deja discuţii pe această temă cu lideri de sindicat şi cu reprezentanţi ai patronatelor.
“Sunt foarte mulţi salariaţi din sectorul bugetar care nu sunt reprezentaţi de sindicat şi care, teoretic, nu au nici o pârghie şi nici o legătură cu dezbaterile de la nivel naţional. Şi atunci cred că, la nivel local, consilierii locali, judeţeni, parlamentarii, pot să aibă discuţii cu bugetarii şi pot primi propuneri din partea acestora”, a explicat liderul PSD Cluj-Napoca.
Remus Lăpuşan consideră că Legea salarizării unice a bugeta­rilor ar trebui să constituie o prioritate.
Guvernul României a adoptat un set de principii care va sta la baza elaborării noii legi a salarizării unice a bugetarilor.
Premierul Emil Boc a declarat că aceste principii sunt preluate şi din discuţiile anterioare care au avut loc în perioada vechiului guvern, dar au fost operate unele modificări “de nuanţă”.
“Susţinerea politică a acestui guvern pentru un asemenea proiect de lege este practic cel mai important lucru pe care îl avem în momentul de faţă. În esenţă, principiile ar fi următoarele. În primul rând, vom avea o singură lege a salarizării tuturor persoanelor care sunt plătite din fonduri pu­blice în România. Cu alte cuvinte nu vom mai avea legi sectoriale, pentru diversele categorii de persoane care sunt plătite din fonduri publice în România şi prin interme­diul cărora în decursul timpului sau creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari”, a explicat Boc. Potrivit acestuia, Guvernul porneşte de la premisa că trebuie să existe un singur sistem de salarizare a tutu­ror persoanelor care sunt plătite din fonduri publice, pe baza normelor europene şi inspirat, modelul românesc, după reglementările care există la nivelul Uniunii Europene.
“Raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul maxim al personalului plătit din fonduri publice va fi de 1 la 15. În momentul de faţă acest raport între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim este de 1:70, în unele situaţii de 1:100. Au apărut discrepanţe uriaşe în sectorul bugetar cu privire la diferitele categorii de personal ce sunt plătite din bani publici”, a precizat premierul.
Acesta a subliniat că viitoarea lege va permite, pe de o parte, eliminarea acestor discrepanţe uriaşe care există în momentul de faţă şi, pe de altă parte, va da o sa­tisfacţie echitabilă fiecărei categorii sociale care este plătită din bani publici.
“Al treilea principiu este că, prin noul act normativ, în fapt, nici o persoană nu va înregistra o diminuare a salariului. Salariile mai mari existente în momentul de faţă în sistemul bugetar vor fi îngheţate un număr de ani, în timp ce salariile altor categorii de bugetari care astăzi sunt la baza piramidei salarizării în România vor avea creşteri accelerate de salariu”, a spus Emil Boc.
Premierul a mai sus că sunt astăzi profesori, medici cu salarii sub 10 milioane de lei vechi în România, iar aceste categorii vor avea o creştere mai accelerată a salariilor în raport cu alte categorii de bugetari care astăzi se află în vârful piramidei sociale.
“Salariul de bază va fi elementul principal al câştigului salarial care se va realiza prin includerea în salariul de bază a unor sporuri cu caracter general. Acest lucru exista şi în formula anterioară. Noutatea pe care am adus-o astăzi este următoarea: ponderea sporurilor în totalul câştigului salarial va fi de maxim 30%. Situaţiile pe care le-am avut în momentul de faţă – când prin sporuri, practic, se ajungea ca acel raport să ajungă de la 1 la 100 – acum vor fi eliminate şi, în totalul câştigurilor salariale, un bugetar, prin sporuri, nu va putea avea mai mult de 30%.”, a mai menţionat Boc.
Proiectul de lege va fi elaborat de guvern până la data de 30 iunie 2009.