Cornelia Păun Heinzel : Publicații românești în U.S.A. din ciclul „Istoric al publicațiilor românești din străinătate” 

0
76

Secțiunea lII : Considerații privind publicația online “CLUBUL PRESEI TRANSATLANTICE”  / “ THE TRANSATLANTIC PRESS CLUB“ 

“Clubul Presei Transatlantice” – Punte de comunicare între locuitorii a două continente este o publicație online – care are la bază un program bine definit, stabilit și prezentat într-o “Declarație de principii” concepută de către inițiatorii acestuia – care are ca scopuri promovarea valorilor reale și comunicarea – realizată în mediul virtual – a informațiilor esențiale corelate cu aceste idealuri, pornind de la ideea de a construi o modalitate de a fi alături de oameni , care să aibă un impact pozitiv asupra vieții acestora, să ofere ajutor  persoanelor și instituțiilor, la nevoie. 

       Inițiatorul înființării  “Clubului Presei Transatlantice” ca forum journalistic în care să activeze jurnaliști din toate colțurile lumii este profesorul Ioan Iacob. 

         Ideea a apărut în urma unei colaborări literare a inițiatorului cu poetul Mircea Ștefan din Cleveland, Ohio, activitate din care a rezultat cartea “Carate de septembrie”, lansată în septembrie 2004, la Chicago în cadrul Festivalului “TASTE OF ROMANIA”. Jurnalistul Ioan Iacob a explicat ideea că a colaborat cu poetul Mircea Ștefan, amândoi  din  cele două continente despărțite de oceanul Atlantic – Europa și America –  activitatea literară reprezentând liantul. 

            În domeniul presei, Ioan Iacob a gândit că în mod similar, se poate realiza un schimb de experiență între jurnaliștii aparținând acestor spații aflate la mare depărtare și a propus înființarea clubului. 

          Editorul ziarului “Gândacul de Colorado”, jurnalistul Lucian Oprea a fost cel mai receptiv la propunere, fiind primul care a răspuns colaborării și a participat ca invitat la Conferința Internațională  “CRossing Boundaries in Culture and Communication” din 26-27 noiembrie 2010, organizat de Universitatea Româno-Americană.

       În cadrul secțiunii “Comunicare, journalism, media”  din cadrul conferinței, la finalul prezentărilor, participanții au semnat “Carta jurnalismului transatlantic”, ca rezultat al conferinței desfășurate.

         Publicația online “Clubul Presei Transatlantice” – “Punte de comunicare între locuitorii a două continente” a fost înființată în anul 2010, luna decembrie și activitatea pe site-ul construit – care există și la ora actuală – are ultima postare in data de aprilie 2018. 

          Această publicație online disponibilă exclusiv online se încadrează în fluxul presei culturale virtuale, beneficiind ca urmare, din plin, în acest mod, de avantajele oferite de Internet –  pe care le-am expus la începutul cercetării și în primul articol publicat pe această temă  – spațiul lectorilor săi extinzându-se pe întreg mapamondul, dar și de capacitatea de dialogare a actanților.  Alt avantaj este faptul că versiunea online e mult mai ușor de accesat cu ajutorul  mediului virtual. Prezintă însă și dezavantajul posibilității dispariției ei – doar ca vizualizare, pentru că tot ce este publicat pe Internet rămâne pentru totdeauna acolo, nu se șterge practic niciodată, după ce a fost publicat, deoarece rămâne arhivat într-o locație. Caracteristici relevante pentru publicațiile online sunt determinate de faptul că spațiul literar de pe Internet este frecventat de utilizatorii de toate vârstele, fiind atrași de cantitatea și de calitatea informației din mediul virtual, de noutățile existente în acest loc, de libertatea de gândire, de atitudine promovată în cadrul acestuia, de rapiditatea accesului la informații, de existența facilităților de a publica și de a lectura cu promptitudine scrieri literare, într-un spațiu geografic extins, fără frontiere.

        Publicațiile americane existente la data înființării : ziarul “Gândacul de Colorado”, U.S.A., “NY Magazin”, “Miorița” le voi prezenta în următoarele secțiuni ale cercetării în domeniu, pe care am efectuat-o, alături de altele existente în spațiul american, USA reprezentând al doilea spațiu, ca număr de reviste, ziarele românești active pe acest teritoriu, după Canada.

       În cadrul conferinței, jurnalista Mădălina Corina Diaconu care este secretar general al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România”  devine Președinte al “Clubului Presei Transatlantice”, director pentru relațiile internaționale, profesorul Ioan Iacob, Președintele “Fundației culturale  “Hesperus”, redactor-șef la “Jurnalul Bucureștiului”, director pentru relațiile cu televiziunile nord-americane Dick Russ Managing Editor and News Anchor on “Cleveland NBC affiliate”, “WKYC-TV, Chanel 3” U.S.A. , director pentru România  jurnalistul Miron Manega.   

       Membrii de onoare au fost aleși următorii  jurnalista Ceci Connoly de la Washington U.S.A., Lucian Oprea editorul ziarului “Gândacul de Colorado”, U.S.A., Claudia Vaida editor la “Las Vegas Romanian Journal” U.S.A. 

        În realizarea site–ului “Clubului Presei Transatlantice”,  designul este estetic, cu o prezentarea și organizarea profesionistă, unică, practică, în care conducătorii acestuia și-au pus amprenta – jurnalista Mădălina Corina Diaconu, fiica scriitorului, publicistului, realizator de emisiuni radio, Ioan Ion Diaconu, absolventă a Academiei de Arte din București și a Secției Grafic Design a Universității Tibiscus din Timișoara. A fost timp de șaisprezece ani în Washington DC corespondent de presă pentru ziarele din România și pentru ziarele românești din U.S.A., actualmente reporter la Radio România Cultural”. A primit din partea ”Academiei române” Distincția Culturală. 

       Rubricile publicației Clubului Presei Transatlantice sunt următoarele: ”Calendar, Cultură” – Ioan Iacob, prezintă din teza sa de doctorat articolul Festivalul Arca lui Gutenberg, 4-8 octombrie , 2017, Iași, ”Arc poetic transatlantic Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, Colecția Eminesciana, Editura Junimea cu lansarea cărții, prezentarea altor cărți junimiste și a revistei ”Scriptor”, Dr. Cornelia Păun Heinzel cu ”Versurile diamantine ale poetului și dramaturgului ALFREDO CERNUDA”.  La rubrica ”De prin lume adunate” – ”Versurile scriitoarei și poetei Dr. Cornelia Păun Heinzel traduse în peste douăzeci de idiomuri” – (acum cincizeci), ”Florile de gânduri ale poetului George Stroia”, ”LISTA AUTORILOR INCLUȘI ÎN ANTOLOGIA DE PROZĂ CONTEMPORANĂ ROMÂNEASCĂ” – EPOSS MERIDIANE – ARMONII CULTURALE 2013 august 26, 2013. În „De prin lume adunate!” – ”De ultimă oră! ” Academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Biroul de Presă al președintelui Academiei Române , Cartea „El cartero nunca más llama dos veces”  o   „Sueños … sueños … sueños” / „Poştaşul nu mai sună de două ori” sau „Visuri… visuri… visuri…” a scriitoarei Dr. Cornelia Păun Heinzel apreciată în revistele de literatură spaniole de prestigiu din Spania şi ţările Americii Latine de personalităţi reprezentative”, rubrici pentru tinerii jurnaliști – ”Debuturi” și ”Tinere talente”. 

           Conform site-ului publicației, membrii  ”Clubului Presei Transatlantice” sunt jurnaliști independenți din Franța, Germania, Spania, Anglia, Republica Moldova și România : Andrei Badin, Ioan Ion Diaconu, Stelian Gomboș, Aristotel Bunescu, Luciana Irina Valuțanu, Irina Topologeanu, Raluca Alexandra Stanciu, Ioana Avram, Lucian Soa, Matei Marcu, Paul Stanciu, George Zaharia, Andra Popescu, Ovidiu Solonar, Arthur Suciu, Dragomir Marian, Mihaela Cazan, Roxana Ros, Costin Tuchilă, Tatiana Scurtu Munteanu, Dr. Păun Cornelia, Sebastian Sârbu, Valentin Roma, Cezar Petre Buimaci, Cristina Rhea, Marin Scarlat, Negulescu Nicolae, Clarisa Iordache, Cristina Oprea, Lia Lungu New York, Marian Petruța Chicago, Lucian Oprea Denver Colorado, Tudor Petruț Los Angeles, Simona Botezan Washington DC, Lucian Bureriu San Francisco, Octavian Curpaș Phoenix Arizona, Vavila Popovici South Carolina, Viorel Necula Sacramento Carolina, Tatomir Ion Marius Anglia, Marin Mihai Spania, Clement Lupu Germania, Iulian Zâmbrean Spania, Andrei Pandrea Franța, Mirela Luca SPANIA, Dinu Rusu Moldova. 

       Am specificat la începutul cercetării întreprinse că am constatat că majoritatea editorilor de reviste românești în străinătate sunt profesori, fapt care se verifică și in acest caz – profesorul Ioan Iacob. 

      Fondatorii, editorii publicațiilor românești din străinătate pot fi clasificați după evoluția intelectuală. O primă categorie o reprezintă personalități bine conturate, puternice, de intelectuali, proveniți din familii de intelectuali, care au absolvit studiile superioare și au lucrat ca intelectuali în țară – unii fiind chiar conducători de reviste în România – care și-au continuat perfecționarea în țara în care au emigrat prin cursuri – în special în domeniul computerelor – au desfășurat activități ca intelectuali și au înființat după anul 2000 printre primii. reviste literare în limba română care sunt disponibile doar online. Sunt personalități de talia lui Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, chiar dacă nu sunt mediatizați la valoarea lor.  A doua categorie este reprezentată de intelectuali, ceva mai tineri decât cei din prima categorie, cu studii în țară și/sau străinătate.  A treia categorie a apărut  odată cu începerea finanțării de la buget a publicațiilor românești din străinătate și selecția cuprinde de la îngrijitoare, menajere, etc. – cu evoluție rapidă și mediatizate excesiv – la tineri jurnaliști trimiși în străinătate, special în acest scop.

 Bibliografie                                                                                                                  1. Iacob Ioan : ”clubulpreitransatlantice”, ”Carta Jurnalismului Transatlantic” sau ”Ideea înființării Clubului Presei Transatlantice”.                                   2. Miron, Manega: „S-au pus bazele Clubului online al Presei Transatlantice”, altmarius, revista ”Certitudinea”, ”manega’ s blog”, 30 noiembrie, 2010. 

3.Cornelia, Păun Heinzel : „Reviste culturale românești publicate în Canada din ciclul „Istoric al publicațiilor literare românești din străinătate” – Revista online „THE ALTERNATIVE” / „L’ALTERNATIVE”  Canada&USA.

4. Cornelia, Păun Heinzel : Reviste culturale românești publicate în Noua Zeelandă din ciclul „Istoric al publicațiilor culturale românești din străinătate” , Secțiunea II : Revista românilor din Noua Zeelandă ,   „PAGINI ROMÂNEȘTI DIN NOUA ZEELANDĂ” /„ROMANIAN PAGES IN NEW ZEALAND”.