Criza Europei (2)

0
5

Greco-ortodocsii se potrivesc ca nuca in perete in Uniunea Europeana occidentala si au declansat, dupa unii autori chiar provocat cu bun stiinta impreuna cu speculantii protestanti anglo-saxoni criza euro. Nimic neobisnuit si nici macar surprinzator dupa un mileniu de  incompatibilitate, de la Marea Schisma la Conciliul Vatican II (1054-1965) si cinci sute de ani de dominatie, deformatie turco-musulmana a grecilor, bulgarilor si moldo-valahilor, integrati generos in Europa pentru a depasi traumele trecutului si a se adapta din mers rationalitatii occidentale.

Pentru adeptii teoriei conspiratiei cei care au provocat criza si trag sforile din umbra sunt evreii din SUA Soros, Greenspan, Bernake, francmasonii, Grupul Bilderberg ? Guvernul Mondial Secret, nu incompatibilitatea de cred-ibilitate, cred-inta, cred-it. Realitatea e mult mai simpla si vizibila pentru toata lumea dupa cum am incercat si eu sa o prezint in articolul de mai jos. Cu toate ca a trecut de la publicare un deceniu, argumente prezentate succint si desigur incomplet pot fi inca de folos, sper, si in dezbaterile actuale. Va reusi UE sa coordoneze politica economico-financiara a celor 27 de state pentru a nu mai
ajunge in situatia creata de greco-orodocsi in alianta cu speculantii de peste ocean? Cand va avea UE o armata comuna, unica? Cand va fi Europa o mare putere din toate punctele de vedere, nu numai un santier in constructie?

Piata neagra a Europei
de Viorel Roman
(vezi: România Mare, saptamanal, nr. 448, Bucuresti, 12 feb. 1999, S.23; Magazin cultural-istoric si de informatie, Timisoara, nr. 11 (56), nov. 1998, S.6; Timpolis, bisaptaminal de informare si literatura, Timisoara, 3 ian.-  2 feb. 2000)

Dupa cum se stie, economia produce marfuri si servicii pentru consumatori. Piata neagra, paralela, secundara, din umbra sau ori cum am numi-o, produce exact aceleasi marfuri si servicii, insa ne 
declarate sau ne inregistrate de oficialitati. Acelasi lucru este valabil pe piata fortei de munca.
In România si Rusia jumatate, in Grecia o treime, in Italia si Spania  o patrime, iar in Marea Britanie o zecime, ca media intreagii Uniuni Europe (UE), din activitatea economica si comerciala se face cu bani 
ghiata si nu este inregistrata de autoritati. Consumatorului ii este, de regula, indiferent daca curatenia locuintei sale, impozitul pe tigarile de contrabanda, repararea automobilului, a instalatiei sanitare din apartament, o plomba sau proteza sa dentara, etc. este inregistrata, evidentiata in produsul inter brut (PIB) sau nu.
Pentru statisticieni UE activitatea economica paralela, pe piata neagra etc. este cunoscuta si ea urmeaza a avea consecinte directe.  Astfel obligatia Greciei, Italiei sau Spaniei fata de bugetul UE trebue sa fie corectata, majorata, iar fondul de ajutorare a somerilor din aceste regiuni subdezvoltate, trebuie diminuat proportional cu activitatea neinregistrata oficial.
Astazi 28 de milioane de asa zis someri din UE, lucreaza la negru, activeaza pe piata neagra, paralela, din umbra etc. si ca urmare nu platesc asigurari sociale sau impozit, adica cam cit produce Marea Britanie in intregime, in timp ce 17,5 milioane de someri vesteuropeni profita de avantajele sistemului de asigurari sociale ale UE.
La o privire mai atenta, vechiul conflict dintre mentalitatea si sistemul social-economic anglo-saxon si cel continental vestic, central-european romano-catlolic si oriental, greco-ortodox devine evident.
Anglo-saxonii creaza locuri de munca pe banda rulanta, dar cer acceptarea unei diferentieri sociale greu de integrat in mentalitatea continental-europeana, din Uniunea Europeana, iar tarile ortodoxe din fostul Lagar comunist sunt inca intr-un proces de acumulare primitiva de capital.
Membrii continentali ai UE sunt pentru politica impozitelor mari in favoarea celor defavorizati de soarta. O lupta social-politica, religioasa veche de o mie de ani. Mai ales ca tarile protestante Marea Britanie, Suedia si Danemarca au inca rezerve fata de o integrare in clubul monedei unice EURO.
Criticii sistemlui de asigurari sociale continental, al UE se pling ca aici ar exista obligatiile fiscale exagerate. Adversarii lor insa afirma ca in tariile in care obligatiile fata de stat sunt mari, ca de 
exemplu in Austria, Suedia, Finlanda piata neagra, economia paralela este in mod surprinzator, redusa. De fapt, avem de a face cu trei mentalitati, culturi economice si religioase.
(1) Europa de est, greco-ortodoxa, cu o activitate paralela de 50% general acceptata si de populatie si de guvernanti.
(2) In Europa de sud, romano-catolica, activitatea paralela de 25% este relativ usor de inregistrat si de integrat, chiar daca exista conflicte in UE privind cota parte la obligatile si drepturile sociale. (Ministrul de externe al Italiei, Franco Frattini apreciaza ca piata neagra din Italiei se situiaza in prezent cam intre 19% si 22% din BIP, in Frankfurter Allgemeine Zeitung, Nr. 131, 10 iunie 2010, p.6)
(3) In Europa de nord-vest, etica protestanta tine piata neagra sub control. Ea nu depaseste 10%.
Aceste trei culturi pot fi reunificate numai prin luarea in considerare a decalajului de sinceritate economica. Si in cazul dialogului dintre României si Moldovei si UE trebuie sa fie luate in considerare activitatiile economice notabile de pe piata neagra, paralela etc. si in consecinta datele statistice necesita o corectare.
Iata un aspect al realitatii economice europene mai putin cunoscut sau mai putin acceptat in mod oficial si o perspectiva fata de care nu pot fi indiferenti românii atit dornici de o integrare in structurile euro-atlantice si de o relansare economica.
www.viorel-roman.ro

Criza Europei
1) Proiectul unitatii europene a realizat un spatiu economic cu Axa Paris-Bonn / Berlin. Refacerea Imperiul Roman de Apus /UE, a obligat Imperiul Roman de Rasarit /URSS, sa renunte la marxism-leninism si sa coopereze cu vestul. Dar fara refacerea unitatii crestine a occidentalilor cu ortodocsii, Europa e fragila.
2) Protestantii in nord au o piata neagra de 10%, romano-catolicii in sud de 25% si ortodocsii in est de 50%. Daca luam ca baza productivitatea muncii, atunci salariile din Portugalia, Italia, Irland, Grecia, Spania, PIIGS (?porcii?) sunt cu 25% mai mari decat in Germania. Fara euro PIIGS ar scadea acum cu 25% valutele si ar reface o egalitate de competivitate in UE. Cu euro insa trebuie sa scada salariile, sa reduca bugetul, ori sa sa le plateasca UE si FMI datoria pe care nu o mai pot sustine, ori ca falimentari sa revina la drahme, peso, lire.
3) Statele au autonomie in politica bugetara, asa ca nu pot apela la altii din UE. Asta prevedea tratatul, ajuns maculatura. In acelasi timp UE e solidara. Grecia a fortat solidaritatea si Parisul vrea sa coordoneze politica celor 16 tari euro, sa creeze astfel un fel de guvern al Club Med in sud. Dar Berlinul are interese si in celelalte 11 tari UE inca fara euro, in Clubul Ger(man) din nord si est.
4) Preluarea datoriei Greciei de 300 miliarde de euro de catre UE, crearea unui fond de interventie a UE de 750 miliarde si cumpararea de catre BCE / Banca Centala Europeana a hartiilor de valoare (indoielnica) PIIGS a lichidat vechiul euro si a creat altul, in bataia vantului din sud. Presedintele Germaniei Horst Köhler si-a data demisia pentru ca nu a vrut sa gireze incalcarea tratatelor, la care a contribuit direct si personal, si acum tot el sa semneze incalcarea lor.
5) Dupa jumatate de secol de ocupatie, la reunificare Germaniei, Franta a impus dizolvarea marcii in euro, Rusia mutarea capitalei din granitele Imperiului Roman, din zona catolica in cea a slavilor germanizati, de la Bonn la Berlin, anglo-saxonii integrarea armatei in NATO, polonizii recunoasterea granitelor invingatorilor razboiului si evreii refacerea comunitatilor antebelice. Vae victis.
6) Criza euro e administrata de francezi (presedintele Nicolas Sarkozy, directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, presedintele BCE Jean-Claude Trichet) si in minoritate, Angela Merkel, cancelar al 
Germaniei. In afara de asta germanii percep solidaritatea ca responsabilitate, iar francezii ca euro-transfer la faliti.
7) In ciuda tuturora Europa depinde de Axa franco-germana, englezii nu mai joaca nici un rol. De aceea la Paris si Berlin se cauta surmontarea diferentelor, pentru ca in caz contrar anglo-saxonii, carora UE / euro le este un concurent serios si o stavila inpotriva speculatiilor, va ingenunchia din nou Europa ca dupa razboaiele mondiale. Ca urmare Sarkozy a codificat in constitutia Frantei obligativitatea unui buget echilibrat, Merkel a interzis speculatiile. 
Ce decid celelalte tari? Fara unitate, Europa / UE / euro se dezmembreaza in trei zone. Diversitatea e punctul slab, dat si cel tare al Europei / UE. Tot asa cum Roma nu s-a construit intr-o zi, tot asa Europa / UE / euro, care trec acum prin cea mai mare criza de la Tratatul de la Roma din 1957, sunt intr-un proces de reconstructie a unitatii in diversitate a Occidentului romano-catolic / protestant cu Orientul ortodox. Fara o unitate crestina revine lipsa de incredere, razboiul rece. Constienti de necesitatea depasirii crizei Basescu si Daniel l-au invitat pe Papa Benedict XVI in Romania.
www.viorel-roman.ro