Corupţia macină societatea românească

0
6

80Î dintre romani consideră că în ţara noastră corupţia este ge­neralizată şi pre­zentă la toate ni­velele societăţii. Aceasta este concluzia des­prinsă din ultimul Barometru de Opinie Publică realizat de Gallup la cererea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă.

Potrivit sondajului de opinie “Corupţie şi inegalitate socială”, dat luna aceasta publicităţii, corupţia, cu 11Î, este considerată a treia mare problemă cu care se confruntă România, dupa sărăcie, 49Î, şi lipsa locurilor de muncă, 20Î.
Conform datelor sondajului, 80Î din persoanele chestionate sunt de părere că, în România, corupţia este generalizată şi are loc la toate nivelurile. Doar 0,4Î dintre respondenţi consideră că înţtara noastră nu există corupţie… Cei mai corupţi sunt percepuţi parlamentarii – peste 67Î, urmaţi de poliţişti, judecători, medici şi miniştri – peste 50Î. Cei mai putin corupţi sunt consideraţi ziariştii.
Românii cred că cei care “au facut avere” au reuşit prin încălcarea legii sau prin relaţii. Potrivit respondenţilor, principalele cauze ale corupţiei sunt dorinţa de îmbogăţire peste noapte şi neaplicarea legilor.
Sondajul mai arată că mai mult de trei sferturi din populaţie este nemulţumită de performanţele Guvernului în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Datele barometrului relevă că 41Î dintre cetăţeni sunt de părere că nivelul corupţiei a crescut de când actualul guvern PSD este la putere, iar 36Î cred că aceasta a rămas la acelaşi nivel.
Românii sunt de părere în proporţie de 38Î că actualul guvern a luat puţine măsuri împotriva corupţiei.
Barometrul a fost realizat de Gallup, pe un eşantion de 2.100 de persoane.