Congresul care a schimbat faţa PSD

0
4

Ion Iliescu declara cu câţiva ani în urmă, pe vremea cât mai era încă şef al statului, că nu va ieşi din politică decât cu picioarele înainte. Congresul PSD desfăşurat la mijlocul lunii trecute l-a scos pe Iliescu pe tuşă, cu mult înainte ca acesta să se aştepte. Fostul lider comunist, devenit social-democrat, a ajuns un simplu senator, pierzând lupta pentru preşedinţia PSD în favoarea mai tânărului său coleg, Mircea Geoană.

“Îl invit la microfon pe tovarăşul Adrian Năstase”

Nimic nu părea să prevestească furtuna care a urmat. Discur­suri peste discursuri din partea celor două tabere, a Grupului de la Cluj şi a susţinătorilor lui Iliescu. Totul părea pe muchie de cuţit. Echilibrul s-a rupt, însă, când Ion Iliescu l-a anunţat la microfon, să ia cuvântul pe “tovarăşul Adrian Năstase…”. Abia atunci au înţeles delegaţii că Ion Iliescu a rămas comunist şi la 15 de la Revoluţia din Decembrie 1989. Procesul de votare la Con­gresul PSD a început puţin după orele 22 şi s-a încheiat la miezul nopţii, delegaţii expri­mându-şi votul pentru preşedinte, preşedinte executiv, vicepreşedinţi, secretar general şi trei organisme de coordonare şi control. Pentru funcţia de preşedinte au candidat Ion Iliescu, Mircea Geoană, precum şi doi out-sideri, ªerban Nicolae şi Dorinel Soare. După numărarea voturilor, a fost constată marea surpriză, şi anume înfrângerea lui Ion Iliescu care a obţinut doar 530 de voturi din partea delegaţilor, în timp ce Mircea Geoană a prmit 964 de voturi, devenind, astfel pre­şedinte al PSD. Ceilalţi doi candidaţi la şefia PSD, ªerban Nicolae şi Dorinel Soare, au obţinut 9, respectiv 2 voturi. Funcţia de preşedinte executiv a revenit lui Adrian Năstase, cu 1018 voturi, care l-a învins pe Sorin Oprescu, votat de 433 de delegaţi. Miron Mitrea a devenit secretar general al PSD, obţinând 576 de voturi. Următorul clasat a fost preşedintele tinerilor PSD, Victor Ponta – 469 de voturi. Cele 11 posturi de vice­preşedinte au fost ocupate de Ioan Rus – 1032 voturi, acesta primind cele mai multe voturi din partea delegaţilor, Titus Corlăţean – 927 voturi, Mihai Tănăsescu – 745 voturi, Ioan Mircea Paşcu – 717 voturi, Valer Dorneau – 639 voturi, Dan Nica – 625 voturi, Nicolae Văcăroiu – 604 voturi, Ilie Sîrbu – 533 voturi, Rovana Plumb – 985 de voturi, Corina Creţu – 712 voturi şi Eugenia Godja – 558 de voturi.

“PSD este un partid viu”

Noul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, a declarat după aflarea rezultatelor că “acest congres a demonstrat că PSD este un partid viu, capabil de transformare, iar rezultatul votului arată că echipa de conducere e foarte puternică”. Potrivit lui Geoană, congresul a fost “o demonstraţie de democraţie, o pagină de istorie pentru partid şi pentru democraţia din România”. “Am primit vestea câştigării preşedinţiei PSD cu bucurie, dar fără exuberanţă. Greul abia acum începe. Le mulţumesc colegilor mei şi în primul rînd preşedintelui Iliescu care, indiferent de comentariile răutăcioase din ultima vreme, a fost şi rămîne un politician excepţional pentru România”, a afirmat Geoană, adăugând că va fi un preşedinte de partid care îi va respecta pe oameni şi care va şti să fac echipă. “Cred în echipă şi în marea familie a PSD. Sînt conştient că împreună cu colegii mei trebuie să le cîştigăm încrederea oamenilor, să arătăm că PSD a învăţat din experienţele mai păcătoase din ultima perioadă”, a subliniat noul lider al PSD.

Simplu membru şi
consultant

Marele perdant al alegerilor, Ion Iliescu, a declarat după ce a aflat rezultatul votului, că poate ar fi fost mai bine să nu fi participat la această competiţie. El a declarat că şi-a depus candidatura pentru a cîştiga preşedinţia PSD. “Pentru mine nu ăsta a fost scopul vieţii. Am venit la chemare, pentru a fi util. S-a găsit o formulă mai bună, mai potrivită, important e ca echipa să funcţioneze. Îmi voi desfăşura activitatea în PSD de acum încolo, ca simplu membru şi consultant. Funcţii executive – nu are nici un rost!”, a declarat Iliescu. Acesta a mai spus că nu va candida peste doi ani la preşedinţia PSD.

Năstase recunoaşte schimbarea de generaţii

Preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, crede că modificările care vor apărea în PSD vor trebui să fie foarte bine “digerate” în interiorul partidului şi va trebui reconstruită foarte atent o anumită disciplină interioară. În opinia acestuia, ar trebui să aibă loc şi o acomodare a unor secţiuni ori blocuri din interiorul partidului, pentru că, în mod evident, în plăcile tectonice din partid s-au produs anumite schimbări şi s-au văzut şi unele scîntei care au apărut la Congres. “Este clar, a spus Năstase, că în interiorul partidului, odată cu schimbările de oameni, de generaţii, de context politic, a apărut această presiune pe care am simţit-o cu toţii în sală”. El a precizat că rămîne de văzut ce anume se va transforma la nivel de acţiune politică din ceea ce s-a discutat, din ce s-a promis, din noua structură de conducere, rezultată după votul delegaţilor de la Congres.